ΟΦΗ: Η ανάγκη και η λαχτάρα της νίκης

Απόψεις
ΟΦΗ: Η ανάγκη και η λαχτάρα της νίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αγώνας με τον εξαιρετικό ΠΑΣ και το κίνητρο για τρίποντο σωτηρίας - Σημαντικό το μήνυμα Νιόπλια με το "παίζουμε στην έδρα μας" - Ένα σχόλιο για την Εθνική μας ομάδα και για το Πρωταπριλιάτικο μήνυμα του Μπουτσικάρη

Η αλήθεια είναι ότι με τις φετινές επιδόσεις του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα τα στατιστικά που στηρίζονται στα στοιχεία του αποτελέσματος είναι μονότονα και αυτονόητα.

Ο Νιόπλιας γνωρίζοντας την αξία των λέξεων, στις δηλώσεις του έδωσε βαρύτητα στο «παίζουμε στην έδρα μας», για να ξεσηκώσει -ίσως- αυτή τη δύναμη που χάθηκε από το κάδρο στην κανονική περίοδο. Με κόσμο ή χωρίς κόσμο το "Γεντί Κουλέ" έχει παντού αποτυπώματα ενέργειας που έγραψαν ιστορία.

Αν αφυπνιστεί αυτό και περάσει στο μυαλό και στη διάθεση των ποδοσφαιριστών, ο απαιτητικός στόχος της νίκης θα είναι πιο κοντά. Ο ΟΦΗ με μόλις 9 βαθμούς στο κάστρο του (σε 13 αγώνες) υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα, που ναι μεν υποκλίθηκε εδώ στην κανονική περίοδο, αλλά μακριά από τη δική του έδρα έχει μαζέψει 18 βαθμούς (έκτος καλύτερος στον πίνακα).

Επιθετικά και οι δύο ομάδες είναι κοντά 24 γκολ ο ΠΑΣ, 22 ο ΟΦΗ. Αλλά στην άμυνα, χάος. 36 γκολ ο ΠΑΣ (τέταρτος καλύτερος στο πρωτάθλημα), 43 ο ΟΦΗ (πρώτος από το τέλος). Όμως το ματς που έρχεται είναι αλλιώς…

Η ΟΦΗ έχει την ανάγκη αλλά και τη λαχτάρα της νίκης, αφού βρίσκεται σε διάσταση μαζί της στους 12 τελευταίους αγώνες του. Φαίνεται αποφασισμένος να την πετύχει με τους μάχιμους παίκτες του και από το κίνητρο της σωτηρίας και μέσα από τα μηνύματα του Νίκου Νιόπλια.

Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να πετύχει γκολ σε βάρος του ΠΑΣ Γιάννινα που δεν δέχτηκε κανένα γκολ στους 5 τελευταίους αγώνες του, σπάζοντας παράλληλα και το βαρύ ποσοστό που τον θέλει φέτος να μην σκοράρει στο 46% των εντός έδρας αγώνων.

-Όπως και να αποτρέψει τη συνήθειά του να δέχεται γκολ, αφού στο 92% των εντός έδρας αγώνων του, δέχθηκε τουλάχιστον ένα.

Μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν ο ΟΦΗ κέρδισε κατά μέσο όρο 0,69 πόντους ανά παιχνίδι στους 13 αγώνες που έπαιξε στην έδρα του  ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος πόντων του ΠΑΣ Γιάννινα στα 13 εκτός έδρας παιχνίδια του, είναι 1,38.

Δυο ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το ένα είναι ότι έχει σημειώσει το 67% των γκολ του στο πρώτο ημίχρονο. Το άλλο, ότι είναι αήττητος στους 4 τελευταίους αγώνες εκτός έδρας.

Αλλά ας σταματήσουμε εδώ. Οι αριθμοί πλέον δεν έχουν νόημα. Το ματς είναι μια μεγάλη μάχη του ΟΦΗ για τη σωτηρία του που περνά μέσα από την κατάκτηση των τριών βαθμών, απέναντι σε "αδιάφορο" βαθμολογικά αντίπαλο.

Εθνική ομάδα με οδηγό τη μετριότητα

Η επιφύλαξη που κρατήσαμε διαρκώς στα σχόλιά μας για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, πηγάζει από αυτά που βλέπουμε στους αγώνες, αλλά και από τις επιλογές της τεχνικής ηγεσίας, που εκφράζουν ένα σκεπτικό προκλητικής μετριότητας, που συνεπώς έχει τις λιγότερες πιθανότητες να βγει ανταγωνιστικό.

Βλέποντας κάθε φορά τις προσκλήσεις ποδοσφαιριστών που χρίζονται από τη μια μέρα στην άλλη διεθνείς δημιουργούνται ερωτηματικά στο πως ο Φαν Σιπ, αξιολογεί τα ίδια τα κριτήρια για τις κλήσεις του. Γιατί αυτά, είναι που καθορίζουν την στάθμη και τη «συνέχεια» της ομάδας.

Το ότι κρατάει -παραδείγματος χάριν- έξω τρεις κορυφαίους Έλληνες κεντρικούς αμυντικούς, όπως ο Μανωλάς, ο Παπασταθόπουλος και ο Σιόβας που κουβαλούν ανώτερες παραστάσεις, προτιμώντας να στηρίξει τις ελπίδες πρόκρισης σε αδόκιμα σχήματα από το πουθενά, είναι ένα δείγμα.

Οι καταξιωμένοι συμβάλλουν στην αύξηση της στάθμης, δίνοντας μπράτσο στους νεότερους διεθνείς. Μια ομάδα δεν μπορεί να είναι συνονθύλευμα, αλλά η σύνθεση ενός αρμονικού παζλ. Αν ο προπονητής ασπάζεται την μετριότητα και δεν θέλει δίπλα του παίκτες με προσωπικότητα και βιογραφικό από το "τοπ5" της Ευρώπης, είναι θέμα που μπορεί να το απαντήσει ένας έμπειρος ψυχολόγος.

Η  δήλωση του Νίκου Αναστόπουλου, είναι αντιπροσωπευτική: «Στα παιχνίδια που πρέπει να δημιουργήσουμε μας λείπει το εύκολο γκολ μπροστά και αυτό μας στοιχίζει. Ο γκολτζής και συνολικά η ομάδα στερείται το εύκολο γκολ ενώ στην άμυνα ο Μανωλάς και ο Παπασταθόπουλος λείπουν και χρειάζονται Η Εθνική ομάδα υποτίθεται ότι παίζουν όσοι πηγαίνουν καλά στα πρωταθλήματα τους και εγώ ο ίδιος έχω πολλά ερωτηματικά για τη συμμετοχή ορισμένων παικτών και εκτίθενται και οι ίδιοι».

-Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η εθνική έχει ήδη χάσει το τρένο για το Μουντιάλ του Κατάρ. Πάμε για άλλα, πιο μακρινά και για αυτό το μέλλον, θα έχει πολύ δουλειά ο Ζαγοράκης.

Οι Πρωταπριλιάτικες αλήθειες για το τοξικό περιβάλλον

-Ωραία τα λέει ο πρόεδρος της Superleague Λεωνίδας Μπουτσικάρης για το θέμα της συμπεριφοράς των παραγόντων και της τοξικότητας που εκπέμπει η διαμάχη μεταξύ των ΠΑΕ. Η δήλωση του απηχεί την αίσθηση του φίλαθλου κοινού:

-«Αν δεν αλλάξουμε μόνοι μας την τοξικότητα θα συνεχίσουμε να μετράμε μειώσεις στην κατάταξη της UEFA. Πρέπει να αντιληφθούν οι ομάδες ότι έτσι δεν πάμε πουθενά. Μας βουλιάζει όλους μαζί. Αδικούμε τους εαυτούς μας».

Ποιος λογικός και άνθρωπος διαφωνεί για τα παραπάνω και τα παρακάτω; Άλλο άνθρωποι όμως κι άλλο… τέρατα.

-«Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχει απίστευτες δυνατότητες, αλλά δεν εκμεταλλευόμαστε αυτή τη δυναμική. Υπάρχουν σημάδια συναίνεσης και συνεννόησης και πιστεύω όλοι έχουμε καταλάβει ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει πουθενά. Πρέπει σίγουρα να αλλάξει και το πλαίσιο, αλλά η ουσία είναι να αλλάξει η αντίληψη».

-Βέβαια, πως να παραγνωρίσεις ότι ο πρόεδρος της Λίγκας, που ποτέ δεν έχουμε ακούσει, είπε τις πιο δυνατές αλήθειες τη μέρα της Πρωταπριλιάς; Μήπως ήταν η κατάλληλη μέρα που μπορούν να ακούσουν οι αποδέκτες του μηνύματος;

-Και το βιολί, βιολάκι… Με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΑΕΛ στηλιτεύει την επιλογή του Γιάννη Παπαδόπουλου για VAR από τον Κλάτενμπεργκ, στο ματς με τον Παναιτωλικό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News