default-image

Πολιτική είναι και το Μουντιάλ, σιγά μην άφηνε ο Τραμπ!

Ποδόσφαιρο
Πολιτική είναι και το Μουντιάλ, σιγά μην άφηνε ο Τραμπ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν ολοφάνερο ότι η τριπλή αμερικανική υποψηφιότητα (ΗΠΑ, Μεξικού και Καναδά) θα επικρατούσε απέναντι σε αυτή του Μαρόκου για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Μα τον Τραμπ!  Από μόνο του πάντως κάνει καλύτερο το περιβάλλον στο Μουντιάλ της Ρωσίας, έτσι δεν είναι. Άλλο κλίμα!

Ο Τραμπ είχε ταχθεί υπέρ της ανάληψης της διοργάνωσης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει τις χώρες που δεν θα στήριζαν την κοινή υποψηφιότητα των τριών χωρών της Βόρειας Αμερικής. Παραδόξως, αυτή η "νίκη" των τριών χωρών σημειώνεται σε μια εποχή μεγάλων πολιτικών και οικονομικών εντάσεων μεταξύ τους. ΗΠΑ και Καναδάς βρίσκονται σε κρίση μετά  τη σύνοδο κορυφής της G7 που φιλοξενήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μαλμπέ του Κεμπέκ.

Ο Τραμπ επιτέθηκε λεκτικά στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζοντάς τον "ανέντιμο και αδύναμο" λόγω των διαφωνιών τους σε θέματα διμερούς εμπορίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπολύει επίσης συχνά τα πυρά του εναντίον του Μεξικού, επίσης για το εμπόριο αλλά κατά κύριο λόγο για το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, έκρινε πάντως ότι παρά τις θυελλώδεις σχέσεις των τριών χωρών, η ανάθεση του Μουντιάλ συνιστά μια αναγνώριση της "βαθύτατης ενότητάς τους".

"Όχι μόνο οι λαοί και οι οικογένειές μας, όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι, αλλά και το ποδόσφαιρο ξέρει ότι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι βαθύτατα ενωμένοι" χαιρέτισε ο Πένια Νιέτο σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το Μεξικό έχει φιλοξενήσει δύο φορές στο παρελθόν το Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1970 και το 1986. Οι ΗΠΑ ανέλαβαν τη διοργάνωση το 1994.

Ο Τριντό από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η διοργάνωση του 2026 θα είναι "φανταστική". Η απόφαση της FIFA συνιστά μια "καλή είδηση", ανέφερε, δίνοντας "συγχαρητήρια σε όλους εκείνους και εκείνες που εργάστηκαν ακατάπαυστα" για την επιτυχία της υποψηφιότητας των τριών χωρών.

Ο Καναδάς, πρώτη φορά οικοδεσπότης του Μουντιάλ, θα φιλοξενήσει 10 αγώνες σε τρεις μεγάλες πόλεις, το Βανκούβερ, το Τορόντο και το Μόντρεαλ. Άλλοι 10 αγώνες θα δοθούν στο Μεξικό ενώ οι υπόλοποι 60, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού, θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ. (και με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Αμαρτωλή σχέση»

Σε άρθρο της ισπανικής La Vaguardia οι σχέσεις μεταξύ ποδοσφαίρου και πολιτικής γίνονται πιο αποκαλυπτικές. «Σχεδόν μετά τη...γένεση του Μουντιάλ, το δεύτερο τουρνουά πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, επιβεβαιώνοντας την σχέση αυτή. Διατηρήθηκε τέσσερις και μισή δεκαετίες αργότερα, στη διοργάνωση του 1978 στη μέση της δικτατορίας στην Αργεντινή».

Δεν είναι ίσως υπερβολή ότι λίγα Παγκόσμια Κύπελλα έχουν περάσει τόσο πολύ από πολιτικές αναταράξεις όπως η Ρωσία, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα, τονίζοντας το μποϊκοτάζ των Βρετατών πολιτικών, με αφορμή την δηλητηρίαση του Ρώσου Σεργκέι Σκριπάλ. Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αδόλφου Χίτλερ το 1936 στη Γερμανία!

 Πάμε παρακάτω...

-Κανείς δεν θα μας τρελάνει, ούτε ο Αχιλλέας, ο λευκός, κουφός γάτος του Ερμιτάζ που έχει αναγορευτεί σε επίσημο "μέντιουμ" του Μουντιάλ και προέβλεψε ότι η Ρωσία θα νικήσει τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα. Αν δεν μπορούν οι οικοδεσπότες Ρώσοι να κερδίσουν την Σαουδική Αραβία, τότε τι δουλειά έχουν στο Μουντιάλ;

-Το έχει το δίκιο της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ισπανίας, με τον Λοπετέγκι. Δύσκολο να πιστέψεις ότι όλο αυτό μέσα στο Μουντιάλ, έγινε με ελαφριά σκέψη... Χοντροκομμένο, ίσως και για τις ρήτρες… Αχώνευτο πάντως, που δεν υπηρετεί καμία τιμή αξιών… ούτε από τη Ρεάλ, ούτε από τον ίδιο. Ιέρο, γερά!

-Άσε ρε Ερντογάν που ξέρεις μόνο να διώκεις ανθρώπους και δη για το fake πραξικόπημα του 2016, βάζοντας στάμπα και σε έξι πρώην Τούρκους ποδοσφαιριστές (δυο από αυτούς διεθνείς), που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο καταδίκης σε έως και 15 χρόνια φυλάκιση. (Το ονομάζουν «ποδοσφαιρικό παρακλάδι» της οργάνωσης του Γκιουλέν).

Για να καταλάβει κανείς το έκτρωμα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων των τουρκικών αρχών, ενώ τουλάχιστον 140.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις υπηρεσίες τους.

-Ο φιλοσοφημένος ο Αρίγκο Σάκι, καθηγητής της γεωμετρίας του ποδοσφαίρου: «Ο αποκλεισμός της Ιταλίας δεν ήταν ξαφνικός». Νωρίτερα είχε πει: «Δεν έχουμε καταφέρει να καθορίσουμε τι είναι το ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι; Ένα θέαμα; Δεν έχουμε στυλ, το κοινό έχει συνηθίσει στη θρησκεία του αποτελέσματος, δεν έχει τίποτε άλλο σημασία. Είμαστε αμυνόμενοι. Στην Ολλανδία και στην Ισπανία αποδοκιμάζεσαι εάν κερδίζεις παίζοντας άσχημα, αντίθετα στην Ιταλία θεωρούμε την πονηριά μια αρετή».

-Είναι ή δεν είναι τουλάχιστον αντιαισθητικό, ένας υπουργός της κυβέρνησης, να αντικαθιστά τον πρόεδρο της ΕΠΟ να κάνει παρασκηνιακές επαφές για αναδιαρθρώσεις πρωταθλημάτων, να καμαρώνει ότι έχει διαθέσιμα 30 εκατομμύρια από δημόσιο φορέα και από την άλλη, το ΕΣΚΑΝ να υπολειτουργεί με κίνδυνο να μας εκθέσει, τα ερασιτεχνικά σωματεία μην παίρνουν μία λες κι είναι καλαμιά στον κάμπο, οι διαιτητές να είναι απλήρωτοι… Βρε τι χουβαρντάδες!

-Παντού Παπαδάκης! Ο πρόεδρος της Δαμάστας, που όλο βοηθάει (πολύ περισσότερο τον ΟΦΗ), είναι και χορηγός στο σούπερ τουρνουά beach soccer, που ξεκινά το Σάββατο στην παραλία του «Θάλασσα Κλαμπ» στην Αμμουδάρα.

Πρόκειται για διοργάνωση που απολαμβάνει και τη χορηγία επίσημων φορέων του αθλητισμού (Περιφέρεια, Δήμος Μαλεβιζίου, ΕΠΣΗ κ. α.) και το πιθανότερο είναι να δούμε στην τελική της φάση και αστέρες της εθνικής μας ομάδας! Πολύ συγκινημένος ο Χατζησεβαστός!

-Έρχεται την Παρασκευή στον αέρα του ράδιο 98.4 (2.30 με 3.30 μ.μ)!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News