Κατάρ 2022: Μουντιάλ αντιθέσεων στον Κόλπο

Απόψεις
Κατάρ 2022: Μουντιάλ αντιθέσεων στον Κόλπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "Γερμανικό "Όχι", οι ταξιδιώτες του Ισραήλ με "χαμηλό προφίλ" και το Ιράν

Το Μουντιάλ του Κατάρ, αναδύει τεράστιες αντιθέσεις, ώστε να μπορεί να συνθέσει καθαρή ποδοσφαιρική εικόνα που χαρακτηρίζει το θεσμό. Υπάρχουν καταστάσεις και δυνατές παρενέργειες, πέρα από τις αντιδράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τείνουν να φιμωθούν από διοργανωτές και FIFA, μέσα στην ποδοσφαιρική ανωμαλία του χειμώνα...

Παραμονή του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, από τις πιο ισχυρές της Ευρώπης, δήλωσε ότι δεν θα «προτείνει υποψήφιο για την προεδρία της FIFA», αρνούμενη εκ των πραγμάτων να υποστηρίξει τον Ινφαντίνο, καθώς επιδιώκει την επόμενη θητεία του στο αξίωμα, από το Συνέδριο στο Κιγκάλι το 2023. Επανέλαβε μάλιστα το αίτημά της να δημιουργηθεί ταμείο αποζημίωσης για τους μετανάστες εργάτες στο Κατάρ. Οι Γερμανοί ήθελαν η FIFA να είχε δεσμευτεί ξεκάθαρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να έχει αναλάβει μεγαλύτερη δέσμευση γενικότερα για ανθρωπιστικά θέματα.

Ισραήλ, Ιράν και άλλοι του Κόλπου

Από την άλλη το Ισραήλ, που δεν έχει προκριθεί στο Μουντιάλ, λέει στους πολίτες του, να κρατήσουν χαμηλό προφίλ για τη δική τους ασφάλεια, καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί πρόκειται να παρακολουθήσουν το πρώτο Μουντιάλ στη Μέση Ανατολή. Ισραήλ και Κατάρ δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά με συμφωνία τους, οι Ισραηλινοί χωρίς ξένο διαβατήριο, μπορούν να ταξιδέψουν για αυτό τον σκοπό.

Επιτρέπονται ακόμη και απευθείας πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς τη Ντόχα, και για Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αλλά η δυνατότητα να ταξιδέψουν εξαρτάται από την έγκριση της ισραηλινής κυβέρνησης. Όπως και πολίτες χωρών όπως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020.

Καθοριστικό για τις ανησυχίες του Ισραήλ είναι ότι αναμένεται να υπάρχει σημαντικός αριθμός οπαδών που θα υποστηρίζουν το Ιράν - πολιτικά μέγας εχθρός του. Από τους Ισραηλινούς, έχει ζητηθεί να κρύψουν τυχόν εθνικά σύμβολα. Με δεδομένο ότι δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί θα ακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα, ενώ θα υπάρχουν και άλλοι οπαδοί από χώρες του Κόλπου με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει [διπλωματικές] σχέσεις…

Σημείωση: Ο Ινφαντίνο βρίσκεται σε τροχιά επανεκλογής, με τη Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (CAF) και εκείνη της Νότιας Αμερικής (Conmebol), να τον υποστηρίζουν, όπως και η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (AFC).

Φωτογραφική σύνθεση από το Youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News