Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Ελληνικό Ποδόσφαιρο: Ανάγκη να αλλάξει το καταραμένο στάτους

Η ΕΠΟ, η ολιστική μελέτη, τα πρόσωπα και οι βλαβερές συνήθειες… Μπορούν οι αλλαγές από μόνες τους να αποδώσουν χωρίς συναίνεση; Στην «Ελλάδα του είμαστε», είμαστε…

Προϊόν βασικής συλλογιστικής. Το πλάνο που προτείνουν οι υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές στην Κυβέρνηση, μέσα από την Ολιστική Μελέτη, δεν μπορεί να έχει επιτυχή έκβαση, αν και οι εκλογές για τη νέα διοίκηση δεν διαπνέονται από το πνεύμα και την στόχευσή της.

Απαιτείται ευρύτερη συνεργασία των "δυνάμεων επιρροής", για να μπουν βάσεις που έχει ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι κουραστικό και επιζήμιο, χωρίς μέλλον και προοπτική, αν το αφήσουν σε νέου τύπου πρακτικές Αλεξανδρούπολης.

Το έχουν ανάγκη και οι ομάδες τους και οι κόσμος των ομάδων τους και ο κόσμος όλος της επικράτειας, να αλλάξει το καταραμένο στάτους που θέλει τον καθένα που ελέγχει τους προέδρους να κάνει κουμάντο στον κεντρικό θεσμό του ποδοσφαίρου.
 
Χρειάζονται πρόσωπα κορυφής, που θα διοικήσουν με συστατικές χωρίς αμφιβολίες...

-Επί μέρους, είδαμε:

 Η ανάγκη για δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα της ΕΠΟ αποτελεί την πεμπτουσία της Ολιστικής Μελέτης που ετοίμασαν οι άνθρωποι FIFA και UEFA, για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

-Η δημιουργία θέσης για εκτελεστικό διευθυντή με αυξημένα καθήκοντα, για την ευθύνη της ομαλής λειτουργία της στρατηγικής που θα εκπονεί η Εκτελεστική Επιτροπή, είναι ένας από τους βασικούς άξονες. Η UEFA απογυμνώνει τον ρόλο της Εκτελεστικής Επιτροπής, που διοικεί μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο, καθιστώντας κυρίαρχο έναντι αυτής, τον διευθύνοντα σύμβουλο. Ο CEO ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία.

-Καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα, σύμφωνα με όσα είδαμε, θα παίξει η 13μελής Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Big-4 και δύο των ποδοσφαιριστών. Αλλά γιατί δεν υπάρχει μέριμνα εκπροσώπησης και από τις «υπόλοιπες» ΠΑΕ; Δεν έχουν ίσα δικαιώματα; Δεν δημιουργείται έτσι «γεννήτρια» νέων εξαρτήσεων;

-Βαρύτητα δίνεται αναμφίβολα στη διαιτησία, όπου η Ένωση Διαιτητών, θα εκπροσωπείται στη ΓΣ της ΕΠΟ, ενώ η ΚΕΔ, θα είναι πλήρως ανεξάρτητη. Ορθή και η ακύρωση των "ποσοστών" των διαιτητών στις ΕΠΣ, καθώς χαρακτηρίζεται «ανήθικο και προβληματικό για την ανεξαρτησία τους».

-Η ΚΕΔ θωρακίζεται από δυσφημιστικές δηλώσεις και μπορεί να τις στέλνει στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα. Χρειάζεται όμως τροποποίηση νόμου για να προστατευτούν οι διαιτητές από αγωγές για λάθη, ενόσω σφυρίζουν. Η μανία της διαιτησίας από της μεγάλες «Δυνάμεις» του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα κρατήσει τον ξένο Αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

-Το Ταμείο Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου (να λέμε από τώρα ΤΥΕΠ!) που θα δημιουργηθεί από την ΕΠΟ και την Κυβέρνηση μέσω του στοιχήματος, ήδη έχει βγει ως κίνηση στον αέρα, αναμένοντας να νομοθετηθεί το σχετικό ποσοστό.

-Όλα καλά, ναι, ως προς την κατεύθυνση της μελέτης, αλλά ως προς την υλοποίηση, τί γίνεται; Τα πρόσωπα παίζουν μεγάλη σημασία τουλάχιστον στο ξεκίνημα που θα θέτει τις βάσεις. Οι βλαβερές συνήθειες επιλογών και νοοτροπιών, πως θα παραγκωνιστούν όταν και πάλι οι επιλογές μπορούν να είναι «χειραγωγούμενες» από δικούς μας;

-Για να γίνει κάτι καλύτερο, απαιτείται πρώτιστα καθαρή εκλογική διαδικασία. Μια νέα ΕΠΟ δεν μπορεί να αρωματίζει το περιβάλλον της με βλαπτικές συνήθειες και φάτσες του παρασκηνίου. Εδώ, δεν τους σταματούσε, ούτε ο  θεσμός της (αθλητικής) δικαιοσύνης…

-Ο πρόεδρος πρέπει να είναι πρόσωπο κύρους και αποδεκτός με ποδοσφαιρικά και όχι άλλα κριτήρια…Πως θα γίνει αυτό; Οι ήδη γινόμενες ενέργειες στηρίχτηκαν σε επαφές χωρίς καμία σχέση με τις θεσμικές απαιτήσεις.

-Το δείγμα προθέσεων για όσα έρχονται ως νεωτερισμοί στη δομή και στην έξωθεν καλή μαρτυρία της Ομοσπονδίας, θα φανεί από το πώς αντιλαμβάνονται οι δυνάμεις που νοιάζονται για το πάνω χέρι στο Γουδή, μέσα από τις επιλογές τους.

-Στην «Ελλάδα του είμαστε», είμαστε…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια