Η έδρα, οι οιωνοί και τα… ντεσιμπέλ Ιταλίας - Αγγλίας στον τελικό

Απόψεις
Η έδρα, οι οιωνοί και τα… ντεσιμπέλ Ιταλίας - Αγγλίας στον τελικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

EURO 2020. Ας ρωτήσουν την Ελλάδα και τον Χαριστέα, αλλά και τους Γάλλους… -Αγγλία ή Ιταλία; -Ο Θεός… θα σώσει τη μπάλα και όχι τη βασίλισσα; -Ο Σάουθγκεϊτ δεν ήταν λόρδος – Οι ευκαιρίες που αρπάζονται από τα μαλλιά και άλλα

Η Αγγλία θα προσπαθήσει μια ακόμη φορά να εξαφανίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος επιτυγχάνοντας το σπάνιο κατόρθωμα να κερδίσει το Euro στην έδρα της. Αν το πετύχει, θα ταιριάξει με τα επιτεύγματα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας που κέρδισαν το τουρνουά εντός έδρας το 1984, το 1968 και το 1964 αντίστοιχα. Αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα  γηπεδούχου που φτάνει στον τελικό, χωρίς να το σηκώσει. Το ένα είναι Ελληνικό!

Το 2004, η Λισαβόνα φιλοξένησε τον τελικό Πορτογαλίας και Ελλάδας. Παρόλο που η γηπεδούχος είχε Λουίς Φίγκο, Ντέκο, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ρούι Κόστα και Κριστιάνο Ρονάλντο, ηττήθηκε 1-0 με μια κεφαλιά του Άγγελου Χαριστέα!

Δώδεκα χρόνια αργότερα, η Γαλλία είχε την ίδια μοίρα, όταν αντιμετώπισε την Πορτογαλία στο Stade de France στον τελικό του Euro 2016. Ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο βγήκε από τραυματισμό νωρίς από τον αγώνα, ο αναπληρωματικός  Έντερ, σκόραρε στο 109’ στην παράταση στο 1-0 που έκρινε τη μάχη.

Ανατροπή ή επανάληψη;

Το 2012 η Τσέλσι κέρδισε το Champions League, η Μάντσεστερ Σίτι  κατέκτησε την Premier League και η Ιταλία έχασε τον τελικό του Euro

Το 2021:= η Τσέλσι κέρδισε το Champions League, η Μάντσεστερ Σίτι  κατέκτησε την Premier League, η Ιταλία θα συνεχίσει την τριάδα ή ιστορία είναι έτοιμη να επαναληφθεί; (Από τα εύστοχα του ESPN)

Ανεβάζει τα ντέσιμπελ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκρινε τη δυνατότητα υποδοχής 90.000 οπαδών στο Γουέμπλει την Κυριακή. Βάλε plus στον αριθμό… Έχει το λόγο του. Θα ανεβάσει περισσότερο τα ντεσιμπέλ καθώς η Αγγλία προσπαθεί να διώξει τους δαίμονες για να το σηκώσει…

Ρεκόρ και πρόβλεψη

Η Ιταλία είναι τόσο κοντά στο να ισοφαρίσει το διεθνές ρεκόρ για το μεγαλύτερο αήττητο σερί. Ισπανία (2027-09) 35. Βραζιλία (1993-96) 35. Ιταλία (2018 έως τώρα) 33. Πρέπει όμως να περάσει αλώβητη στον τελικό.

-Πολλοί, όχι μόνο ο Αντσελότι, είχαν προβλέψει ότι στον τελικό του Euro 2020 θα είναι Αγγλία και Ιταλία. Ο φίλος μου ο Σήφης, το είχε εκτιμήσει πολύ πριν…

Ο Σάουθγκεϊτ δεν ήταν λόρδος

-Αν είναι κάτι που ο κόσμος προσεγγίζει θετικότερα αυτή τη φορά την Εθνική Αγγλίας (εξαιρουμένου του πέναλτι Μακέλι) είναι ότι έχει προπονητή έξω από τα πρωτόκολλα και από τα σκάνδαλα που στοιχειώνουν τον Μπόμπι Ρόμπσον, τις υπερβολές του «πλέι μπόι» Σβεν-Γιόραν Έρικσον (πρώτου αλλοδαπού που ηγήθηκε της Αγγλίας) ή των εμμονών του Φάμπιο Καπέλο..

Πρώην αμυντικός στη Μίντλσμπρο, όχι… λόρδος, ο Σάουθγκεϊτ. Η  καριέρα του χαρακτηρίστηκε από την αποτυχία του ως παίκτης στο πέναλτι του ημιτελικού με τη Γερμανία, στο ευρωπαϊκό που διοργάνωσε η Αγγλία το 1996. Αυτονόητα το τωρινό επίτευγμα βγάζει λυτρωτική αξία.

Οι δομές του στην προπονητική είναι αυθεντικές, από τις εθνικές αναπτυξιακές ομάδες,  φτάνοντας ως την U21 που του θεμελίωσαν την εμπειρία. Η έκρηξη ήλθε το 2017 όταν η Αγγλία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και έπαιξε τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U17, και τις δύο φορές με την Ισπανία.

Ο Σάντσο και ο Φόντεν ήταν μέρος αυτής της ομάδας. Επίσης επικράτησε στο ευρωπαϊκό U-19, με επικεφαλής τον Μέισον Μάουντ και τον Ραχίμ Στέρλινγκ. Κέρδισε την ίδια χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 και ήταν τρίτος στο U21. Η νέα γενιά, πολύ πιο ανεβασμένη στα προφίλ, είναι το προϊόν της εξέλιξης της δουλειάς που γίνεται στους συλλόγους, αλλά και της σοβαρής δουλειάς στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας. Το St. George's Park, το μαρτυρεί.

Η ευκαιρία που πιάσθηκε από τα μαλλιά

Με χαμηλό προφίλ και μεθοδικότητα, ανέδειξε παραγωγή έργου στη FA και επιβεβαίωσε το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», όταν αναλάμβανε την Εθνική Αγγλίας μετά την αποτυχία της στο του Euro 2016, μέχρι να έβρισκαν μια καλή «φίρμα» για τον πάγκο. Τα πρώτα αποτελέσματα του έδωσαν την ευκαιρία. Στα προκριματικά για το Μουντιάλ της Ρωσία, το 2018, με μια ριζική αλλαγή στο παιχνίδι, έφτασε στους ημιτελικούς, στους οποίους αποκλείσθηκε στην παράταση από την Κροατία, αλλά ο άνθρωπος με το γιλέκο, άφηνε τη σφραγίδα του.

Σ' αυτό το Euro σήμανε η ωρίμανση του έργου του, με το σταθερό και το ασφαλές παιχνίδι της ομάδας. Αν και στην αρχή επικρίθηκε για το ότι δεν είχε πιο φιρμάτες επιλογές, επιλέγοντας άξονα διπλού περιορισμού από τους Ντέκλαν Ράις και Κάλβιν Φίλιπς, αλλά και το αμυντικό ζευγάρι με τους Χάρι Μαγκουάιρ και Τζον Στόουνς. Ο πρώτος κράτησε αμέσως τα κλειδιά στην άμυνα με την Αγγλία να έχει να έχει δεχθεί μόνο ένα γκολ σε ολόκληρο το τουρνουά, στον ημιτελικό εναντίον της Δανίας.

Στην επίθεση, συνδύασε τις…μεταφυσικές αρετές του Στέρλινγκ, με την ρεαλιστική αξία του Κέιν, ενός παίκτη  που είναι κάτι πολύ περισσότερο από το σουτ και το γκολ.

Αυτή η επιτυχία, που δεν έχει ακόμη στεφθεί, μοιάζει με εκείνη των αγγλικών συλλόγων, όπως με την πρωταθλήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ, Τσέλσι και τους  τρεις φιναλίστ από τα δύο ευρωπαϊκά τουρνουά.

Η Αγγλία κυβερνά το γήπεδο ποδοσφαίρου και το υπερασπίζεται έξω, όπως αποδεικνύεται από τις διαδηλώσεις των οπαδών που έσπασαν την Ευρωπαϊκή Super League. Οι ιδιοκτήτες των Big Six δεν μπορούσαν να αντέξουν. Αυτοί οι ίδιοι φίλαθλοι θα μπορούν να πίνουν σε παμπ για μια ακόμη ώρα την Κυριακή, παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα, εκτός αν έχουν εμβολιστεί  κι έχουν κερδίσει  τα δύο εισιτήρια στο Wembley που μοιράζει ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Kαν. Η μπάλα δεν έχει για αυτό το σκοπό του τίτλου, αρνητές στην Αγγλία.

Ο Θεός θα… σώσει τη μπάλα;

Η Αγγλία είναι μια συμπαγής, απρόσκοπτη ομάδα ποδοσφαίρου, που διαχειρίζεται καλά ο Σάουθγκεϊτ. Αισθάνεται ότι τώρα μπορεί, με το Θεό να σώζει τη μπάλα και όχι τη μόνο τη βασίλισσα.

Αλλά το αμφιλεγόμενο πέναλτι  στον Στέρλινγκ που οδήγησε την Αγγλία στον τελικό σηματοδότησε ένα πραγματικό καζάνι συναισθημάτων από τον διαιτητή Ντάνι Μακέλι. Η ατμόσφαιρα δίνει πάντα την ενέργειά της στο παιχνίδι.

Νεϊμάρ, Μπαπέ, Ράμος, Ντι Μαρία,Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ,Χακίμι,Βεράτι, Μαρκίνιος... Η ερχόμενη σεζόν για την Παρί Σεν Ζερμέν, μοιάζει με δυναμίτη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News