default-image

Τριάντα εκατομμύρια στα ταμεία του Ολυμπιακού

Ποδόσφαιρο
Τριάντα εκατομμύρια στα ταμεία του Ολυμπιακού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ανάσα από την Κύπρο στη βαθμολογία της UEFA

Η εντυπωσιακή παρουσία του Ολυμπιακού στα προκριματικά του φετινού Champions League ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (27/8). Μετά το 4-0 σε βάρος της Κράσνονταρ στο "Γ. Καραϊσκάκης", οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν 2-1 και στη Ρωσία και πέρασαν θριαμβευτικά στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η εξέλιξη αυτή απογειώνει οικονομικά την πειραϊκή ΠΑΕ. Πάμε να εξηγήσουμε πώς η πρόκριση επί της Κράσνονταρ φέρνει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία των ερυθρόλευκων...

1. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Όποια ομάδα εξασφαλίζει παρουσία στους ομίλους, τότε λαμβάνει το ποσό των 15,25 εκατ. ευρώ. Η UEFA μοιράζει 488 εκατ. ευρώ στις 32 ομάδες που συμμετέχουν στα γκρουπ, άρα κάνοντας τη διαίρεση προκύπτει το ποσό των 15,25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι κάθε νίκη στους μίλους δίνει 2,7 εκατ. ευρώ και κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ. Αλλά στην παρουσία φάση ας αρκεστούμε στο νούμερο 15,25.

2. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΚΑΕΤΕΣ RANKING

Η UEFA από πέρυσι έχει εισαγάγει μια νέα κατάταξη, που αφορά τη βαθμολογία κάθε ομάδας ανάλογα με την παρουσία της στο Champions League την τελευταία δεκαετία. Για αυτή τους την παρουσία οι 32 ομάδες θα μοιραστούν το ποσό των 585,05 εκατ. ευρώ, το οποίο διαιρείται σε "μετοχές συντελεστών". Κάθε μετοχή κοστίζει 1,108 εκατ. ευρώ. Για να γίνουμε πιο ξεκάθαροι, η ουραγός της κατάταξης θα πάρει έξτρα 1.108 εκατ. ευρώ. Σε αυτή τη θέση ήταν για παράδειγμα πέρυσι η ΑΕΚ, καθώς είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία από τις υπόλοιπες 31 ομάδες.

Η ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία θα λάβει 35,46 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός με βάση το δεκαετές του ranking βρίσκεται στην 31η θέση της UEFA. Με βάση όμως τις ομάδες που είναι ήδη στο φετινό Champions League, ο Ολυμπιακός είναι 21ος. Στην περίπτωση που ο ΑΠΟΕΛ αποκλείσει τον Άγιαξ, θα ανέβει στην 19η θέση. Ας λάβουμε εμείς υπόψιν ότι θα περάσει ο Άγιαξ (0-0 το πρώτο ματς στην Ολλανδία). Τότε οι ερυθρόλευκοι θα λάβουν από αυτήν τους τη θέση, την 21η, το ποσό των 13.296 εκατ. ευρώ (το ποσό βγαίνει πολλαπλασιάζοντας το 1.108 με την 12η θέση από το τέλος -32η θέση- που βρίσκεται ο Ολυμπιακός).

3. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ MARKET POOL

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League από τον Άγιαξ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει απομείνει να "παλεύει" για είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι ο Ολυμπιακός. Αυτό επίσης σημαίνει ότι οι ερυθρόλευκοι θα λάβουν το 100% του market pool. Αν συμμετείχε και ο ΠΑΟΚ, αυτός ως πρωταθλητής θα λάμβανε το 55% των χρημάτων που προορίζονταν για τις ελληνικές ομάδες και ο Ολυμπιακός το υπόλοιπο 45% ως δευτεραθλητής. Πλέον ο Ολυμπιακός παίζει μπάλα μόνος του. Όπως είχε γίνει πέρυσι το ίδιο με την ΑΕΚ.

Το περίφημο λοιπόν market pool θα είναι μειωμένο πλέον λόγω της ύπαρξης του πεδίου εσόδων των "μετοχών" και το οποίο θα αποφέρει στις 32 ομάδες το ποσό των 292.000.000 ευρώ. Ακριβής εκτίμηση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού πρόκειται για έσοδα που καθορίζονται από την ποσοστιαία εμπορικότητα της τηλεοπτικής αγοράς κάθε χώρας που εκπροσωπείται στη διοργάνωση από τη φάση των ομίλων και έπειτα. Το τελικό ποσό καθορίζεται από το τις χώρες που θα απαρτίζουν τη φάση των ομίλων, τον αριθμό των εκπροσώπων της κάθε μιας, την τελική θέση κάθε ομάδας και την απόδοσή τους. Παρότι το ποσό δεν είναι ακριβές, για να έχετε μια βάση, ας πούμε 5 εκατ. ευρώ...

Ο Ολυμπιακός λαμβάνει πλέον 15,25 εκατ. ευρώ για την παρουσία στους ομίλους, 13.296 εκατ. ευρώ με βάση τις μετοχές του στο δεκαετές ranking (+ 1.108 εκατ. ευρώ αν περάσει ο ΑΠΟΕΛ), αλλά και ολόκληρο το market pool μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ. Με άλλα λόγια, περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα θετικά αποτελέσματα που ενδεχομένως να φέρει στη φάση των ομίλων. Και για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα ποσά που παίρνουν οι ομάδες που προχωρούν από τους ομίλους και μετά, έχουμε και λέμε:

Πρόκριση στους "16": 9,5 εκατ. ευρώ

Πρόκριση στους "8": 10,5 εκατ. ευρώ

Πρόκριση στους "4": 12 εκατ. ευρώ

Πρόκριση στον τελικό: 15 εκατ. ευρώ

Νικητής: 4 εκατ. ευρώ

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τελικό του Super Cup λαμβάνουν 3,5 εκατ. ευρώ. Ο νικητής επιπλέον 1 εκατ. ευρώ.

Μειώθηκε η διαφορά με την Κύπρο

τά από το θριαμβευτικό 4-0 επί της Κράσνονταρ στο "Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός νίκησε τους Ρώσους και μέσα στο σπίτι τους με 2-1 και εκτός από την πανηγυρική είσοδο στους ομίλους του Champions League μπορεί να υπερηφανεύεται για τους βαθμούς που προσέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και αυτό γιατί με τη νίκη τους το βράδυ της Τετάρτης οι "ερυθρόλευκοι" πήραν συνολικά 1.000 βαθμούς, 200 για την επιτυχία κόντρα στην Κρασνοντάρ και άλλους 800, με την πρόκριση στους ομίλους να ισοδυναμεί με βαθμούς που δίνουν τέσσερις νίκες!

Αυτό σημαίνει πως η απόσταση της Ελλάδας από την Κύπρο μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό καθως από εκεί που χώριζαν τις δύο χώρες 1.300 βαθμοί, τώρα η διαφορά έπεσε στους 300, με την Κύπρο να έχει μαζέψει 25.000 βαθμούς την τελευταία πενταετία και την Ελλάδα 24.700.

Η μάχη φυσικά θα συνεχιστεί και το προσεχές διήμερο καθώς η Κύπρος θα προσπαθήσει να πάρει βαθμούς μέσω του ΑΠΟΕΛ (αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στα play offs του Champions League) και του Απόλλωνα Λεμεσού (κοντράρεται με την Αϊντχοφεν του Κώστα Μήτρογλου στα play offs του Europa League) ενώ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα προσπαθήσουν να δώσουν βαθμούς στην Ελλαδα μέσα απά παιχνίδια τους με Σλόβαν Μπρατισλάβας και Τράμπζονσπορ αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η 15η θέση είναι σημαντικό να κατακτηθεί, καθώς στέλνει τόσο τον πρωταθλητή όσο και τον δευτεραθλητή στο Champions League (β' προκριματικό) της αγωνιστικής περιόδου 2021-2022, τον τρίτο στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και τον τέταρτο και πέμπτο στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2.

Αντίθετα, η 16η θέση δίνει μόνο στον πρωταθλητή το εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, στέλνει τον δεύτερο, τον τρίτο και τον τέταρτο στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League 2, ενώ η πέμπτη ομάδα δεν θα παίξει στην Ευρώπη, προνόμιο που είχαμε πχ τη φετινή σεζόν.

Πηγή: sport24.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News