default-image

Η αδυσώπητη πολιτική του ποδοσφαίρου

Ποδόσφαιρο
Η αδυσώπητη πολιτική του ποδοσφαίρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η κλεψύδρα σώνεται, φέρνοντας εγγύτερα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, τα στοιχήματα πέφτουν: Βορειαμερικάνικο μπλοκ (Η.Π.Α, Καναδάς, Μεξικό), ή Μαρόκο; Η Σαουδική Αραβία κοντράρει και εδώ ότι είναι μαζί με το Κατάρ!

Σε λιγότερο από δύο μήνες, η FIFA θα ψηφίσει για να αποφασίσει τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, έχοντας να επιλέξει μεταξύ του βορειαμερικάνικου μπλοκ (Η.Π.Α, Καναδάς, Μεξικό),  και του Μαρόκου που θέτει υποψηφιότητα για πέμπτη φορά. Ήδη οι υποψηφιότητες έχουν κατατεθεί και την παραμονή έναρξης του επικείμενου Μουντιάλ (14/06), στην Μόσχα, η FIFA θ’ ανακοινώσει ποιος από τους δυο θα πάρει το χρίσμα.

 Τα γεωστρατηγικά παιγνίδια ωστόσο για το Μουντιάλ του 2026, δείχνουν να κυριαρχούν από τα βασικά κριτήρια μιας ανάθεσης. Το θέμα που αναλύεται στον διεθνή τύπο αυτές τις μέρες, διχάζοντας τον αραβικό κόσμο, είναι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην στηρίξει την Μαροκινή υποψηφιότητα, λόγω της συνεργασίας των Βορειοαφρικάνων με το Κατάρ... Και μόνο ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ (Αμπντάλα μπεν Νάσερ, μπεν Καλίφα Αλ Θανί) επιβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τους Μαροκινούς, αρκούσε για να βάλει “απέναντι” τους Σαουδάραβες...

Ακριβώς την ώρα που η κλεψύδρα σώνεται, φέρνοντας εγγύτερα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, ήδη βρίσκεται εν εξελίξει η κούρσα της ανάθεσης εκείνου του 2026. Του πρώτου με 48 ομάδες!

Η τριπλή υποψηφιότητα μοιάζει επικρατέστερη, βάσει «ειδικού βάρους» των χωρών που την απαρτίζουν, αλλά και της τεχνογνωσίας των μελών της, αφού έχουν ήδη διοργανώσει 3 Παγκόσμια Κύπελλα. Δύο οι Μεξικάνοι, τα πλέον επιτυχημένα της ιστορίας, κατά πολλούς (1970, 1986) κι ένα οι Αμερικάνοι (1994).

Ωστόσο οι Μαροκινοί χρησιμοποιούν, επικοινωνιακά, ακριβώς αυτό το γεγονός: ότι το Μουντιάλ έχει πάει 3 φορές στο βόρειο κομμάτι της Αμερικάνικης ηπείρου, αλλά ποτέ στο αντίστοιχο κομμάτι της Αφρικής... Όπως και τα προβλήματα ασφαλείας κι εγκληματικότητας, που εντοπίζονται σε Η.Π.Α και Μεξικό, τα οποία δείχνουν Τραμπ, αλλά εξομαλύνονται από την ίδια τη συμμετοχή των χωρών και κυρίως του Μεξικού.

Το Μαρόκο πρέπει να διεκδικήσει 104 ψήφους από 207 μέλη της FIFA για να κερδίσει το δικαίωμα να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκστρατείες, τώρα είναι μία ψήφος ανά εθνική ομοσπονδία και όχι απλά οι ψήφοι της εκτελεστικής επιτροπής.

Το σώμα των εκλεκτόρων, περιλαμβάνει 55 αφρικανικά έθνη, εκτός από το Μαρόκο, τα οποία αναμένεται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Μαρόκου, με μεγάλη υποστήριξη που προβλέπεται επίσης από τα 47 ασιατικά έθνη.

Το Μαρόκο ελπίζει να κερδίσει τη στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν στενούς δεσμούς με τη χώρα, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ υπάρχει επίσης η άποψη ότι η Ρωσία και οι σύμμαχοί της θα υποστηρίξουν το Μαρόκο και όχι  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιστοίχως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να λάβουν υποστήριξη από την Αμερική, την Ωκεανία, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μέρη της Ασίας.

Περιττό να πούμε ότι ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος παραιτήθηκε εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς της FIFA το 2015 και αργότερα απαγορεύθηκε η ενασχόληση από το άθλημα για έξι χρόνια, υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μαρόκου για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού οι Αμερικάνοι ήταν εκείνοι που του… έβγαλαν τα μάτια!

Είναι μια καθαρά πολιτική μάχη για ένα αθλητικό γεγονός, που δίνει αβαντάζ  στο Μαρόκο να κερδίσει τον αγώνα, εκτιμούν οι ηγέτες της προώθησης από την Αφρικανική χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ασκουν ήδη επιρροές και δεν ανησυχούν... αφού έχουν πολλούς... χέρι, μέσω των μυστικών υπηρεσιών!

Η διπλωματία του ποδοσφαίρου καλύπτει για μια ακόμη φορά ορατά τις πολιτικές βλέψεις που παίζονται κάτω από το τραπέζι μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης. Όλα είναι πολιτική, χωρίς καμιά αμφιβολία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News