Ο Νίκος, ο ύμνος και… ο Νεστορίδης

Απόψεις
Ο Νίκος, ο ύμνος και… ο Νεστορίδης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ιστορία από βαθύτερες μνήμες σε 45 στροφές…

Με ρωτάνε πολλοί τι ομάδα ήταν ο αδελφός μου ο Νίκος, που έφυγε από τη ζωή. Η γενική νεότερη μου αίσθηση ήταν ότι αγαπούσε όλες τις ομάδες του Ηρακλείου και ήταν συχνά με την φωτογραφική μηχανή στα ματς του ΟΦΗ αλλά και άλλων μεγάλων ομάδων της πόλης, Εργοτέλης, Ηρόδοτος, ΠΟΑ…

Η ζωντανή μου μαρτυρία είναι από τα νηπιακά μου χρόνια, όταν ο Νίκος Μαλτεζάκης ήταν μεγαλύτερο παιδί! Η αδυναμία του από τις ομάδες της Αθήνας ήταν η ΑΕΚ. Έχοντας στο σπίτι μας, γραμμόφωνο και τα πρώτα πικ- απ σε δίσκους 45 στροφών, ο Νίκος αγόρασε από τους πρώτους τον ύμνο της ΑΕΚ και τρέλαινε τη γειτονιά ακούγοντάς τον όλη μέρα, με τη φωνή του Βαγγέλη Περπινιάδη!

Τον άκουσα τόσες φορές που τον έμαθα απέξω και τον θυμάμαι ακόμη και σήμερα. Μάρτυρας μου ο Γιώργος Μιμίκος!

«Ποιος μπορεί να πει πως δεν έχει ομάδα δοξασμένη και θριαμβευτική! Και σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί! ΑΕΚ-Ένωσις, ΑΕΚ-Ένωσις, ΑΕΚ-Ένωσις…»!

Ήταν λίγο μετά που ο Νεστορίδης σκόραρε πέντε φορές οδηγώντας την ΑΕΚ σε νίκη με 5-0 επί του Ηρακλή, αλλά η αρχή γέννησης του τραγουδιού ήταν στις 10 Ιανουαρίου του 1960 όταν η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν ο Σάββας Θεοδωρίδης. Πριν ακόμη αρχίσει το παιχνίδι, ο Νεστορίδης του κάνει νόημα : «Εκεί θα στο στείλω», δείχνοντάς του τη δεξιά του γωνία. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό, έκανε την... απειλή του, πραγματικότητα, γυρίζοντας στον έκπληκτο Θεοδωρίδη, με τη γνωστή χειρονομία: «Στο' πα...».

Ο αγώνας έληξε με αυτό το σκορ και η ΑΕΚ πήρε τη νίκη, αν και στο τέλος πρωταθλητής βγήκε ο Παναθηναϊκός.  Ο Νεστορίδης είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα με πέντε σερί χρονιές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1959-1963).

-Να πως το διηγείται ο ίδιος σε μια συνέντευξή του: «Να, τώρα έπεσε το μάτι μου σε μια φωτογραφία στον τοίχο που είμαι με τον Σάββα Θεοδωρίδη. Έπαιζε ΑΕΚ- Ολυμπιακός και μας είχαν πάει την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο για φωτογραφίες. Και του λέω του Σάββα «κοίτα τη γωνία εκεί ψηλά, εκεί θα σου το στείλω». Τα έχασε ο Σάββας. Με έπιασε ο φακός να του δείχνω τη γωνία. Και έτσι έγινε, εκεί του το έβαλα. Και βγήκε το τραγούδι, ολόκληρο τραγούδι, που έλεγε «Σαν τον Νεστορίδη κανένας δεν θα βγει, να λέει πως η μπάλα εκεί θα καρφωθεί»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News