Κέντρο Διερχομένων η Εθνική Ομάδα – 47 παίκτες σε 8 μήνες!

Απόψεις
Κέντρο Διερχομένων η Εθνική Ομάδα – 47 παίκτες σε 8 μήνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την κεφαλή βρωμάει το ψάρι. Ισχύει και για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου για τον κατήφορο που έχει πάρει; Σίγουρα. Όταν οι διοικητικές ηγεσίες ενεργούν με στενά κριτήρια και χωρίς όραμα, ή στερούνται της ικανότητας παραγωγής ενός οράματος, δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η μετριότητα και το σκηνικό που την περιβάλλει. Αν για τις διοικήσεις της ΕΠΟ προέχει  η ικανοποίηση του "ημετέρου" δυνατού, η δημιουργία μιας ισχυρής αλυσίδας που πρέπει να διέπει κάθε λειτουργία της ομάδας, μοιάζει με έναν κακόγουστο πίνακα ζωγραφικής. Η Ελλάδα του 2004 δεν στηρίχθηκε μόνο στους παίκτες - ψυχάρες, διέθετε ανυπόστατη λειτουργία από την ηγεσία στο πρόσωπο του μεάεστρου Ότο Ρεχάγκελ, που είχε την απόλυτη εξουσία στο ποδοσφαιρικό τμήμα, με τη διοίκηση τότε της ΕΠΟ να την παρέχει χωρίς καμία ταλάντευση ή ανάμειξη του ισχυρού άνδρα τότε του Ελληνικού ποδοσφαίρου Σωκράτη Κόκκαλη. Ήταν συνταγή επιτυχίας...

Το αλαλούμ, πέρα από τα αποτελέσματα, φαίνεται από τα στοιχεία που εμφανίζει το ΑΠΕ στο θέμα «Οι οκτώ μήνες της κατάρρευσης». Βασανιστικό για τους συναδέλφους να μετράνε πόσοι παίκτες κλήθηκαν μέσα σε οκτώ μήνες, στη «γαλανόλευκη». Με στρατιωτική ορολογία, ονομάζεται... κέντρο διερχομένων καθώς καταμετρήθηκαν συνολικά 47 παίκτες που συμπεριλαμβάνονται στις κλήσεις από τους δύο Ομοσπονδιακούς!

Από αυτούς οι 34 κλήθηκαν στο διάστημα Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2018 γεγονός που εν μέρει αιτιολογείται (αλλά δεν δικαιολογείται) από την αλλαγή προπονητή. Ο Αγγελος Αναστασιάδης ήθελε να δώσει το «στίγμα» του επιλέγοντας διαφορετικά πρόσωπα σε σχέση με τον προκάτοχό του, Μίκαελ Σκίμπε.

Δείτε την έρευνα του ΑΠΕ ΜΠΕ:

Από τις 15 Μαρτίου 2018 όταν ανακοινώθηκε η αποστολή για δύο φιλικά με Αίγυπτο και Ελβετία, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018 στις πρώτες επιλογές του Αναστασιάδη, στην εθνική κλήθηκαν 47 παίκτες. Από αυτούς τέσσερις δεν έχουν αγωνιστεί ακόμα, οι Πασχαλάκης, Κολοβέτσιος, Χατζηισαϊας και Πασσαλίδης, ενώ έκαναν ντεμπούτο 15. Αυτοί είναι οι: Βλαχοδήμος, Γιαννιώτης, Λαμπρόπουλος, Γιαννούλης, Κούτρης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Κουλούρης, Ρισβάνης, Νικολάου, Ανδρούτσος, Γαλανόπουλος, Λημνιός, Μανιάς, Μασούρας.

Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Μία ομάδα που έψαχνε να βρει το δρόμο της και -παρά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ της Ρωσίας- προσπαθούσε να μετατρέψει σε κακή παρένθεση τις ντροπιαστικές ήττες του παρελθόντος (Νήσοι Φερόε) «ξανακύλησε» στον πάτο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2018-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Προπονητές: 2

Κλήσεις: 47

«Νεοσύλλεκτοι»: 19

Έκαναν ντεμπούτο: 15

ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ

Εξωτερικό: 16

Ολυμπιακός: 11

ΑΕΚ: 7

Ατρόμητος: 4

ΠΑΟΚ: 4

Παναθηναϊκός: 2

Αστέρας Τρίπολης: 2

Πανιώνιος: 1

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΟΚΤΩ ΜΗΝΩΝ

Τερματοφύλακες: Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα), Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ), Αλέξανδρος Πασχαλάκης (ΠΑΟΚ), Ανδρέας Γιαννιώτης (Ολυμπιακός), Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι)

Αμυντικοί: Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Αρσεναλ), Κώστας Μανωλάς (Ρόμα), Βασίλης Τοροσίδης, Κώστας Τσιμίκας, Λεονάρντο Κούτρης, Δημήτρης Νικολάου (Ολυμπιακός), Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου, Βασίλης Λαμπρόπουλος (ΑΕΚ), Δημήτρης Κολοβέτσιος (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Γιαννούλης, Σπύρος Ρισβάνης, Δημήτρης Χαζηισαϊας (Ατρόμητος), Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι), Τριαντάφυλλλος Πασαλίδης (Αστέρας Τρίπολης), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Αμβούργο), Κώστας Σταφυλίδης (Αουγκσμπουργκ), Παναγιώτης Ρέτσος (Λεβερκούζεν), Δημήτρης Σιόβας (Λεγανές), Γιώργος Τζαβέλλας (Αλανιασπόρ)

Μέσοι: Κάρλος Ζέκα (Κοπεγχάγη), Αλέξανδρος Τζιόλης (Αλ Φάιχα), Πέτρος Μάνταλος, Τάσος Μπακασέτας, Κώστας Γαλανόπουλος (ΑΕΚ), Δημήτρης Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Κώστας Φορτούνης, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Γιάννης Φετφατζίδης, Θανάσης Ανδρούτσος, Παναγιώτης Ταχτσίδης (Ολυμπιακός), Δημήτρης Πέλκας (ΠΑΟΚ), Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Γιάννης Γιαννιώτας (Βαγιαδολίδ)

Επιθετικοί: Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ), Νίκος Καρέλης, Δημήτρης Λημνιός (ΠΑΟΚ), Ευθύμης Κουλούρης (Ατρόμητος), Γιώργος Μασούρας (Πανιώνιος), Μιχάλης Μανιάς (Αστέρας Τρίπολης), Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη)

* Αναφέρεται η ομάδα στην οποία ανήκε ο παίκτης στην τελευταία κλήση του. Πχ ο Γιαννιώτας δεν έχει κληθεί ως παίκτης της ΑΕΚ ή ο Ταχτσίδης ως παίκτης της Νότιγχαμ Φόρεστ, στις οποίες ανήκουν τώρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τους τέσσερις παίκτες του Ατρομήτου, οι τρεις είναι δανεικοί από τον ΠΑΟΚ (Κουλούρης, Χατζηισαϊας, Γιαννούλης)

ΟΙ ΤΡΕΙΣ «ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ»

Βλέποντας αυτήν την... παρέλαση ονομάτων, κάποιοι νοιώθουν αδικημένοι και δικαίως. Τόσοι και τόσοι... πέρασαν, γιατί όχι και τα τρία ενδεικτικά παραδείγματα που αναφέρουμε.

Ο Βίκτωρ Κλωναρίδης (ΑΕΚ) είναι ο μοναδικός παίκτης των  διεκδικητών του τίτλου που θεωρείται βασικός με 15 συμμετοχές-6 γκολ στη σεζόν που διανύουμε, αλλά δεν έχει κληθεί.

Ο Θοδωρής Βασιλακάκης, εκ των ακρογωνιαίων λίθων της επιτυχίας του Ατρόμητου (43 συμ.-7 γκολ) από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα, αγνοείται συστηματικά.

Τι να πει, όμως, κανείς για τον Στέργο Μαρίνο της Σαρλερουά με 54 συνεχόμενα 90λεπτα στο βελγικό πρωτάθλημα τους τελευταίους 15 μήνες! Δηλαδή όλο το διάστημα στο οποίο η εθνική βιώνει πρωτοφανή κρίση, ο 31χρονος δεξιός μπακ δεν έχει πάρει την παραμικρή ευκαιρία.

Δεν βάζουμε στην εξίσωση τη νέα «φουρνιά» του Παναθηναϊκού, καθώς τα στελέχη της (Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης, Κώτσαρης, Μαυρομάτης) ενισχύουν την προσπάθεια της εθνικής Ελπίδων για πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η αλλοπρόσαλλη προσέγγιση στις κλήσεις, η αδυναμία δημιουργίας ενός σταθερού κορμού και η προσπάθεια «εξυπηρέτησης» όλων των μεγάλων δυνάμεων του ελληνικού ποδοσφαίρου ώστε να μην μείνει κανείς παραπονούμενος, παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Κι αυτά αποτυπώνονται στο ρεκόρ της εθνικής τη δεδομένη χρονική περίοδο: οκτώ ματς, πέντε ήττες, μόλις πέντε γκολ, αποκλεισμός από την επόμενη φάση του Nations League. Με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι αυτής της σειράς, κόντρα στην Ελβετία, όλα τα υπόλοιπα ήταν εναντίον ομάδων που βρίσκονται κάτω από τις πρώτες 55 θέσεις της κατάταξης της FIFA και χαμηλότερα από την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την 42η θέση.

Σε απόλυτους αριθμούς, ο κατήφορος είναι πιο απότομος από τη διετία 2014-2016. Για παράδειγμα στην παγκόσμια κατάταξη τα Νησιά Φερόε βρίσκονται τρεις θέσεις πιο ψηλά από την Εσθονία, η οποία είναι 98η μεταξύ Μαδαγασκάρης και Παλαιστίνης. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ξεχνάμε ότι η πρόσφατη αποτυχία της εθνικής σημειώθηκε σε μία διοργάνωση που είναι κάτι σαν πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας της Ευρώπης.

Αναλυτικά οι αγώνες της εθνικής το διάστημα των 47 κλήσεων:

23/03/2018: Ελλάδα-Ελβετία      0-1

27/03/2018: Ελλάδα-Αίγυπτος     1-0

15/05/2018: Σαουδ.Αραβία-Ελλάδα 2-0

08/09/2018: Εσθονία-Ελλάδα      0-1

11/09/2018: Ουγγαρία-Ελλάδα     2-1

12/10/2018: Ελλάδα-Ουγγαρία     1-0

15/10/2018: Φινλανδία-Ελλάδα    2-0

15/11/2018: Ελλάδα-Φινλανδία    1-0

18/11/2018: Ελλάδα-Εσθονία      0-1

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News