Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Βασιλειάδης: Αν δώσει το πράσινο φως η FIFA ο τελικός θα γίνει VAR

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού...

Στα δεδομένα για το VAR , στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο αλλά και την ΕΠΟ αναφέρθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Αναλυτικότερα:

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που σήκωσε: «Προφανώς και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις σε καθετί που έρχεται για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, σε μια τάξη. Η μεγάλη αναταραχή είναι το επακόλουθο μιας οχταετίας μη κανονικής νομοθεσίας. Βγήκε μια πρόταση προς συζήτηση και ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις ώστε να δημιουργήσουμε μια νέα μέρα στον ελληνικό αθλητισμό. Αυτή τη στιγμή με το καθεστώς που υπάρχει μπορεί ο καθένας να λέει και να κάνει ότι θέλει. Όσοι δουλεύουν στα γυμναστήρια είναι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ; Υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που είναι στα όρια των αθλητικών, όπως η γιόγκα, και δε διδάσκονται στα πανεπιστήμια αλλά υπάρχουν στα γυμναστήρια. Αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να τη ρυθμίσουμε. Μέχρι σήμερα υπήρχαν σχολές των ΤΕΦΑΑ και σχολές της ΓΓΑ. Με αυτό το νόμο δημιουργούμε ένα σύστημα που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και ελληνικό εκπαιδευτικό οικοδόμημα με σαφείς οριοθετήσεις και θα μας βοηθήσει να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις.

Για τους προπονητές υπάρχει μια σαφής κατηγοριοποίηση. Τελειώνουμε με τις σχολές ΓΓΑ, οι οποίες αντικαθιστούνται από τις διετείς σχολές των ΙΕΚ της ΓΓΑ και για οποιαδήποτε ανέλιξη στο επάγγελμα επιστρέφουμε στα πανεπιστήμια μετά από πραγματική πρακτική εμπειρία. Στα κέντρα δια βίου μάθησης, να δώσουμε εξετάσεις, να πάρουμε πιστοποίηση και να προχωρήσουμε. Όποιος τελειώνει ένα ΙΕΚ θα έχει πρόσβαση στην γ΄ κατηγορία προπονητικής και για να ανέβει κατηγορία, εκτός από την πενταετή εμπειρία άσκησης επαγγέλματος, θα πρέπει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, να παρακολουθήσει μαθήματα, να παίρνει μονάδες, να δίνει εξετάσεις για να μπορεί να ανέβει βαθμίδα. Πιστεύω ότι είναι ένα αξιόπιστο, σοβαρό εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς σκιές και με δεδομένες διαδικασίες. Εκείνος που θα σπουδάζει τέσσερα χρόνια θα βγαίνει κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία. Οι απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ θα έχουν το προβάδισμα αλλά θα ξέρουν ότι εκείνος που θα τους ανταγωνιστεί θα έχει το μίνιμουμ υπόβαθρο που θα είναι πιστοποιημένο από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για το εάν για ένα βετεράνο αθλητή επιπέδου θα πρέπει να συζητάμε για σύντμηση των χρονικών προθεσμιών. Θα πρέπει να πάει σε ΙΕΚ και μετά στα κέντρα δια βίου μάθησης. Θα καταλήξουμε σε μια πρόταση που θα δείχνει τον απόλυτο σεβασμό στην πανεπιστημιακή και επιστημονική κοινότητα και στην πραγματικότητα. Θα χωρίσουμε τους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ και ΙΕΚ. Το πλαίσιο λέει ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί ένα χαοτικό επάγγελμα που έχει ως αποτέλεσμα όλοι να δουλεύουν με ένα ή δύο ευρώ την ώρα τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, να μην υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα. Αυτό έχει αποτέλεσμα όλοι οι μισθοί να κατεβαίνουν προς το κάτω και να μην μπορούν να διεκδικήσουν μια καλύτερη μοίρα».

Για την «ταμπακιέρα»: «Λεγόταν το οτιδήποτε. Διαφωνεί κανείς ότι έχει έρθει η ώρα να έχει δικαιώματα η μειοψηφία; Εδώ και χρόνια βλέπουμε το ίδιο έργο. Η μειοψηφία δεν έχει πρόσβαση στα όργανα. Η ταμπακιέρα είναι ο οικονομικός έλεγχος και η υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών. Έχουμε μείνει στο «δημοκρατικό» και δεν μπαίνουμε στην «ταμπακιέρα». Εγώ περιμένω να δω. Για να επιβεβαιώσουμε ότι δε θα ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε πρέπει να φτιάξουμε ένα σύστημα χωρίς παραθυράκια».

Για την ΕΠΟ: «Έγινε μια διαπραγμάτευση με την UEFA. Πήραμε κάτι, δώσαμε κάτι, έγινε ένας έντιμος συμβιβασμός. Πήραμε την ανεξαρτησία στην επιτροπή διαιτησίας, μας επετράπη να έρθει το VAR. Έχει δρόμο και δουλειά μπροστά της η ΕΠΟ. Υπάρχουν πολλές φωνές αλλά θα ήθελα τη δουλειά της FIFA να την κρίνουμε στο τέλος. Έγινε μια μεγάλη διαπραγμάτευση και ήρθαμε σε συμφωνία. Η διάταξη έχει περάσει από πέρυσι το καλοκαίρι».

Για το λόγο που δεν μπήκε η αναδιάρθρωση στο νόμο: «Η αναδιάρθρωση δεν είναι κάτι που χωρά διαβούλευση ιδιαίτερη. Δεν είναι νόμος. Είναι σχέδιο νόμου υπό διαβούλευσης. Εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία ενδεχομένως μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο θα μπει και η αναδιάρθρωση. Ακόμη και εάν δε μπει θα περάσει με άλλο νόμο. Προχωράμε κανονικά. Υπάρχουν συμφωνίες. Του χρόνου μπαίνουμε σε μια νέα φάση για το ποδόσφαιρο και εφόσον οι μεγάλοι αφήσουν λίγο και τα όπλα κάτω και φτιάξουν μια καινούργια μέρα για το ποδόσφαιρο».

Για το VAR: «Το χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση. Το θέμα είναι πότε η FIFA θα δώσει το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί. Εφόσον υπάρχει το σύστημα μπορεί ο τελικός να γίνει με διαιτητή που γνωρίζει εάν οι Έλληνες διαιτητές δεν έχουν προλάβει να μορφωθούν. Το πότε θα μπει σε λειτουργία θα πρέπει να το ορίσει η FIFA. Είναι καθαρό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτό. Εμείς καταφέραμε η Ομοσπονδία να πάρει τον εξοπλισμό. Δεν είναι πολύ ακριβό γιατί μιλάμε για μια πενταετία και θα αποφύγουμε και τη μουρμούρα του κάθε σαββατοκύριακου».

Για τη φαρμακοδιέγερση: «Έγινε πολύ ντόρος για αυτή τη διάταξη και είπαμε ότι θα αποσυρθεί μολονότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μαύρη διακίνηση μέσα στα γυμναστήρια. Άρα βάζοντας κανόνες και βγάζοντας κάτι που γίνεται παράνομα σε νομιμότητα θα μπορούσε να περιορισθεί το πρόβλημα αυτό. Ανοίξαμε θέματα τα οποία υπάρχουν και τα συζητάνε όλοι αλλά όταν έρχεται να τα νομοθετήσεις υπάρχουν πολλές αντιδράσεις».

Τέλος, είπε: «Εμείς θέλουμε να κάνουμε κανόνες. Θέλουμε να βρούμε μια πρόσφορη λύση. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι τα θέματα και να βρίσκουμε λύσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω και να βάζουμε το θέμα κάτω από το χαλί».

Πηγή: Gazzeta.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια