default-image

Αυτή την ατμόσφαιρα θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στο Κίεβο

Αθλητισμός
Αυτή την ατμόσφαιρα θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ στο Κίεβο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΑΕΚ εκτός από τη Ντιναμό έχει να αντιμετωπίσει και τους φανατικούς οπαδούς της στο Κίεβο

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, η ΑΕΚ σήμερα έχει να αντιμετωπίσει και τους φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου. Μέσα στο «άντρο της ακροδεξιάς», η ΑΕΚ καλείται να τα δώσει όλα για να πάρει το εισιτήριο για τους «16», στο παγωμένο Κίεβο αλλά στο ιδιαίτερα «καυτό» Ολιμπίσκι που αναμένεται να δημιουργήσουν οι φίλαθλοι των Ουκρανών.

Με αφορμή την αναμέτρηση της ΑΕΚ απέναντι στην Ντιναμό στις 20:00, το neakriti.gr σας παραθέτει μερικά από τα πιο «βαριά» περιστατικά που έχουν προκαλέσει οι Ουκρανοί οπαδοί και έχουν βάλει σε σκέψεις τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΟΥΕΦΑ, ενόψει μάλιστα και του τελικού του Champions League που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο τη φετινή χρονιά.

Ήταν Μάρτιος του 2015, όταν η Ντιναμό Κιέβου υποδεχόταν την Έβερτον για το Europa League. Ο πανζουρλισμός των περίπου 68.000 φιλάθλων των Ουκρανών στις κερκίδες του Ολιμπίσκι, έδειχνε πως υπάρχει φως στην ήδη υπάρχουσα έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων ετών. Όμως τα πράγματα κύλισαν διαφορετικά. Μπορεί το αποτέλεσμα εντός γηπέδου να ήταν εντυπωσιακό (5-2), όμως στις κερκίδες υπήρχαν κρεμασμένα πανό με ακροδεξιά σύμβολα, ρατσιστικά συνθήματα προς τους μαύρους ποδοσφαιριστές των «ζαχαρωτών», τα οποία συνέθεσαν ένα σκηνικό που επέφερε πρόστιμο 16.000 ευρώ από την ΟΥΕΦΑ.

Σβάστικες στα ρούχα τους, μάσκες της Κου-Κλουξ-Κλαν, λευκή κερκίδα, ρατσιστικές επιθέσεις και ομοφοβικά παραληρήματα, ήταν μερικά από τα οποία συνόδευαν το αηδιαστικό κλίμα που δημιουργούσαν οι οπαδοί της Ντιναμό.

Όμως δε σταμάτησαν εκεί. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου του 2015 η Τσέλσι επισκέφτηκε το «Ολιμπίσκι» και οι κάμερες του γηπέδου κατέγραψαν τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό μαύρων οπαδών, οι οποίοι μάλιστα ήταν οπαδοί της Ντιναμό Κιέβου.

Τα περιστατικά πολλά, αλλά εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι διαδραματίστηκε στις 21 Απριλίου του 2017 και στο ντέρμπι με την αιώνια αντίπαλο Σταχτάρ Ντόνετσκ. Με πρωτοβουλία των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό, έφτιαξαν μια λευκή κερκίδα, όντας ντυμένοι ομοιόμορφα, με ιαχές ακραίου ρατσισμού κατά των μαύρων ποδοσφαιριστών της Σαχτάρ.

Το σίγουρο είναι πως η εξέδρα των φανατικών οπαδών της Ντιναμό Κιέβου αποτελεί μια μελανή κηλίδα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η οποία αν δεν περιοριστεί άμεσα, δείχνει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς.

Οι οπαδοί της Ντινάμο Κιέβου ποτέ δεν έκρυψαν τις πατριωτικές, εθνικιστικές τους ρίζες και ήρθαν σε ευθεία ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος προσπάθησε να διαλύσει τους πυρήνες βίας στο εσωτερικό των σκληροπυρηνικών συνδέσμων της Ντιναμό Κιέβου.

Η ΑΕΚ, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, θα αντιμετωπίσει όπως όλα δείχνουν κι αυτούς, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μια «καυτή» ατμόσφαιρα στο παγωμένο Κίεβο και θα τα δώσουν όλα από την πλευρά τους για να πάρει η Ντιναμό την πρόκριση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News