FIFA: Ρεκόρ και γεγονότα από το Μουντιάλ του Κατάρ

Απόψεις
FIFA: Ρεκόρ και γεγονότα από το Μουντιάλ του Κατάρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η FIFA έκανε γνωστά στοιχεία που χαρακτήρισαν τις 13 ημέρες και τα 48 παιχνίδια της φάσης των ομίλων του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενείται στη Μέση Ανατολή.

Αρχικά, αθροιστικά 2,45 εκατομμύρια θεατές προσήλθαν στις εξέδρες των γηπέδων του Κατάρ, αριθμός που ισοδυναμεί με μέσο όρο πληρότητας 96%, υψηλότερος από το αντίστοιχο νούμερο των 2,17 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση του 2018. Η μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον τελικό του 1994 σημειώθηκε στο στάδιο «Λουσάιλ», όπου 88.966 θεατές παρακολούθησαν την αναμέτρηση της Αργεντινής με το Μεξικό (2-0).

Επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία, ομάδες από όλες τις ηπείρους προκρίθηκαν στη φάση των «16». Ομοίως, τρεις ομάδες από την AFC (Αυστραλία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα) έχουν φτάσει στα «νοκ άουτ» - αριθμός ρεκόρ στη διοργάνωση για την ασιατική συνομοσπονδία, η οποία στο παρελθόν είχε μόνο δύο, το 2002 και το 2010. Εξίσου αξιοσημείωτο, για δεύτερη φορά, δύο αφρικανικές ομάδες (Σενεγάλη και Μαρόκο) έφτασαν στα «νοκ άουτ» - η τελευταία φορά ήταν το 2014.

Ιστορία έγραψε επίσης η Στεφανί Φραπάρ, η οποία όχι μόνο έγινε η πρώτη γυναίκα που διαιτήτευσε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά επίσης, μαζί με τη Νέουζα Μπακ και την Κάρεν Ντίας Μεντίνα, συνέθεσαν την πρώτη αποκλειστικά γυναικεία τριάδα που διηύθυνε έναν αγώνα.

Κόντρα στην Γκάνα, ο Πορτογάλος «αστέρας», Κριστιάνο Ρονάλντο, έφτασε σε ακόμη ένα απίστευτο ορόσημο, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε πέντε διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πολλοί αγώνες έχουν καταγράψει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις της χρονιάς στις αντίστοιχες χώρες τους, με την αναμέτρηση Αγγλία-ΗΠΑ να είναι ο αγώνας ποδοσφαίρου ανδρών με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης.

«Το αποτέλεσμα της φάσης των ομίλων δείχνει τον βαθμό στον οποίο περισσότερες χώρες έχουν αποκτήσει τα εργαλεία για να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο» δήλωσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα καλύτερης προετοιμασίας και ανάλυσης των αντιπάλων, που είναι επίσης αντανάκλαση μιας πιο ισότιμης πρόσβασης στην τεχνολογία. Είναι πολύ σύμφωνο με τις προσπάθειες της FIFA να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα».

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι, κατά τη φάση των ομίλων, τα δίκτυα του μετρό της Ντόχα και του τραμ στη Λουσάιλ κατέγραψαν 9,19 εκατομμύρια ταξίδια, με ημερήσιο μέσο όρο 707.032 επιβατών.

Τα δύο διεθνή αεροδρόμια φιλοξενούν άνετα την εισροή οπαδών και ομάδων - ως τώρα φίλαθλοι από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μεξικό βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για να παρευρευθούν στο τουρνουά μέχρι σήμερα. Παρά το άνευ προηγουμένου συμπυκνωμένο αποτύπωμα, με 24 ομάδες να μένουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων η μία από την άλλη, παίκτες και αξιωματούχοι έχουν επίσης μετακινηθεί ομαλά 3.321 φορές μέσα και γύρω από τη Ντόχα.

Πηγές: FIFA, ΑΠΕ-ΜΠΕ ΦΩΤΟ: Youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News