Ιβηρικό το Μουντιάλ 2030 – Βρετανοϊρλανδικό το Euro 2028;

Απόψεις
Ιβηρικό το Μουντιάλ 2030 – Βρετανοϊρλανδικό το Euro 2028;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φουλάρουν Ισπανία – Πορτογαλία για το Mundial 2030 - Οι Άγγλοι άφησαν μπουκάλα τη FIFA αποσύροντας αυτή την υποψηφιότητα, επιλέγοντας τις «καθαρότερες διαδικασίες της Uefa» για το Euro 2028 - Πακέτο 5 χωρών στην πρόταση (Αγγλία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία, Δημοκρατία Ιρλανδίας)

Η αποχώρηση της Αγγλίας, η οποία πλέον φιλοδοξεί μαζί με την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή της Ιβηρικής υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030.

Ένα λιγότερο (σοβαρό) εμπόδιο στο δρόμο της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες έχουν επίσης την υποστήριξη όλων των ομοσπονδιών από την UEFA. Το Iberian είναι η μόνη επιβεβαιωμένη επιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, τέσσερα χρόνια μετά από αυτό που θα διοργανώσουν από κοινού Καναδάς, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τσέφεριν ήταν εκείνος που ζήτησε από τις 55 ομοσπονδίες της UEFA να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή προσφορά, με στόχο να επιστρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη γηραιά ήπειρο 12 χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Η απόφαση πάντως Βρετανών και Ιρλανδών θα είναι πλήγμα για τη FIFA που επιθυμούσε σφόδρα να υποβάλουν προσφορά στην προσπάθειά της να οικοδομήσει τα διαπιστευτήρια και την ακεραιότητα μιας διαδικασίας υποβολής προσφορών καθώς έχει επικριθεί για την πολιτική της χειραγώγηση.

Η Αγγλία έχασε τις δύο τελευταίες προσφορές της για Παγκόσμια Κύπελλα, για το 2006 που φιλοξένησε η Γερμανία και για το 2018 που φιλοξενήθηκε από τη Ρωσία. Και οι δύο εκστρατείες υποβολής προσφορών τελείωσαν με καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και νοθεία.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, η Αγγλία εξοργίστηκε ιδιαίτερα από την ταπείνωση που δόθηκε στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ (ο οποίος είναι πρόεδρος της FA) και την εξουσία του Ντέιβιντ Μπέκαμ.

Οι πληγές από αυτή τη διαδικασία δεν έχουν επουλωθεί πλήρως, αλλά η απόφαση να υποβάλουν προσφορά για το Euro βασίζεται στην καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών της UEFA, από ό,τι της FIFA, και σε μια αβεβαιότητα γύρω από άλλους διεθνείς πλειοδότες.

Το 2028 η UEFA σχεδιάζει να αυξήσει τους συμμετέχοντες στο Euro από 24 ομάδες σε 32. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι με αυτόν τον τρόπο η UEFA αναζητά ένα διευρυμένο τουρνουά που έρχεται χωρίς κίνδυνο υποδομής.

Η Αγγλία φιλοξένησε τους αγώνες των ομίλων, τα ημιτελικά και τους τελικούς του Euro 2020 και φέτος φιλοξενεί το Euro γυναικών. Το Euro 2024 φιλοξενείται στη Γερμανία.

Η προσθήκη των άλλων τεσσάρων εθνών φέρνει στο παιχνίδι άλλα γήπεδα υψηλής χωρητικότητας και καθιερωμένα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι μόνες αμφιβολίες όσον αφορά τις υποδομές των γηπέδων θα ήταν στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Μετά από μια εκτενή μελέτη σκοπιμότητας, η οποία αξιολόγησε τις πιθανές ευκαιρίες στο διεθνές ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Αγγλίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε μια προσπάθεια να φιλοξενήσουν το UEFA EURO 2028, το τρίτο μεγαλύτερο άθλημα. εκδήλωση στον κόσμο», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

«Η μελέτη σκοπιμότητας περιλάμβανε ανάλυση του οικονομικού αντίκτυπου, του πολιτικού ποδοσφαιρικού τοπίου και του πιθανού κόστους της διοργάνωσης μεγάλων διεθνών τουρνουά. Συνολικά, οι πέντε ομοσπονδίες αποφάσισαν να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε μια επίσημη προσφορά για τη διοργάνωση του UEFA EURO 2028 και συμφώνησαν να μην υποβάλουν προσφορά για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2030. Η φιλοξενία ενός UEFA EURO προσφέρει παρόμοια απόδοση της επένδυσης, με το ευρωπαϊκό τουρνουά να έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παράδοσης και τις δυνατότητες των πλεονεκτημάτων να πραγματοποιούνται νωρίτερα».

Η Ρωσία και η Τουρκία πιστεύεται ότι ενδιαφέρονται να υποβάλουν προσφορά, αν και πιστεύεται ότι μια κοινή προσφορά Βρετανίας και Ιρλανδίας θα ήταν επί του παρόντος μια ισχυρότερη πρόταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News