Η άλλη πλευρά του Euro 2020

Απόψεις
Η άλλη πλευρά του Euro 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Bία, χούλιγκαν και άγριοι ξυλοδαρμοί – Τι δείχνουν μελέτες στην Αγγλία για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ, ποδοσφαιρικών αγώνων και αύξησης της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στη χώρα

Άθλιοι οι Άγγλοι χούλιγκαν. Χτύπησαν στα πλευρά και τον πατέρα του Μαγκουάιρ που παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα μετά τα χτυπήματα. «Θα μπορούσε να έχει δύο σπασμένα νεύρα από την αγριότητα». Σχολίασε ο γιος του.

Τυχαία ο 56χρονος Άλαν Μαγκουάιρ συμμετείχε στις χαοτικές σκηνές που έλαβαν χώρα στο γήπεδο του Λονδίνου, και όλο αυτό του άφησε «δυσκολία στην αναπνοή». Γιατί δεν έφτανε η επίθεση, αλλά και καταπατήθηκε από εκείνους που ήθελαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο για τον τελικό.

Οι εικόνες αυτών των περιστατικών, καθώς και η καταστροφή και οι επιθέσεις που διαπράχθηκαν από τους Άγγλους «χούλιγκαν», έχουν περάσει σε όλο τον κόσμο και σίγουρα  επισκιάζουν την καλή απόδοση των «Τριών Λιονταριών» στο Euro 2020.

Άγριοι ξυλοδαρμοί και εκφοβισμοί από Άγγλους χούλιγκαν και στους Δανούς

«Δεχθήκαμε βία και παρενοχλήσεις από τους Άγγλους οπαδούς»: αυτή είναι η σοκαριστική κατηγορία 43 Δανών οπαδών, οι οποίοι διηγούνται ότι χτυπήθηκαν βάναυσα κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του Euro 2020, μεταξύ της Αγγλίας και της Δανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Γουέμπλεϊ.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχει συγκεντρώσει το σκανδιναβικό (Δανία) ταμπλόιντ B.T., μεταξύ των πιο σημαντικών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ήταν εκείνο ενός 9χρονου αγοριού, που σφυρίχτηκε κι εκφοβίστηκε επανειλημμένα, ενώ ο πατέρας του δέχτηκε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι.

Ήταν πραγματικά η άλλη πλευρά του Euro. Οι Αγγλίδες μάλιστα προσέφεραν άσυλο ενόψει πιθανού κύματος σεξιστικής βίας μετά τον τελικό. Το ξεκίνησε μία με το σφύριγμα της λήξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε πανικός από εθελόντριες ενθαρρύνοντας κάθε γυναίκα που αισθάνθηκε «φοβισμένη ή ανήσυχη» για να περάσει τη νύχτα στο σπίτι της.

Η El Mundo έκανε λόγο για μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Οικονομικών Επιδόσεων τον Ιούλιο του 2021 , σύμφωνα με την οποία, η κακοποίηση στο σπίτι αυξάνεται μετά από αγώνες ποδοσφαίρου, γεγονός που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

 Επιπλέον, αποκαλύπτει ότι αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει όταν προγραμματίζονται αγώνες ποδοσφαίρου το μεσημέρι ή το απόγευμα .

Δεν υπάρχει αύξηση της οικιακής κακοποίησης όταν τα παιχνίδια ξεκινούν μετά τις19:00. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές ζητούν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων αυτού του είδους τη νύχτα και τις εργάσιμες ημέρες να  ξεκινούν στις 7 μ.μ., καθώς εκείνη τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί αξιοσημείωτη αύξηση του ποσοστού επίπτωσης λόγω της χαμηλής κατανάλωσης αλκοόλ.

Αυτή η μελέτη επισημαίνει επίσης τη μείωση κατά 5% των περιστατικών κατά τις δύο ώρες που διαρκεί το παιχνίδι. Αλλά μετά τον αγώνα, η εγχώρια κακοποίηση άρχισε να αυξάνεται, κορυφώνοντας με 8,5% περισσότερα περιστατικά από το μέσο όρο περίπου δέκα ώρες μετά την έναρξη του αγώνα.

Η ανάλυση συνδύασε οκτώ χρόνια διοικητικών δεδομένων, δεδομένων κλήσεων και εγκλημάτων, που ελήφθησαν από την Αστυνομία του Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια των 800 αγώνων που έπαιξαν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Σίτι μεταξύ Απριλίου 2012 και Ιουνίου 2019.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η βία λόγω φύλου σχετίζεται με έναν αγώνα της Αγγλικής ομάδας.

Το 2018, το Εθνικό Κέντρο Οικιακής Βίας του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια εκστρατεία που υπενθυμίζει τη  σχέση μεταξύ ποδοσφαιρικών αγώνων και αναφορών ενδοοικογενειακής βίας.

 Αναφέρθηκε ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο κατά 38% όταν η ομάδα της Αγγλίας έχασε και 26% όταν κέρδισε.

Επιπλέον, οι αριθμοί ήταν υψηλότεροι όταν το παιχνίδι γινόταν το Σαββατοκύριακο ή η ομάδα αποκλείστηκε.

(Πηγή Φωτογραφίας: twitter National Centre for Domestic Violence)

Η εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για αυτήν την καμπάνια ήταν το δείγμα μισού προσώπου ενός κακοποιημένου ατόμου στο οποίο το αίμα σχηματίζει το σταυρό του Αγίου Γεωργίου, (ένα σύμβολο που εμφανίζεται στη σημαία της χώρας), στα χείλη του. Τώρα, έχει γίνει σύμβολο για τις βρετανίδες για την υπεράσπιση τους.

Αρκετές μελέτες αντικατοπτρίζουν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ, ποδοσφαιρικών αγώνων και αύξησης της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στη χώρα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News