ΕΠΟ: Το σταυροδρόμι των εξελίξεων με "dna" Πορτογαλίας

Απόψεις
ΕΠΟ: Το σταυροδρόμι των εξελίξεων με "dna" Πορτογαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εθνική ομάδα θέλει και πάλι τον Ζαγοράκη της! Το ραντεβού της Γρανάδας με την "άτρωτη" Ισπανία και 12+1 "Σφηνάκια" χωρίς... κωλύματα

Την ώρα που οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του έπους της Πορτογαλίας, βρίσκονται μπροστά να αναλάβουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου με την προεδρική υποψηφιότητα του χρυσού αρχηγού Θοδωρή Ζαγοράκη, ή ίδια η εθνική ομάδα, εξακολουθεί να τραβάει ζόρι στη μετά -2004 ιστορία της.

Έχοντας αποτύχει τρεις συνεχόμενες φορές να προκριθεί σε  τελικά μεγάλης διοργάνωσης και να ανέβει κατηγορία στο Nations League, ελπίζει σε μια πορεία τουλάχιστον αξιοπρεπή στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022, για να μπορέσει να δημιουργήσει μια προοπτική με οδηγό το λαμπρό παρελθόν της.

Οι ανανεώσεις  του Τζον φαν’τ Σχιπ δεν έχουν πείσει για τη «γκάμα» τους, τουλάχιστον δημιουργούν μια τάση ομοιογένειας. Το έργο για το Κατάρ είναι δύσκολο και η πρεμιέρα, τη μέρα της Εθνικής μας επετείου, δημιουργεί κάποια ρίγη, καθώς αντιμετωπίζει στη Γρανάδα, το φαβορί του Β’ Ομίλου, την Ισπανία.

Όπως σε συλλογικό επίπεδο στην UEFA, η κατρακύλα της Ελλάδας στο ranking της FIFA, φέρνει "επώδυνες" κληρώσεις.

Ισπανία και Σουηδία είναι ξεκάθαρα φαβορί για την  πρώτη και την δεύτερη θέση, που οδηγούν απευθείας στο Κατάρ και στα μπαράζ, αντίστοιχα. Οι «στοιχηματικές», δίνουν 1.20 στην πρωτιά των Ισπανών και 5.50 στους Σουηδούς, που γίνονται πιο κραταιοί έναντι της Ελλάδας με την επιστροφή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. 

Η  Ελλάδα δίνεται στο 15.00, με διαφορά από το Κόσοβο (26.00) και τη Γεωργία (75.00). Και μόνο που οι Ισπανοί των «αστέρων», είναι οι πρώτοι αντίπαλοι της Εθνικής μας, η δυσκολία είναι αυτονόητη. Τα προκριματικά του Μουντιάλ είναι η «σπεσιαλιτέ» τους. Αήττητοι από τον Μάρτιο του 1993 (1-0 από τη Δανία στην Κοπεγχάγη), μετρούν έκτοτε 50 νίκες και 13 ισοπαλίες. Όταν παίζουν στη χώρα τους, δεν έχουν γνωρίσει ποτέ ήττα, σε προκριματικά Μουντιάλ.

Η Ελλάδα έχει αναμετρηθεί μαζί της δέκα φορές, με απολογισμό επτά ήττες, μία νίκη (...εκείνη στη Σαραγόσα που έστειλε την Εθνική στο Euro 2004 με το εκπληκτικό γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου ) και δύο ισοπαλίες (ένα φιλικό στη Θεσσαλονίκη το 1972 και φυσικά το αξέχαστο 1-1 στο Πόρτο για τη φάση των ομίλων του Euro 2004).

-Πολλές απορίες για τη Superleague 2 και το τρέχον πρωτάθλημα, απαντώνται μέσα από το ίδιο το πλούσιο ιστορικό της. Διότι όπως λέει κι ο παλιός μας φίλος, Κώστας Φρατζέσκος «το ποδόσφαιρο, κάποιοι το αγαπάνε διαφορετικά...»!

-Άντε με το καλό και το έξτρα μπόνους, με το ποσοστό από το στοίχημα...

-Αλλά, είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα στον ελληνικό αθλητισμό, να μοιράζονται έως και 22 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες της Superleague 1 και να ανέχεται αυτά τα κόλπα των «χειραγωγών» για τις εκλογές της ΕΠΟ;

-Είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο υποψήφιοι πρόεδροι για την ΕΠΟ και να μιλάνε για υποψηφιότητα κοινής αποδοχής του Ζαγοράκη, όταν οι δυνάμεις που ελέγχουν το σύστημα,  βάζουν μπροστά -και κόντρα- την υποψηφιότητα του... εν τούτω Νίκα;

-Λες να επηρεάστηκαν από την Ελένη Βιτάλη και το μέγα σουξέ της «και μαζί και μόνος, ίδιος είν’ ο πόνος...»;

-Πού να ξέρεις τι μπορεί να σου έχουν για μετά, Ξεφτέρη; Ούτε στην ταινία «Το Κεντρί», δεν περιγράφεται. Οι άνθρωποι πάντως θα ήταν μέγιστοι πρωταγωνιστές στους «Οι Ατσίδες»! Άλλα κόλπα, που θάλεγε κι ο αείμνηστος Βλάσης Μπονάτσος.

-Αλλά δεν θα φταίνε μόνο αυτοί που θέλουν να κρατήσουν τα «μαγαζιά» τους στο ολοένα αναπτυσσόμενο Γουδή... Ο Ανδρέας Μλάτος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, επιμένει και αναλύει ότι δεν ξεπεράστηκε το κώλυμα του Ζαγοράκη για την προεδρία της ΕΠΟ, με την τροπολογία του Υφυπουργού...

-Για να αλλάξει «πρέπει να προβλέψει ρητά ότι η κατοχή άδειας πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ δεν μπορεί να προβλέπεται στα καταστατικά των ομοσπονδιών ως κώλυμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες τους και τυχόν προβλεπόμενη δεν ισχύει ή ότι δεν επιτρέπεται η πρόβλεψη κωλυμάτων εκλογιμότητος στα καταστατικά των ομοσπονδιών πέραν των κωλυμάτων που προβλέπει το άρθρο 3 Ν. 2725/1999».

-Αλλά και πάλι σου λέει, ότι μπορεί να «παραβιάζει το δικαίωμα του «συνεταιρίζεσθαι» των αθλητικών ομοσπονδιών  (άρθρο 12 Συντ.)».

-Ουφ! Είδες τί μπορεί να συμβεί με... άλλα κόλπα, με βιασύνη, με προχειρότερα, με ημιμάθεια ή με την αντίληψη του γνωστού ρηθέντος «το Κράτος είμαι Εγώ»;

-Χαζεύοντας στατιστικά της φετινής πορείας του ΟΦΗ, σταματήσαμε στο μοναδικό πράσινο κουτάκι στη λίστα των 15λεπτων. Όαση το διάστημα 46-60΄, όπου έχει πετύχει συνολικά στο πρωτάθλημα 5 γκολ και έχει δεχθεί τέσσερα! Είπαμε. Μοναδικό!

-Ισπανία – Ελλάδα σε τιμές στοιχηματικών εταιρειών; Απλά, η νίκη της «Φούρια Ρόχα» πέφτει σε τιμές ακόμα και κάτω του 1.20, η νίκη της Ελλάδας ανερχόμενη στο 15.00. Η ισοπαλία υπερδιπλασιάζεται στο 6.20, ενώ μπορείς να δεις το over να είναι 1.55 και το under κοντά στο 2.40, όπως και το No Goal  στο φαβορί 1.50.

-Μακάρι να γίνει το θαύμα και πέσει κουβάς

Ποσοστό από το στοίχημα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΓΑ, Βαγγέλης Μπραουδάκης, μίλησε στο «Metropolis» για τα χρήματα που θα εισπράττουν οι ομάδες από το ποσοστό από το στοίχημα και πως υπολογίζονται:

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ακριβή ποσά να προσδιορίσω εγώ ή οποιοσδήποτε. Μιλάμε για τη φορολόγηση επί των κερδών στο δελτίο, όχι στη στήλη. Καθορίστηκε απολύτως σήμερα το τι ποσοστό από αυτά τα χρήματα, όσα κι αν είναι, θα πηγαίνουν στη ΓΓΑ, τα μισά στον Επαγγελματικό και τα υπόλοιπα στον Ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ας πούμε για παράδειγμα πως το κράτος από το σύστημα φορολόγησης των παικτών, θα έχει 100 ευρώ, τα 60 θα πάρει η ΓΓΑ και τα υπόλοιπα το δημόσιο. Τα 30 εκ των 60 θα δοθούν στον επαγγελματικό και άλλα 30 στον ερασιτεχνικό αθλητισμό». Επισημαίνοντας: «Για να εισπράξει οποιαδήποτε ομάδα ότι δικαιούται, θα πρέπει να έχει ισόποσα έσοδα από χορηγίες, διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα, συνδρομές, εισιτήρια…»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News