Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ

Ποδόσφαιρο
Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ, 2-0 την ΑΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ χάρη στα τέρματα των Βιεϊρίνια και Πέλκα στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και σηκώνει το δεύτερο σερί τρόπαιο.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά», ήταν καλύτερος απέναντι στην Ένωση στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης και δίκαια κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας παίζοντας πολύ όμορφο ποδόσφαιρο.

Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ δεν φάνηκε απλώς να θέλει το Κύπελλο, fάνηκε να μη συζητά καν ότι μπορεί να το χάσει. Παίρνοντας από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα, ο «δικέφαλος του Βορρά» έδειξε τις διαθέσεις του με σουτ του Μαουρίσιο. Και παρόλο που η ΑΕΚ έδειξε σταδιακά να ισορροπεί απειλώντας κι εκείνη με άστοχο σουτ του Λιβάγια και κακό τελείωμα του Αραούχο από καλή θέση η ομάδα του Λουτσέσκου εξελίχθηκε γρήγορα σε αφεντικό του αγώνα. 

Εκμεταλλευόμενοι λοιπόν ότι η «Ένωση» τους άφηνε την μπάλα και ενίοτε τους την έδινε με λάθη οι Θεσσαλονικείς πίεζαν από παντού. Και μπορεί ο εξαιρετικός Μπίσεσβαρ να έχασε κι άλλη ευκαιρία για γκολ (από καλή θέση στην περιοχή) ωστόσο έφτιαξε την ιδανικότερη προϋπόθεση για να το πετύχει η ομάδα του: Κέρδισε πέναλτι από το άτσαλο μαρκάρισμα του Μπακάκη! Δυστυχώς όμως για τον ΠΑΟΚ, ο Μπάρκας νίκησε τον Πρίγιοβιτς από τη βούλα. Και η ΑΕΚ (έστω και με μηχανική υποστήριξη) παρέμεινε ζωντανή. 

Ενώ λοιπόν η ομάδα του Χιμένεθ έμοιαζε κομμένη στη μέση και επιχειρούσε μάταια να παίξει με βαθιές μπαλιές από τα στόπερ, ο ΠΑΟΚ συνέχιζε ανεπηρέαστος από το σοκ του χαμένου πέναλτι. Παίζοντας κυρίως από τη δεξιά πλευρά (όπου ο Μάνταλος δεν μπορούσε να δώσει βοήθειες στον Χουλτ κι εκείνος υπέφερε από τις συνεργασίες Μάτος και Κάμπος) έκανε συνεχώς ρήγματα. Ωστόσο στη νέα μεγάλη φάση που έφτιαξε, ο Μπάρκας νίκησε (και) τον Κάμπος στο τετ-α-τετ. Και έστειλε την ΑΕΚ στ’ αποδυτήρια ανακουφισμένη που δεν είχε δεχθεί γκολ. 

Αυτό που απέφυγε βέβαια μετά κόπων και βασάνων η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, παραλίγο να το υποστεί με το ξεκίνημα κιόλας του δεύτερου: Ευτυχώς όμως για ‘κείνη, ο Μπάρκας ήταν ξανά εκεί για να διορθώσει το εγκληματικό λάθος του Χουλτ (που σέρβιρε στον Πρίγιοβιτς) και καταλαβαίνοντας το «σκάψιμο» που πήγε να του κάνει ο Σέρβος, να τη σώσει για μια ακόμη φορά! Ενώ λοιπόν ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε ως κυρίαρχος και το β’ μέρος, ο Λουτσέσκου άλλαξε τον (πολύ καλό πάντως) Κάμπος με τον Μακ. Την ίδια ώρα, δε, ο Χιμένεθ αναγκαζόταν να αλλάξει τον τραυματία Χουλτ και βάζοντας τον Γκάλο, να στείλει τον Μπακάκη στ’ αριστερά. 

Παίκτες λοιπόν μπορεί να άλλαζαν, αλλά εκείνο που δεν άλλαζε ήταν η εικόνα κυριαρχίας του ΠΑΟΚ. Η εντύπωση ότι το γκολ δεν είχε μπει μέχρι εκείνο το σημείο, αλλά ψηνόταν. Και τελικά… ψήθηκε! Γιατί λίγο μετά τη νέα ευκαιρία του Πέλκα (που τα έκανε όλα τέλεια στο σόλο αριστερά, εκτός από την εκτέλεση), ένα φάουλ του Βράνιες στον Κάνιας έστησε την μπάλα έξω από την περιοχή του Μπάρκα. Και ο Βιεϊρίνια βρήκε τον μόνο τρόπο να τον νικήσει απόψε, με ένα άπιαστο σουτ που έδωσε στον «δικέφαλο του Βορρά» αυτό που άξιζε με την απόδοσή του. 

Βλέποντας λοιπόν την ομάδα του να μένει πίσω στο σκορ, ο Χιμένεθ έκανε αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει νωρίτερα. Προσπάθησε να παρέμβει στο ματς: Ρίχνοντας τον Χριστοδουλόπουλο αντί του Μάνταλου και μετά τον Γιακουμάκη αντί του Μπακασέτα (γυρνώντας το σύστημα σε 4-4-2). Την ίδια ώρα ο Λουτσέσκου έκανε τη δική του κίνηση για να «κλειδώσει» τη νίκη, βάζοντας τον Σάκχοφ αντί του Μπίσεσβαρ. Εκεί όμως που ο ΠΑΟΚ έδειχνε να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι, ο Μαουρίσιο πήγε να τον στριμώξει: Κάνοντας ένα σκληρό τάκλιν στον Αραούχο και βλέποντας την απευθείας κόκκινη! 

Δυστυχώς όμως για την ΑΕΚ, το πλεονέκτημά της έσπευσε να το ακυρώσει ο Βράνιες: Παίρνοντας δεύτερη κίτρινη κάρτα για διαμαρτυρία! Είτε έτσι, είτε αλλιώς όμως, η ομάδα του Χιμένεθ είχε μια μόνο επιλογή: Να τα παίξει όλα για όλα. Ωστόσο οι συγκινητικές προσπάθειες του Γκάλο δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο Πασχαλάκης έβγαλε το δύσκολο σουτ του Αραούχο. Κι αφού ο Αργεντινός άφησε με το «αχ» τον κόσμο της «Ένωσης» (πλασάροντας ελάχιστα άουτ πριν το τέλος), ήρθε ο Πρίγιοβιτς στις καθυστερήσεις να… σερβίρει στον Πέλκα το κερασάκι του αποψινού θριάμβου του ΠΑΟΚ. 

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52’ Γκάλο), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Τζάλμα Κάμπος (51’ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (74’ Σάχοφ), Πρίγιοβιτς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News