Στον τελικό με Λιβάγια η ΑΕΚ

Ποδόσφαιρο
Στον τελικό με Λιβάγια η ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγο μετά το γκολ του στο φινάλε της κανονικής διάρκειας (2-1) σκόραρε και στην παράταση (2-2)…

Ύστερα από μία συναρπαστική αναμέτρηση που κρίθηκε στην παράταση, η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με τον Άρη στο "Κλ. Βικελίδης" και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα, πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου για πέμπτη σερί χρονιά. Μεγάλος πρωταγωνιστής για την Ένωση ο Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος σκόραρε στον τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (90 +6'), έστειλε το ματς στην παράταση και με δεύτερο γκολ στο έξτρα μισάωρο "κλείδωσε" την πρόκριση.

Οι παίκτες του Μάσιμο Καρέρα ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερος μέρος του αγώνα, αλλά ο Άρης μετουσίωσε σε γκολ τις δύο ευκαιρίες που δημιούργησε στο δεύτερο μέρος με τους Μαντσίνι (57') και Νικολά Ντιγκινί (90 +3'). Ωστόσο, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και έφτασαν σε μία σπουδαία πρόκριση, έχοντας και δύο δοκάρια με τους Σιμόες (75') και Νέλσον Ολιβέιρα (120'). Mάλιστα, οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν το ματς με οχτώ παίκτες, αφού αποβλήθηκαν στις καθυστερήσεις της παράτασης οι Μάνταλος, Σιμόες και Ολιβέιρα.

1. ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ο Μίχαελ Ένινγκ προχώρησε σε τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα του Άρη σε σχέση με τον αγώνα πρωταθλήματος πριν από τέσσερις ημέρες, εκ των οποίων οι δύο ήταν αναγκαστικές εξαιτίας του τραυματισμού του Φραν Βέλεθ και του Ούγκο Σόουζα. Ο Λούκας Σάσα πήγε στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Μιχάλι Κόρχουτ επέστρεψε στα αριστερά, ενώ το δίδυμο στην επίθεση αποτελείτο από τους Μπράουν Ιντέγε, Ντάνιελ Λάρσον, με τον Μαντσίνι να μένει στον πάγκο. Ο Γερμανός τεχνικός επέλεξε ως διάταξη το 4-2-3-1, το οποίο σε φάση άμυνας γινόταν 4-4-2 με τον Λάρσον στο πλευρό του Ιντέγε.

Από την άλλη πλευρά, ο Μάσιμο Καρέρα πήγε σε μία διάταξη 4-3-3, με τον Αντρέ Σιμόες να παίρνει τη θέση του Νταμιάν Σιμάνσκι στη μεσαία γραμμή, αγωνιζόμενος στο "6", ενώ οι Νέναντ Κρίστισιτς - Πέτρος Μάνταλος αποτελούσαν τα δύο εσωτερικά χαφ της Ένωσης. Στο κέντρο της άμυνας επέστρεψε ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αντί του Μάριου Οικονόμου, ενώ στην κορυφή της επίθεσης προτιμήθηκε ο Νέλσον Ολιβέιρα στη θέση του Σέρχιο Αραούχο.

2. ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΕΚ, ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΑΡΗΣ

Τα πρώτα 20 λεπτά της αναμέτρησης ήταν... αναγνωριστικά, αφού οι δύο ομάδες αδυνατούσαν να δημιουργήσουν επικίνδυνες φάσεις μπροστά από τις εστίες. Μοναδική αξιόλογη στιγμή ένα μακρινό σουτ του Γιάννη Φετφατζίδη στο 18ο λεπτό, το οποίο κόντραρε στον Μιχάλη Μπακάκη και κατέληξε στην αγκαλιά του Βασίλη Μπάρκα. Η ΑΕΚ πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, έβρισκε περισσότερες ανοιχτούς χώρους και στο 20ό λεπτό έχασε την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι. Ο Μάρκο Λιβάγια έκανε μία εξαιρετική αλλαγή παιχνιδιού, βρήκε τον Ντανιέλε Βέρντε, αλλά ο Ιταλός εξτρέμ καθυστέρησε να πλασάρει τον Χούλιαν Κουέστα, ο οποίος πρόλαβε τον αντίπαλό του και αποσόβησε τον κίνδυνο. Στη συνέχεια της φάσης, το σουτ του Μάνταλου πέρασε άουτ.

Οι φιλοξενούμενοι, όσο περνούσε η ώρα, ανέβαζαν την απόδοσή τους, έπαιρναν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά λίγο έλειψε να μείνουν πίσω στο σκορ εξαιτίας ενός τραγικού λάθους του Βέρντε. Ο Ιταλός έκανε κακό διώξιμο μέσα στην περιοχή, η μπάλα κατέληξε στον Κόρχουτ, αλλά ο Μπάρκας απέκρουσε εντυπωσιακά τη σέντρα-σουτ του Ούγγρου μπακ.

Πέρα, όμως, απ' τη συγκεκριμένη φάση, οι παίκτες του Ένινγκ δεν μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του γκολκίπερ της ΑΕΚ. Αντίθετα, η Ένωση διατήρησε τον έλεγχο και έφτασε μία "ανάσα" απ' το 0-1 στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Νέλσον Ολιβέιρα. Ο Βέρντε εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σβάρνας έστρωσε στον Πορτογάλο, αλλά το σουτ απ' το ύψος της μικρής περιοχής πέρασε πάνω απ' την εστία του Κουέστα.

3. "ΧΡΥΣΗ" ΑΛΛΑΓΗ Ο ΜΑΝΤΣΙΝΙ, ΔΟΚΑΡΙ Ο ΣΙΜΟΕΣ

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους, ο Καρέρα χρειάστηκε να προχωρήσει σε μία αναγκαστική αλλαγή, αφού ο Μπακάκης αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό, με τον Παουλίνιο να περνάει στη θέση του. Από την άλλη πλευρά, ο Ένινγκ, βλέποντας πως η ομάδα του ήταν ακίνδυνη στο πρώτο μέρος, πέρασε τον Μαντσίνι αντί του αρνητικού Λάρσον. Μία κίνηση που αποδείχθηκε καταλυτική για την εξέλιξη του αγώνα, καθώς οχτώ λεπτά μετά την είσοδό του και συγκεκριμένα στο 57ο λεπτό ο Βραζιλιάνος επιθετικός σημείωσε το παρθενικό γκολ με τη φανέλα των "κιτρίνων". Ο Φετφατζίδης εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Έλντερ Λόπες, τον απέφυγε υπέροχα και γύρισε την κατάλληλη στιγμή τον Μαντσίνι που πλάσαρε τον Μπάρκα για το 1-0.

Μάλιστα, λίγο αργότερα ο Λόπες έγινε αναγκαστική αλλαγή, με τον Νίκλας Χουλτ να περνάει στη θέση του, ενώ ο Καρέρα πέρασε μαζί και τον Αλμπάνη αντί του Βέρντε προκειμένου να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του. Οι φιλοξενούμενοι ανέβηκαν μέτρα στο γήπεδο και έψαξαν την ισοφάριση, αλλά στο 75ο λεπτό ο Αντρέ Σιμόες στάθηκε άτυχος, καθώς η ψηλοκρεμαστή κεφαλιά που επιχείρησε μετά από όμορφη πάσα του Μάνταλου, κατέληξε στο δεξί δοκάρι του Κουέστα.

4. ΠΙΕΣΗ ΑΕΚ, ΓΚΟΛ ΝΤΙΓΚΙΝΙ ΚΑΙ "BUZZER BEATER" ΛΙΒΑΓΙΑ

Οι παίκτες του Καρέρα άσκησαν ασφυκτική πίεση τους αντιπάλους του και έψαξαν το γκολ της πρόκρισης. Αλλά σε δύο περιπτώσεις ο Λιβάγια δεν κατάφερε να νικήσει τον Κουέστα. Κόντρα στη ροή του αγώνα, ο Άρης βρήκε και δεύτερο γκολ με τον Νικολά Ντιγκινί, που είχε περάσει κι εκείνος ως αλλαγή, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Γάλλος μπήκε στη μεγάλη περιοχή, έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Παουλίνιο και κατέληξε στα δίχτυα του Μπάρκα για το 0-2. Ουσιαστικά, οι Θεσσαλονικείς μετουσίωσαν σε γκολ και τις δύο ευκαιρίες που είχαν στο δεύτερο μέρος και έδειξαν πως θα επιστρέψουν στον τελικό του Κυπέλλου ύστερα από μία δεκαετία.

Ωστόσο, ο εκ των κορυφαίων της Ένωσης, Μάρκο Λιβάγια είχε διαφορετική άποψη. Ο Κροάτης επιθετικός, με διπλή προσπάθεια (απέκρουσε την πρώτη φορά ο Κουέστα), έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κοντινή κεφαλιά και κατ΄επέκταση το παιχνίδι στην παράταση, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

5. ΤΟ "ΚΑΘΑΡΙΣΕ" Ο ΛΙΒΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΠΤΑ

Με την ψυχολογία υπέρ της, η ΑΕΚ μπήκε καλύτερα στην παράσταση και κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση και πάλι με τον Λιβάγια, ο οποίος πλάσαρε υπέροχα τον Κουέστα για το 2-2 στο 102'. Το παιχνίδι πήρε άγρια μορφή, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν και τρίτο γκολ, αλλά οι δύο τερματοφύλακες κράτησαν το σκορ στα επίπεδα του 2-2, ενώ στο 120' το πλασέ του Ολιβέιρα κατέληξε στο δεξί δοκάρι του Κουέστα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις καθυστερήσεις της παράτασης, οι Πέτρος Μάνταλος, Αντρέ Σιμόες και Νέλσον Ολιβέιρα αντίκρισαν την κόκκινη κάρτα. Οι δύο πρώτοι προκειμένου να μην χάσουν τον τελικό του Κυπέλλου, καθώς είχε συμπληρώσει κάρτες, ενώ ο τρίτος επειδή δεν άφησε τον Κουέστα να εκτελέσει ελεύθερο. Αυτό σημαίνει πως οι τρεις προαναφερθέντες δεν θα είναι διαθέσιμοι στον προσεχή αγώνα με τον Ολυμπιακό για τα playoffs, αφού οι κόκκινες μεταφέρονται στο πρωτάθλημα.

ΑΡΗΣ (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Ρόουζ, Δεληζήσης, Σάσα, Κόρχουτ, Τόνσο (97' Μαρτίνες), Ματίγια, Γκάμα (89' Ντιγκινί), Φετφατζίδης (78' Μπα), Λάρσον (49' Μαντσίνι), Ιντέγε.

ΑΕΚ (Mάσιμο Καρέρα): Μπάρκας, Μπακάκης (46' Παουλίνιο), Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Λόπες, Σιμόες, Κρίστισιτς (73' Αραούχο), Μάνταλος, Βέρντε, Λιβάγια (110' Σιμάνσκι), Ολιβέιρα.

Πηγή: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News