Superleague: Η επαγγελματική διαιτησία μέσα στο χάος...

Απόψεις
Superleague: Η επαγγελματική διαιτησία μέσα στο χάος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όνειρο του Κλάτενμπεργκ, οι παραεξουσίες που χάνονται και τα κλειδιά για την πραγματοποίησή του

 Σε νέα κατάσταση οδεύει η διαιτησία από το πρωτάθλημα της νέας περιόδου, με τον Κλάτενμπεργκ να σχεδιάζει την καθιέρωσή της, ως επαγγελματική. Οι πληροφορίες, που προκύπτουν επιμένουν ότι ο Άγγλος, δουλεύει για πίνακα επαγγελματιών διαιτητών (παράλληλα με αυτόν Superleague) που θα στελεχωθεί από 10-12 ρέφερι με κλειστό τριετές συμβόλαιο έναντι 70.000 ευρώ τον χρόνο, που θα ορίζονται συνέχεια.

Για να συμβεί πρέπει να συμφωνήσει και η Superleague, επειδή οι ΠΑΕ θα χρειατεί να καταβάλλουν συνολικά 700.000 ευρώ για δέκα ρέφερι, συν τα έξοδα διαμονής και μετακινήσεων τους για τους αγώνες.

Τα λεφτά είναι πολλά, γιατί οι διαιτητές πρέπει να αφήσουν τις δουλειές τους, ή να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών, για την αποκλειστική τους απασχόληση στη διαιτησία.

Ο Κλάτενμπεργκ το έχει θέσει στην UEFA και δεν έχει κρύψει ότι είναι όνειρό του οι επαγγελματίες διαιτητές στην Ελλάδα: «Διαιτητές που θα έχουν μόνο αυτό ως απασχόληση και θα τους προσφέρει ισορροπία και όχι να ανησυχούν διότι έχουν και τη δουλειά τους, για τα προς το ζην. Θα έχουν πιο καλή ισορροπία. Υπήρξα επαγγελματίας για 13 χρόνια και το ξέρω καλά αυτό»...

Οι ξένοι διαιτητές θα συνεχίζουν να έρχονται για τα μεγάλα ματς. Τίποτα όμως δεν εγγυάται ότι εκείνοι που κάνουν κουμάντο στους πίνακες -όπως η  ΕΕ της ΕΠΟ- θα αφήσουν μια ανεξάρτητη λειτουργία στην ΚΕΔ. Θέμα είναι επίσης, ποιοι θα είναι οι επιλεγμένοι. Οι «συστημικοί» που προκαλούν στο πρωτάθλημα; Η ελληνική συνήθεια, του «ελέγχω την ΕΠΟ, ελέγχω και τη διαιτησία», είναι από μόνη της ικανή να δυσκολέψει αυτά τα σχέδια, με τις ομάδες να θέλουν ορισμούς ξένων ακόμη και στο VAR.

Η ελληνική διαιτησία είναι πίσω και αμφισβητούμενη και αν υλοποιηθεί το σχέδιο, το καλό είναι ότι  θα λειτουργήσουν σε άλλο επίπεδο εξειδικευμένες σχολές και οι παράγοντες θα χάσουν έδαφος επιρροής, με την αυτονομία της ΚΕΔ. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή της «ολιστικής μελέτης» και τη στάση της UEFA και της FIFA... Είναι το κλειδί.

Ή έχεις VAR στο πρωτάθλημα ή δεν έχεις…

Την διεξαγωγή αγώνων και χωρίς τη χρήση του VAR στο επόμενο πρωτάθλημα εισηγείται της Super League στην ΕΠΟ ενόψει της ετήσιας αναθεώρησης των κανονισμών. Η πρόταση αυτή που αξιώνει τροποποίηση του ΚΑΠ, μπορεί και να φαντάζει ως ένα ανοικτό παράθυρο για νυχτερίδες στον πύργο του Δράκουλα...

Λέει η πρόταση ότι αν προκύψει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του VAR ο αγώνας να μπορεί να διεξάγεται κανονικά.

Τί να εμπιστευθείς, όταν δεν μπορούν να κάνουν κάτι σοβαρό και ολοκληρωμένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο;. Βρήκαν μια ακόμη… τρύπα που επιθυμούν να υπάρχει; Το άκρον άωτον είναι ότι την απόφαση θα πάρει η "σημαδεμένη" με 6άρια και 5άρια Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News