Τεράστια βόμβα στα χέρια Αυγενάκη

Απόψεις
Τεράστια βόμβα στα χέρια Αυγενάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάβα ηφαιστείου η υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Βαρύς ο αντίκτυπος που προσδίδεται στην πολιτική σκηνή και... στη «συνοχή της Ελλάδας» που (κακώς) κάνει λόγο η ανακοίνωση του «Δικέφαλου»

Κανείς υφυπουργός αθλητισμού δεν θα ήθελε να σκάσει στα χέρια του υποβιβασμός ομάδας από τις ιδιοκτησίες των «Big-4», όπου πέρα από το λαϊκό τους εύρος ως ονόματα ομάδων ποδοσφαιρικά, η αντανάκλαση γίνεται τεράστια στην πολιτική σκηνή.

Το έχουμε συνηθίζει και από άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτή τη φορά, εν μέσω μιας σκληρής κόντρας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, Μαρινάκη και Σαββίδη, Βορρά και Νότου, όπως παίζουν το παιχνίδι τους, το θέμα καίει σαν λάβα ηφαιστείου….

Η φράση από την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τον Αυγενάκη: «Είναι επικίνδυνος για τον αθλητισμό, την συνοχή της χώρας και επίορκος», ηχεί άσχημα και απειλητικά, όταν αναφέρεται στη «συνοχή της χώρας», και ως απειλητικό μήνυμα. Είναι επικίνδυνο να το επικαλείται επίσημα ένα φορέας.

Τα πυρά που καταγράφονται διαρκώς, είναι μόνο η αρχή. Όπως και οι σκληρές λέξεις που ακολούθησαν αργότερα, από την ανακοίνωση του «Δικέφαλου»: «Ο κ. Αυγενάκης αποδείχθηκε εντολοδόχος του γραφείου τύπου του Ολυμπιακού στήνοντας μια υπόθεση που ως μόνο στόχο είχε την κηλίδωση της ιστορίας του ΠΑΟΚ». «Από σήμερα σηκώνουμε το γάντι που έριξε ο Λευτέρης Αυγενάκης και απαιτούμε από τον Πρωθυπουργό την άμεση απομάκρυνσή του». «Η φούσκα, που έστησε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θα σκάσει στο δικό τους πρόσωπο».

-Ανακοίνωση που στοχεύει καθαρά την πολιτική, με πολλαπλές επιδράσεις (και) σε ζητήματα εθνικής σημασίας, όχι μόνο με τον ΠΑΟΚ, αλλά και την ακριτική Ξάνθη. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή...

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αποδίδουν από καιρό  ευθύνες στον ΠΑΟΚ για την αλλαγή δύο μελών στη σύνθεσή της ΕΕΑ εν μέσω της διαδικασίας από τον Πειραιά:

-Ότι επέλεξε τους κυρίους Τζουλάκη (πρόεδρος) και Φαραντούρη (καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά) δύο μέλη που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, παίρνοντας τις θέσεις των Δημήτρη Τρανταφυλλάκη και Δημήτρη Αυγητίδη, (αμφότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Θράκης).

-Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ της  ΕΠΟ έκανε το ίδιο αλλάζοντας στην κορύφωση της διαδικασίας τρία μέλη της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης, παρά το γεγονός ότι η θητεία των προηγούμενων μελών έληγε κανονικά το 2021. (Ελλάδα είμαστε… «βεβαίως, βεβαίως» κατά… Χρήστο Τσαγανέα).

Ανάμεσα στα πυρά

Να λοιπόν μπροστά ο «πυρηνικός πόλεμος» Βορρά - Νότου, ότι χειρότερο για τις στιγμές που περνάει η Ελλάδα στα εθνικά της ζητήματα, με αιτία την απόφαση της ΕΕΑ που εισηγείται υποβιβασμό για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, μέσα από το πόρισμά της.

Στη Θεσσαλονίκη άρχισε αμέσως ξεσηκωμός από την Τούμπα (και το ΠΑΟΚ - Βόλος που ήταν σε εξέλιξη) με στόχευση της κυβέρνησης στα πρόσωπα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη,  καθώς και του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στην Τούμπα πέρα από τα συνθήματα, σχεδίασαν και τεράστιο πανό που έγραφε: «Η Ελλάδα χωρίζεται στα δύο... Κυβερνήσεις πέφτουν και υπουργοί θα τρέχουν ... Αυγενάκη τελείωσες».

Μετά τα συνθήματα και το πανό που σηκώθηκε στο παιχνίδι με τον Βόλο (αναφέροντας ότι «η Ελλάδα χωρίζεται στα δυο»), μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Εκεί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των οπαδών, με την τροχαία να έχει αποκλείσει μάλιστα την περιοχή.

«Σημαία» στο Open και μετά…

Ο υφυπουργός αθλητισμού, νιώθοντας την «ζέστη», πήρε θέση αμέσως κατά του υποβιβασμού, με ανάρτηση στο twitter, όπου χαρακτήριζε χωρίς απόλυτη τεκμηρίωση την απόφαση της ΕΕΑ! Και που βέβαια έκανε αμέσως σημαία –και πολύ λογικά- το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open:

«Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού.  Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Παρ' όλα αυτά τα μέσα που στηρίζουν τον ΠΑΟΚ δεν το(ν) συμμερίστηκαν  κάνοντας λόγο ότι «η απόφαση - σκάνδαλο είναι «δώρο» Αυγενάκη», αλλά και «Πρώτα υπέγραψε το σκάνδαλο και μετά το καταδίκασε».

-Και στο blog "Δίκη" σχολιάζεται αρνητικά η δήλωση Αυγενάκη ότι «δεν μπορούν να υποβιβάζονται ομάδες χωρίς απόλυτη τεκμηρίωση». -Τι εννοεί ο ποιητής; γράφει ο Θωμαίδης. «Ότι πρόλαβε και διάβασε το πόρισμα ελέγχου της ΕΕΑ και μελέτησε όλο τον φάκελο;».

Ποταμοί από «ερυθρόλευκα μέσα»

Αμέσως πήραν σβάρνα τον υφυπουργό αθλητισμού, τα μέσα ενημέρωσης της «ερυθρόλευκης» πλευράς, χαρακτηρίζοντας πολύ βιαστική την παρέμβαση του:

«Πού ξέρει ο ίδιος ότι δεν υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;». «Από πότε στην Ελλάδα δεν ισχύουν οι νόμοι για τις… ιστορικές ομάδες;. Η Γιουβέντους γιατί υποβιβάστηκε; Στην Ιταλία δεν υπάρχει… αυτοδιοίκητο;».

Και μετά αυτό: «Επειδή προφανώς ο κ. Αυγενάκης δεν είναι καλός με τα λόγια και τέτοιου είδους δηλώσεις, το λιγότερο μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιαστικές και παρεμβατικές, καλό θα είναι να κάνει τον… Πόντιο Πιλάτο. Να μην μιλάει και να σέβεται τα κρατικά αρμόδια όργανα, αντί κάνει τέτοιες τοποθετήσεις».

Το πήγαν ακόμη μακρύτερα: Ο κ. Αυγενάκης, που ξαφνικά… κόπτεται για το πόρισμα της ΕΕΑ, δεν έμαθε τίποτε για έναν φόνο που έλαβε χώρα στην ποδοσφαιρική κοινωνία της Ελλάδας; Δεν έμαθε ότι κάποιοι σκότωσαν ένα νέο παιδί; Τότε δεν είχε τίποτε να πει;». Ακολούθησαν κι άλλα άρθρα με παρόμοιο περιεχόμενο…

-«Και ποια είναι επιτέλους η «απόλυτη τεκμηρίωση» που αναζητά ο κ. Αυγενάκης; Γιατί η νομοθεσία, την οποία θα όφειλε να γνωρίζει καλύτερα ως αρμόδιος υφυπουργός, έχει απάντηση στο ερώτημά του. «Απόλυτη τεκμηρίωση», δηλαδή οριστική απόφανση προσφέρει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αυτή αποφάνθηκε. Ποια είναι η επιπλέον τεκμηρίωση την οποία αναζητά ο κ. υφυπουργός και από ποιο όργανο την αναμένει».

-Θεωρείται επικρατέστερο ότι η θέση της Ειρήνης Μαρούπα, (διαπίστωσε την ενοχή, αλλά ζήτησε αναστολή της ποινής), εμπεριείχε και κριτήρια εθνικής συνοχής, όσο κι αυτό δεν υπάρχει στο αυτοδιοίκητο ποδόσφαιρο… (Πιστεύουμε, αλλά δεν «δένει»...)

Κανονικά όπως λέει ο ΚΑΠ

-Μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη οι αγωνιστικές της Super League θα διεξάγονται κανονικά. Ο ΚΑΠ, το αναφέρει σαφέστατα: «Σε περίπτωση αποκλεισμού μιας ομάδας από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει, παραμένουν ισχυρά τα αποτελέσματα στους αγώνες που έδωσε μέχρι να αποκλεισθεί, οι δε υπόλοιποι αγώνες της μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος κατακυρώνονται υπέρ των αντιπάλων ομάδων με τέρματα 3-0».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News