Ο Νίκος Τζώρτζογλου και η "Έδρα της Αγάπης"!

Ποδόσφαιρο
Ο Νίκος Τζώρτζογλου και η "Έδρα της Αγάπης"!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κοπή της πίτας της ΕΠΣ Μακεδονίας για το 2019, η αναγνώριση για το Παγκρήτιο Στάδιο ως επίσημη έδρα της Εθνικής ήταν διάχυτη στις συζητήσεις των προέδρων και άλλων παραγόντων, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου. Ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ, Νίκος Τζώρτζογλου, δεν μπορεί παρά να αισθάνθηκε την ύψιστη ικανοποίηση, ακούγοντας τους ομολόγους του, και δη τον πρόεδρο της ΕΠΣ Μακεδονίας Σάββα Δημητριάδη, να του πλέκουν το εγκώμιο για όσα έχει πράξει για την εθνική αγαπημένη. 

Όλοι συμφωνούσαν ότι «η Κρήτη... του Τζώρτζογλου, με την Αγάπη που εκείνος έδειξε αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια, πήρε την Εθνική στον τόπο της»! Τον είχαν ρωτήσει νωρίτερα ποιο είναι το “κλειδί” της επιτυχίας και απάντησε με μια λέξη: «Αγάπη»!

«Η Εθνική μας», τους είπε, «είχε ανάγκη την αγάπη και έχει ανάγκη την αγάπη, αφού δε χωρά και τώρα μέσα στις κόντρες Βορείων, Νοτίων και Λιμανίσιων. Είναι πάνω απ’ όλους και αυτό εκφράζεται από τον σπουδαίο πόλο της Αγάπης που προσφέρει η Κρήτη. Το Παγκρήτιο είναι μια Έδρα της Αγάπης». 

Τους έβγαλε μάλιστα τα συναισθήματά του για όλη αυτή την υπέροχη ιστορία. Συναισθήματα δικαίωσης, υπερηφάνειας και επιτυχίας που απηχούν - όπως είπε - όλη την Κρήτη. 

«Με την Αγάπη μας για την Εθνική και την επιμονή μας, βρήκε την έδρα της σε αυτή τη νέα κρίσιμη στροφή της στις διεθνείς διοργανώσεις. Δεν έγινε τυχαία. Υπάρχουν κι άλλες πόλεις, κι άλλα γήπεδα και άλλες Ενώσεις και, αν σκεφτείτε ότι εγώ σαν πρόεδρος και η διοίκησή μας είμαστε αντιπολιτευόμενοι στη διοίκηση του φίλου μου Βαγγέλη Γραμμένου, κάνει την επιτυχία μας διπλή!». 

Τόνισε επίσης την καθοριστική συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη την τελευταία στιγμή, όταν οι οικονομικές απαιτήσεις του σταδίου για την ανάθεση γιγαντώθηκαν και ο άνθρωπος που έγραψε ιστορία με τους αγώνες της Εθνικής στο Παγκρήτιο υποστήριξε με έμφαση ότι «το Παγκρήτιο έγινε έδρα της Εθνικής από την Αγάπη των Κρητικών»! 

Ιστορία αγάπης και επιμονής 

 Είναι μια μοναδική ιστορία αγάπης μέσα από το ποδόσφαιρο η σχέση του προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου με την Εθνικής Ελλάδας. Μια αγάπη που διέγραψε την πορεία της άνευ όρων, μέσα από αλλεπάλληλα γεγονότα χαράς, κάτω από τον ουρανό της Κρήτης, και τώρα εκφράζεται ως απόσταγμα, με την υιοθέτηση του Παγκρήτιου Σταδίου ως μόνιμης έδρας της Εθνικής μας, για τα προκριματικά του Euro 2020! 

Η ιστορία αυτή, που βάζει στα χείλη πολλών παραγόντων στην Ελλάδα τη φράση «Η Έδρα της Αγάπης», έχει συγκεκριμένους σταθμούς και πολλά μικρά περιστατικά που καταγράφουν την ακατάπαυστη ανθρώπινη δράση για να έλθει αυτό που όλοι περιμένουμε να συμβεί από τον Ιούνιο. 

 Από τον φάκελο διεκδίκησης του Euro 2008 

 Όλα τα σπουδαία ξεκίνησαν από το 2001, όταν ετοιμάζονταν ο φάκελος για την κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας και Τουρκίας για το Euro 2008, από τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες των δύο χωρών. 

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης είχε ήδη πάρει την πρώτη αίσθηση από το ποδοσφαιρικό Ηράκλειο, όταν είχε ακούσει την εισήγηση του κουμπάρου του Νίκου Τζώρτζογλου (ηγετικός παράγοντας στον Εργοτέλη) και είχε αναθέσει στον πρόεδρο τότε της ΕΠΣΗ, τον αείμνηστο Γιώργο Βλαχάκη, τη διεξαγωγή του αγώνα Ελλάδα-Τσεχίας σε επίπεδο Ελπίδων για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η αγάπη του κοινού ξεχείλιζε στο “Γεντί Κουλέ”, όπως και κατόπιν με το Ελλάδα-Αλβανία ανδρών για τα προκριματικά του Μουντιάλ, με ουσιαστικό εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας τον Νίκο Τζώρτζογλου! 

Όταν ήλθε η επιτροπή της UEFA στο Ηράκλειο, μαζί με τον κ. Κουρίδη, η φιλοξενία και η ξενάγηση ανατέθηκε από την ΕΠΟ (Γκαγκάτσης) στον Νίκο Τζώρτζογλου, που, αν και παράγοντας ομάδας, οργάνωσε εξαιρετική υποδοχή, αναπτύσσοντας σπουδαίες σχέσεις με τους επιτελείς. 

 Το πρώτο δώρο 

Ένα χρόνο μετά ο Νίκος Τζώρτζογλου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΠΣΗ και παίρνει το πρώτο δώρο από τον κουμπάρο του και πρόεδρο της ΕΠΟ, το φιλικό ματς με τη Νορβηγία στο γήπεδο του ΟΦΗ το 2003, όπου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στέγνωσε με τον αέρα που δημιουργούσαν οι έλικές του το πλημμυρισμένο γήπεδο “Θ. Βαρδινογιάννης” και έτσι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος αναβολής του αγώνα. Η Εθνική μας νίκησε με 1-0 (γκολ του Κυργιάκου με σουτ στο 25’) και ο Όττο Ρεχάγκελ καταγοητευμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού ήταν το τελευταίο τεστ πριν απ' τον αγώνα της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη Βόρεια Ιρλανδία. 

Η προεδρία του ευρηματικού Νίκου Τζώρτζογλου στην ΕΠΣΗ παρείχε με πολλές ενέργειες της διοίκησής του αυτό που πραγματικά είχε ανάγκη η Εθνική μας ομάδα, και δεν ήταν άλλο από την αυθεντική έκφραση της αγάπης για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές, που κατόπιν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης, εξέφραζαν στις δηλώσεις τους τα πλέον κολακευτικά σχόλια για αυτό που βίωναν στην Κρήτη. 

 Ο καλότυχος δεσμός Εθνικής και Παγκρητίου 

 Το... στοίχημα είχε ήδη κερδηθεί από τον Κρητικό παράγοντα, από τον Ρεχάγκελ μέχρι τον τελευταίο φροντιστή της Εθνικής και η πίεσή του προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ ήταν ελκυστική, για να δοθεί το τελευταίο τεστ επί κρητικού εδάφους, πριν την αναχώρηση της Εθνικής για το έπος της Πορτογαλίας. 

Το Παγκρήτιο ήταν έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εγκαινιάστηκε νωρίτερα (31 Μαρτίου του 2004) από την Εθνική Ελλάδας, όταν η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, “απογειωμένη” από την πρόκριση στο EURO 2004 και χωρίς να φαντάζεται ότι σε λίγους μήνες θα σήκωνε την κούπα, υποδέχτηκε την Ελβετία και μπροστά σε 28.000 θερμούς φιλάθλους επικράτησε με 1-0, στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του Παγκρητίου. 

Η σχέση αγάπης ήδη είχε εκφραστεί και δοκιμαστεί ως ένας ακατάλυτος θεσμός, με βασικό κρίκο την άοκνη και επιτυχημένη δράση των ανθρώπων της ΕΠΣΗ, που αναδείχτηκαν μετρ σε διοργανώσεις διεθνών προδιαγραφών. 

Το Παγκρήτιο, η νυν επίσημη έδρα της “γαλανόλευκης”, γνώρισε σπουδαίες στιγμές σε άλλα τέσσερα παιχνίδια της Εθνικής, κάνοντας ένα τρομερό σερί με 4 νίκες και μία μόλις ισοπαλία, ούσα αήττητη. 

Αήττητη και “γεμάτη”! 

 Τελευταίο ματς της σειράς ήταν αυτό με το Ισραήλ στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, όταν και είχε επικρατήσει με 2-1, με τον Γιώργο Σαμαρά να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ. Το ματς αυτό, που ήταν αυξημένου κινδύνου λόγω απειλών από την Ολυμπιάδα του 2008 προς το Ισραήλ, ήταν σημαντικό από βαθμολογική άποψη για τα προκριματικά του EURO και το πού θα οριζόταν η έδρα από θέμα ασφαλείας είχε γίνει διεθνές θέμα. Το Παγκρήτιο (αν και πλημμυρισμένο από πρόσωπα της Μοσάντ) ανέλαβε με την επιμονή του προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου και στέφτηκε από επιτυχία και διοργανωτικά και αγωνιστικά. 

Προηγήθηκαν οι αναμετρήσεις με Μολβαδία και Ουγγαρία για τα προκριματικά του EURO 2008, που είναι τα πρώτα επίσημα ματς της Ελλάδας στο κρητικό στάδιο, με την Εθνική ομάδα να έχει το “απόλυτο”. Η μετακίνηση στο Παγκρήτιο το 2007 πραγματοποιήθηκε μετά τα όσα έγιναν με την ήττα από την Τουρκία (1-4) στο “Γ. Καραϊσκάκης”. Ο φίλαθλος κόσμος ανταποκρίθηκε με εξαιρετική πληρότητα και αποζημιώθηκε από τις νίκες με Ουγγαρία 2-0 (16' Γκέκας, 29' Σεϊταρίδης) και Μολδαβία 2-1 (30' Χαριστέας, 90' Λυμπερόπουλος - 80' Φρούντζα). Το τελευταίο ματς στο Παγκρήτιο ήταν το φιλικό με το Βέλγιο στις 29 Φεβρουαρίου 2012 (1-1), επί προεδρίας Σοφοκλή Πιλάβιου στην ΕΠΟ. 

Το κερασάκι στην τούρτα των “επετείων” της Εθνικής με την Κρήτη μπήκε τον Ιούνιο του ’17, ξανά διά χειρός του προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου, που, μετά από αλλεπάλληλες συνομιλίες με τον Γιώργο Καραγκούνη κι άλλους παλαίμαχους διεθνείς, ήλθε το ανεπανάληπτο σε επιτυχία φιλικό παιχνίδι στο Παγκρήτιο Στάδιο, με τους παλαίμαχους αστέρες της Ίντερ, αφιερωμένο στον σύλλογο “Όραμα Ελπίδας”... 

Οι αποδόσεις ενός σπουδαίου έργου ανθρώπων είχαν ήδη εκτοξευθεί! 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News