Ψηφίστηκε εν μέσω εντάσεων από τη Βουλή η αναδιάρθρωση

Ποδόσφαιρο
Ψηφίστηκε εν μέσω εντάσεων από τη Βουλή η αναδιάρθρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι προβλέπεται από την τροπολογία που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα την καταψήφισαν

Ψηφίστηκε σήμερα το απόγευμα από τη Βουλή  η αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, που προβλέπει μεταξύ άλλων, την σύσταση της νέας επαγγελματικής κατηγορίας Super League 2.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα, την καταψήφισαν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας στη Βουλή, ο Γιώργος Βασιλειάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Super League 2να μην αποτελείται από 12 ομάδες αλλά από 14, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση είναι αρμοδιότητα της ΕΠΟ.

Με την τροπολογία περί αναδιάρθρωσης των επαγγελματικών κατηγοριών, τα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου από τη σεζόν 2019-2020 θα είναι τρία: Η Super League 1 (με 14 ομάδες), η Super League 2 (με 12 ή 14 ομάδες) και η Football League (με 14 ομάδες), που γίνεται το τρίτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Η Super League 2 και η Football League θα διοργανώνονται από το φορέα που διοργανώνει σήμερα τη Football League. O φορέας αυτός αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των δύο πρωταθλημάτων (εξαιρούνται οι ομάδες που έχουν ήδη τηλεοπτικό συμβόλαιο).

Η Super League 2 και η Football League» θα έχουν κοινό Δ.Σ. στο οποίο θα μετέχουν όλα τα μέλη της Super League 2 και τέσσερα από τις ΠΑΕ της Football League. O πρόεδρος και ο αντιπροέδρος θα προέρχονται από τη Super League 2.

Τέλος, μειώνονται τα όρια του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών.

Απομένει πλέον, να αποφασίσουν οι λίγκες για το μοντέλο διεξαγωγής των νέων πρωταθλημάτων, δηλαδή αν θα έχουν πλέι οφ – πλέι άουτ ή κάποιον επιπλέον γύρο. Αυτό θα συμβεί μέσα στον Μάιο.

Δεν έλειψαν πάντως, και οι έντονες διαφωνίες ανάμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού και τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα Καραμανλή.

Η κ. Καραμανλή αναφέρθηκε στα επεισόδια που έγιναν στα επίσημα του ΟΑΚΑ στον πρόσφατο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

«Παρακολουθήσαμε τελικό κεκλεισμένων των θυρών, από τον οποίον δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των καλεσμένων. Στο μπάσκετ με την παρέμβασή σας τα κάνατε χειρότερα. Με ότι καταπιάνεστε το κάνετε χειρότερο. Ρίχνετε το μπαλάκι στην ΕΠΟ για να διορθωθούν οι αδικίες. Γιατί καθυστερήσατε;» είπε μεταξύ άλλων η Άννα Καραμανλή.

«Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις κατηγορίες των 10 ομάδων. Όλοι ήξεραν τι θα γίνει από τον Αύγουστο. Η ΕΠΟ και η Λίγκα μου ζήτησαν οι αλλαγές να γίνουν τώρα. Στις 9/4 έστειλε η ΕΠΟ τις αλλαγές. Υπήρξαν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός Βόλου, που είχαν στο παρελθόν βαρίδια από απατεώνες και ταλαιπωρήθηκαν» απάντησε ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν με τον υφυπουργό Αθλητισμού να λέει μεταξύ άλλων… «Με ότι καταπιάνομαι δεν γίνεται «παράγκα». Αναπολήστε τώρα το παλαιό καθεστώς. Αναπολήστε το…»

«Εσείς την παράγκα την κάνατε πολυκατοικία!» ανταπάντησε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Διαφωνίες για την τροπολογία της αναδιάρθρωσης υπήρξαν εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, από το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, αλλά και από την Χρυσή Αυγή.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ., είπε: «Είναι μια τροπολογία που έρχεται πολύ πρόχειρα στην Βουλή με εκβιασμένη συμφωνία από τους φορείς του αθλητισμού που δεν δίνει λύση. Είμαστε υπέρ σε μια αναδιάρθρωση που έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Καταψηφίζουμε αυτήν την τροπολογία και θεωρούμε πως θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα από αυτά που υποτίθεται πως έρχεται να λύσει». 

Από την πλευρά του ΚΚΕ, μίλησε ο Εμμανουήλ Συντυχάκης: «Την τροπολογία για την αναδιάρθρωση την θεωρούμε ως μια προσωρινή λύση που κάθε φορά που εκτροχιάζεται αυτή η άθλια κατάσταση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και προσπαθεί και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να κρατήσουν αυτήν την άθλια κατάσταση σε κάποιες λεπτές ισορροπίες. Εμείς θα ψηφίσουμε Παρών». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News