Τι άλλo καλύτερο μπορούν να περιμένουν ΠΑΕ και ΚΑΕ;

Απόψεις
Τι άλλo καλύτερο μπορούν να περιμένουν ΠΑΕ και ΚΑΕ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μείωση των παρδαλών τηλεοπτικών συμβολαίων σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στην επικείμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μεταγραφών από 45 σε 15%, που μπορεί να τις κάνει βιώσιμες και ανταγωνιστικές, αλλάζοντας άρδην το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ! - Το... πείραγμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το pay per view!

 Οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες, θα χρειαστεί να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να σταθμίσουν την αντικειμενική κατάσταση των πρωταθλημάτων τους και την σχέση τους με την αγορά. Ξέρουν ότι το προϊόν τους είναι υποβαθμισμένο από τον τρόπο που οι ίδιοι, το διαχειρίζονται.

Η κυβέρνηση αυτή μάλλον οδεύει με καλύτερα εργαλεία που είναι ικανά να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα με άξονα τον οικονομικό βραχνά πολλών ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Το θέμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και οι προβλέψεις του για την αθλητική επαγγελματική κοινότητα, όπως τέθηκαν και στην σύσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, απαντά με ουσία και αντίκρισμα στην τηλεοπτική ασυδοσία της προηγούμενης κυβέρνησης με τα προσφερόμενα συμβόλαια από την δημόσια τηλεόραση. Το γεγονός μάλιστα ότι προέρχεται και προγραμματικά αλλά και από πρόσφατη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη, αναδεικνύει τη δυναμική του.

Η μείωση του φορολογικού συντελεστή είναι απεριόριστης αξίας και απαντά πολύ λογικά και περισσότερο από ισοδύναμα, με την έκπτωση του 30% που ζητούνται από την ΕΡΤ με τις συμβαλλόμενες μαζί της από πέρσι ομάδες και είναι ικανή να αλλάξει τελείως τον χάρτη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Οι ομάδες θα μπορούν να ανασάνουν και να βελτιώσουν ποιοτικότερα τα ρόστερ τους .

Ποιο μείον 30% από τις τηλεοπτικές συμβάσεις από αυτό που ορατά έρχεται με τη φορολογία των μεταγραφών, που κατέστρεψε πολλές ΑΑΕ, υποβαθμίζοντας τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ελλάδα;

Το βιώσαμε άλλωστε και μέσα από τα απανωτά κραχ του ΟΦΗ και της ΠΑΕ Εργοτέλης των προηγούμενων περιόδων, όταν η φορολογία στα συμβόλαια των επαγγελματιών αθλητών ποδοσφαίρου και μπάσκετ, βρίσκεται στο 45%, για συμβόλαια από τις 100.000 ευρώ και πάνω. Έπαιρνες έναν παίκτη με 100.000 ευρώ και έπρεπε να πληρώσεις εφορία άλλα 45.000 ευρώ συν την έκτακτη εισφορά συν μύρια όσα που διπλασίαζαν την αγορά. Έλεγαν ότι είχαν μπάτζετ μεταγραφικό 1.5 εκατομμύριο ευρώ κι αυτό ήταν τρία!

Διαρρέεται ότι αυτό το 45% θα πέσει στο 15% και μένει να δούμε την επεξεργασία του νομοσχεδίου, που θα αλλάζει άρδην τα πράγματα το επαγγελματικό πεδίο του αθλητισμού.

Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ λόγω κρίσης γενικής και δικής τους, δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια των χορηγιών των προηγούμενων δεκαετιών για να τα βγάλουν πέρα, ενώ ανταγωνιστικά στον διεθνή στίβο η ισχύς τους έβγαινε μειωμένη. Με τη μείωση που μεταφράζεται σε μια συνολική ελάφρυνση του προγραμματισμού τους κατά 30% αλλάζει άρδην τα πράγματα και αλίμονο αν δεν το εκμεταλλευθούν για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εταιρειών τους, αποκτώντας και καλύτερους παίκτες. Πάμε δηλαδή σε συντελεστή Ρωσίας, που είναι περίπου 15% στη φορολόγηση των επαγγελματιών αθλητών.

["Οταν μια ΠΑΕ ή ΚΑΕ, έχει μπάτζετ 10.000.000 € και πρέπει να αποδώσει φόρο άλλα τόσα, τότε είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της, άρα θα πρέπει να ρίξει την ποιότητα και την αξία των ποδοσφαιριστών που αποκτά. Κάτι που αυτομάτως ρίχνει και την ποιότητα του θεάματος. Αρα και τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά." (Από την οικονομική ανάλυση του 10.gr)]

Το πείραμα και… πείραγμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με το pay per view

Είναι ένα πείραμα αυτό που κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων της ομάδας της από το PAOK TV με pay per view που ταυτόχρονα δίνει μια απάντηση στο αδιέξοδό της να επιτύχει κατακόρυφα υψηλό τηλεοπτικό συμβόλαιο με κάποιο τηλεοπτικό μέσο, για τον εαυτό της και τους άλλους.

Περιπτώσεις σαν αυτή μπορούμε να τη βρούμε στις ΗΠΑ, αλλά όχι στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, όπου όλες οι ομάδες έχουν χρυσοφόρα συμβόλαια καθώς οι κανόνες διεξαγωγής των διοργανώσεων δεν μοιάζουν με την καραμέλα του εκάστοτε χαλίφη που κερδίζει την ΕΠΟ με τις γνωστές σκοτεινές διαδικασίες ή με υπουργούς που αποφασίζουν και διατάζουν όπως οι αμέσως προηγούμενοι, άθλια ασεβείς προς το "ιερό" καλεντάρι του προγράμματος.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ και μέσα από τον αέρα της αντίδρασης θα ξετινάξουν τα ταμεία με το καλημέρα, αν βλέπουμε πως με το άνοιγμα της πλατφόρμας του pay per view, εγγράφηκαν 2.500 άτομα και φυσικά ο αριθμός θα γίνει πολλαπλάσιος μέχρι την Κυριακή που πήγε το ματς με τον Παναιτωλικό.

Από κει και πέρα η κρίση του εγχειρήματος θα κριθεί συνολικά στο ταμείο μέσα στη σεζόν, με την πρόσθεση των  5ευρων και τη σούμα του καθαρού κέρδους.

Για να προσδιορισθεί ακριβέστερα η απόφαση των ιθυνόντων μπορεί να καταχωρηθεί και η εκτίμηση αρθρογράφων της συμπρωτεύουσας, που τονίζουν ότι η κίνηση ουσιαστικά απαντά σε όλους εκείνους που δεν την "σέβονται", τονίζοντας ότι οι φίλαθλοι που έβλεπαν τα ματς από το καφενείο, μπορούν και τώρα να τα βλέπουν, αλλά και από το σπίτι αντί συνδρομής στα συνδρομητικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News