Μουντιάλ Κατάρ: Με περιβραχιόνια κατά των διακρίσεων

Απόψεις
Μουντιάλ Κατάρ: Με περιβραχιόνια κατά των διακρίσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας, στο κύμα των διεκδικήσεων - Αρχηγοί 10 εθνικών ομάδων του Μουντιάλ 2022, θα φορούν περιβραχιόνιο κατά των διακρίσεων στο τουρνουά – Απάνθρωπες συνθήκες - Συγκλονιστική η αυτοψία του Πίτ Πάτισαν για τον Guardian

Η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου που μέχρι τώρα ήταν απρόθυμη, συντάχθηκε με τη Γερμανική στο αίτημα της αποζημίωσης για τους μετανάστες εργάτες του Κατάρ.

Υπερθεμάτισε μάλιστα, ζητώντας τώρα να αποζημιώνεται κάθε τραυματισμός ή θάνατος εργάτη σε κατασκευαστικά έργα, ενώ θα ασκήσει πιέσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μεταναστών Εργατών στο Κατάρ.

Αρχηγοί των 10 ευρωπαϊκών εθνών που έχουν προκριθεί στο Μουντιάλ θα φορούν περιβραχιόνιο κατά των διακρίσεων κατά τη διάρκεια του τουρνουά, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη.

«Ως αρχηγοί μπορεί όλοι να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον στο γήπεδο, αλλά στεκόμαστε μαζί ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης», δήλωσε ο Χάρι Κέιν της Εθνικής Αγγλίας, εκτιμώντας ότι «φορώντας το περιβραχιόνιο μαζί εκ μέρους των ομάδων μας, θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα όταν ο κόσμος παρακολουθεί».

Η αυτοψία του Πίτ Πάτισαν για τον Guardian

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ άλλωστε του Guardian για  τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες μετανάστες -από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Αίγυπτο, ή τις Φιλιππίνες- εργάζονται στις κατασκευές των γηπέδων και των έργων υποδομής συνοδεύτηκε με συγκλονιστικές μαρτυρίες εργατών που απασχολούνται στο στάδιο «Αλ Μπαΐτ» (60.000 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, την αναμέτρηση της Αγγλίας με τις ΗΠΑ). Το ρεπορτάζ αυτό που παρουσιάζει το protagon.gr, (Οποιος θέλει να πάει στο Κατάρ, καλύτερα να το ξανασκεφτεί), αφοπλίζει κάθε άμυνα των διοργανωτών

Περιγράφει την αυτοψία του Πιτ Πάτισον, απεσταλμένου της βρετανικής εφημερίδας στην αραβική χώρα τα 9 τελευταία χρόνια. Στο τέλος της βάρδιας, γράφει ο άγγλος δημοσιογράφος, οι εργάτες μεταφέρονται σε μια απομονωμένη περιοχή, μέσα στην έρημο, όπου βρίσκεται η φάρμα του εργοδότη τους (Al Sulaiteen Agricultural and Industrial Complex, SAIC). Εκεί έχουν στηθεί δεκάδες παραμελημένες καμπίνες, πολύ μικρές και χωρίς παράθυρα. «Ο,τι πιο ρυπαρό σε camp έχω δει όλα αυτά τα χρόνια που κάνω ρεπορτάζ στο Κατάρ». Σε κάθε μια από αυτές κοιμούνται έως και πέντε ή έξι εργάτες, με κάτι πετσέτες που κρέμονται από τις πάνω κουκέτες να εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητά τους. Τα ρούχα τους τα κρεμούν σε σύρματα, ενώ για τα προσωπικά τους αντικείμενα, τα μαγειρικά σκεύη και τα μπουκάλια τους με το νερό, υπάρχει χώρος μόνο κάτω από τα κρεβάτια.

Σιγά… το αλκοόλ

Οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ που θα συλληφθούν να διαπράττουν μικροαδικήματα όπως η δημόσια μέθη θα γλιτώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη δίωξη σύμφωνα με τα σχέδια που καταρτίζουν οι αρχές της χώρας.

Το Reuters επικαλείται ανώνυμες πηγές που αναφέρουν ότι το Κατάρ σκοπεύει να επιδείξει ευελιξία για λιγότερο σοβαρές παραβάσεις των αυστηρών κανονισμών του.

«Οι μικρές παραβάσεις δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα πρόστιμο ή σύλληψη, αλλά η αστυνομία θα έχει εντολή να πάει σε ένα άτομο και να του ζητήσει να συμμορφωθεί», ανέφερε μια πηγή.

Πηγές πληροφοριών: Guardian, insideworldfootball.com, Protagon.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News