Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Ολοκληρωμένη ολιστική ή «η ΕΠΟ για τη FIFA και την UEFA τελείωσε»

Ο Χρήστος Υφαντής αποκαλύπτει την αυστηρή επιστολή που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ και με την οποία οι FIFA/UEFA ουσιαστικά απαιτούν την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό που προβλέπει η Ολιστική Μελέτη

Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο προοδεύει συνεχώς στην Ευρώπη. Έχει «ανοίξει» ταχύτητες μέσα από την οργάνωσή του και την θωράκιση της αξιοπιστίας του ως αθλήματος και ως «προϊόντος». Στην Ελλάδα το ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω, κυριαρχεί. Οι εξελίξεις γύρο από την ολιστική μελέτη, φανερώνουν το εύρος του προβληματικού χαρακτήρα που κουβαλούν μόνιμα οι ηγεσίες και στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική.

Φανερό, ότι όλο αυτό το αφήγημα που επέφερε η συνάντηση Μητσοτάκη και Τσέφεριν, δεν είναι αυτό που έχουν κατά νου να περάσουν από τη γενική συνέλευση οι ψηφοφόροι της ΕΠΟ, που πάντα πάνε ανάλογα με τις αποφάσεις που λαμβάνει η Εκτελεστική Επιτροπή. Η οποία κόβει και ράβει στα μέτρα των συμφερόντων της, για να επιβεβαιώσει το «όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν»!

Από την άλλη είναι η κακή συνήθεια της πολιτικής ηγεσίας να το παίζει ολοκληωρτικά σε ένα ποδοσφαιρικό καθεστώς «αυτοδιοίκητου».
Κάποιος πρέπει να της θυμίσει τι υπέστη ο Ορφανός από τις διεθνείς Ομοσπονδίες, επί εποχής Γκαγκάτση. Δεν είναι δυνατόν να νομίζει ο Αυγενάκης ότι μπορεί να νομοθετήσει όπως τον παροτρύνουν και να περάσει από τη Βουλή η ολιστική μελέτη.

Η FIFA και η UEFA του έχουν ήδη διαμηνύσει να μην το τολμήσει γιατί «πρώτα θα έρθει το GRexit και μετά θα βγει το ΦΕΚ…»! Εξ αρχής είχαμε αρθρογραφήσει να πάρει πίσω και τα στοχευμένα φωτογραφικά του με τον ηλικιακό ρατσισμό που έχει κάνει νόμο. Στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται να ισχύσει και ας λάβει σοβαρά υπόψη την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που έτριψε τη μούρη του Μητρώου για τα δικαιώματα των σωματείων και την ΕΠΣ να μετέχουν σε γενικές συνελεύσεις και να ψηφίζουν με βάση το καταστατικό τους...

FIFA/UEFA: Αυστηρή επιστολή στην ΕΠΟ για έγκριση των αλλαγών που προβλέπει η Ολιστική Μελέτη

Η επιστολή που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ, που αποκαλύπτει το fws.gr του Χρήστου Υφαντή, κάνει γνωστό ότι FIFA και UEFA ουσιαστικά απαιτούν την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό που προβλέπει η Ολιστική Μελέτη.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής: «Η FIFA και η UEFA απέστειλαν στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την ακόλουθη επιστολή, αναφορικά με το ζήτημα της Ολιστικής Μελέτης η οποία έχει προταθεί από τις διεθνείς Συνομοσπονδίες.

Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη, Πρόεδρο

κ. Ιάκωβο Φιλιππούση, Εκτελεστικό Γραμματέα

14 Ιουλίου 2021

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ΕΠΟ (19 Ιουλίου 2021)

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητέ κύριε Εκτελεστικέ,

Παραπέμπουμε στην επιστολή μας της 24ης Ιουνίου 2021 στην οποία σας ενημερώναμε ότι η κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) είχε τεθεί υπόψη του Προεδρείου της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και προς υπόμνησή σας, σας υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρείο είχε υποστηρίξει μετ’ επιτάσεως, επί τη βάσει του Άρθρου 18 παρ. 1 εδ. στ του Οργανωτικού Κανονισμού της UEFA (εκδ. 2020), τα παρακάτω:

“(i) Η Ε.Π.Ο. θα υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

(ii) Η Ε.Π.Ο. θα εγκρίνει το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως αυτό συντάχθηκε μετά την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στην Ελλάδα κατά την 1η και 2α Ιουνίου 2021 και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της Ε.Π.Ο. στις 12 Ιουνίου 2021, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2021.

(iii) Η Ε.Π.Ο. θα συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναφέρονται στο ισχύον Καταστατικό της Ε.Π.Ο., σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τα ενημερώσει για τη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού.” (η υπογράμμιση δική μας).

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν επίσης απευθείας στους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. στις 25 Ιουνίου 2021.

Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, λάβαμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. οι οποίες τροποποιούν ουσιωδώς το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως αυτό υποβλήθηκε στη διοίκηση της Ε.Π.Ο. από τη FIFA και την UEFA στις 12 Ιουνίου 2021. Στις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, αλλαγές στην προτεινόμενες νέες συνθέσεις στη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. καθώς και στη σύνθεση και τα προνόμια της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές αυτές αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 19 Ιουλίου 2021, είναι άκρως σημαντικό για την Ε.Π.Ο. να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της Ε.Π.Ο. Κατά συνέπεια, η FIFA και η UEFA αναμένουν την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων, που σας είχαν σταλεί στις 12 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 19 Ιουλίου 2021.

Μετά τιμής,

FIFA UEFA

Ματίας Γκράφστρομ Κέβιν Λαμούρ

Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας»

Σύμφωνα με το άρθρο του έμπειρου συντάκτη:

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ της Παρασκευής 09.07.2021 και τα όσα «εκτρωματικά» (έτσι χαρακτηρίστηκαν αρμοδίως) αποφασίστηκαν σε αυτή, σχετικά με το σχέδιο του νέου Καταστατικού της ΕΠΟ που συνέταξε και απέστειλε στο Πάρκο Γουδή η FIFA με ενσωματωμένες (υποτίθεται) τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης, ήταν το τελευταίο δημόσιο επεισόδιο στον «ακήρυκτο πόλεμο» των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών ( FIFA/UEFA) με τις δύο ομάδες συμφερόντων που ελέγχουν τη λειτουργία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης και πριν καλά – καλά «στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης των αποφάσεων» FIFA και UEFA πέρασαν στην αντεπίθεση, αρνούμενες να αποδεχθούν πως οι δικές τους επεξεργασίες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου τέθηκαν εν αμφιβόλω από την πασίγνωστη συνομοταξία των προέδρων των ενώσεων και ότι η απόλυτη εξουσία τους στο άθλημα αμφισβητείται από μια ΕΠΟ με ελάχιστη, έως καθόλου αξιοπιστία και μηδενικό ποδοσφαιρικό αποτύπωμα.

Από την «μαύρη Παρασκευή» μέχρι και σήμερα οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κατέστησαν σαφές, είτε με προσωπικές επαφές (ακόμη και στη μοναδική γλώσσα που γνωρίζουν οι «εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου») με τους «ηγέτες» των ομάδων εξουσίας, είτε με τη διαμεσολάβηση του Θόδωρου Ζαγοράκη, σε όλους τους παροικούντες το Πάρκο Γουδή πως «η ΕΠΟ για τη FIFA και την UEFA τελείωσε».

Μάλιστα, στη διαδικασία των «επεξηγήσεων» της παραπάνω πρότασης προς σημαντικά πρόσωπα και των δύο «παρατάξεων» της Εκτελεστικής Επιτροπής, δεν φείσθηκαν χαρακτηρισμών και παραδειγμάτων που προοιωνίζονται μια πολύ δύσκολη επόμενη μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο στον οικονομικό τομέα.

Παράγοντες και παροικούντες την ΕΠΟ, που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ένταση που επικράτησε στις συζητήσεις μεταξύ ανώτατων στελεχών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και των εκπροσώπων της UEFA που μιλούν και ελληνικά, χαρακτήριζαν τις συζητήσεις αυτές ως «τελεσίγραφα», χωρίς να διστάζουν να εκτιμήσουν «είναι απορίας άξιο πως η ΕΠΟ κατάφερε, για να ικανοποιηθεί ένα παλαιολιθικό και αναξιόπιστο σύστημα εξουσίας που επιβιώνει δεκαετίες ολόκληρες, σε μια μέρα μέσα να βάλει απέναντι της τόσο την UEFA όσο και τη FIFA και να απειλείται τώρα με ποδοσφαιρικό και οικονομικό αφανισμό».

Οι πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές είναι συνεχείς και συστηματικές, σε αυτές περιγράφεται ένα δυστοπικό μέλλον για την ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν φαίνεται πως θα παραμείνει μόνο στον οικονομικό αποκλεισμό, αλλά θα εξελιχθεί και θα επηρεάσει και άλλους τομείς της Ομοσπονδίας.

Η FIFA και η UEFA ευθέως τονίζουν στους συνομιλητές τους πως δεν δέχονται καμία από τις «παρατηρήσεις/αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ», επαναφέρουν στη συζήτηση ως μόνη αποδεκτή λύση το take it or leave it του δικού τους σχεδίου καταστατικού, όπως οι ίδιες το διαμόρφωσαν, δεν συζητούν καμία απολύτως αλλαγή και, βεβαίως, δεν συμφωνούν με τίποτε από όσα οι πρόεδροι των Ενώσεων θεωρούν σοβαρά και ουσιαστικά για τη δική τους εξουσία.

Οι συζητήσεις που παρέμεναν μέχρι σήμερα σε άτυπο επίπεδο, ήταν, κατά βάση, προφορικές, αλλά η πλευρά των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών έχει φροντίσει να είναι σε γνώση όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ που εκπροσωπούν τις Ενώσεις, αλλά και των ποδοσφαιρικών αφεντικών τους με κάθε λεπτομέρεια.

Ενδεικτική της «τρέλας» των «απέξω» για το θέμα που προέκυψε με την «βελούδινη επανάσταση» Χατζησαρόγλου – Φύτρα είναι πως συνομιλούν με διαφορετικά πρόσωπα από κάθε ομάδα συμφερόντων (άλλωστε γνωρίζουν τα πάντα για τις ομάδες εξουσίας και τα πρόσωπα που τις αποτελούν στο Πάρκο Γουδή), απαιτούν να μεταφερθεί η ενημέρωση «στους υπόλοιπους της παρέας» και δεν δέχονται «άγνοια νόμου» από καμία πλευρά και από κανένα πρόσωπο.

Όπως όλα δείχνουν οι πιέσεις προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και συνολικά προς το σώμα των Ενώσεων – Μελών της θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, αναμένεται δε να κορυφωθούν ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (19 Ιουλίου), στην οποία θα αποφασιστεί η τύχη του σχεδίου Καταστατικού της FIFA και των «παρατηρήσεων» της διοίκησης της ΕΠΟ.

Ήταν περίπου αναμενόμενο πως επρόκειτο να διαβιβαστεί στην ΕΠΟ επιστολή εκ μέρους των διεθνών ομοσπονδιών που «θα κάνει πενηνταράκια» τις απόψεις τους και θα επισημαίνει, πάντα με εκείνο τον εξαιρετικά διπλωματικό τρόπο, τι πρόκειται να προκύψει για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις αποφάσεις που θα λάβει η Γενική Συνέλευση.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν κινείται η επιστολή που έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ, η οποία αποτυπώνει με αυστηρό ύφος την απαίτηση της FIFA και της UEFA για την έγκριση των αλλαγών που προβλέπει στο καταστατικό η Ολιστική Μελέτη. Ο επίλογος της επιστολής που αναφέρει κοφτά και επί λέξει «αναμένουμε την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό σας» δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες…

Οι εξελίξεις εκτιμάται πως έχουν και κυβερνητική σφραγίδα, καθώς οι διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες εμφανίζονται ανακόλουθες απέναντι στον πρωθυπουργό και στις διαβεβαιώσεις που του παρείχαν στη διάρκεια της υπογραφής της Ολιστικής Μελέτης, εξέλιξη που δεν τις κάνει καθόλου ευτυχείς και υπονομεύει την αξιοπιστία τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα αποδειχθούν (έτσι υποστηρίζεται από… Ελβετία μεριά) εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και την εικόνα της ΕΠΟ εντός και εκτός συνόρων. Θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεάσουν ακόμη και τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας, καθώς FIFA και UEFA δεν διανοούνται την ΕΠΟ χωρίς τον Θόδωρο Ζαγοράκη πρόεδρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια