Παράγοντας «Έδρα» και Euro 2020

Απόψεις
Παράγοντας «Έδρα» και Euro 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ομάδες που πέρασαν στους «4», έπαιξαν στο σπίτι τους στη φάση των ομίλων παίρνοντας και... μπόνους με λιγότερα ταξίδια από άλλες, όπως το Βέλγιο που έκανε τα περισσότερα χιλιόμετρα. Τι θα δείξει το Γουέμπλεϊ για την πιο ευνοημένη όλων Αγγλία στα προσεχή τρία παιχνίδια;

Το πλεονέκτημα έδρας που απολαμβάνει μια χώρα σε ένα τουρνουά είναι πάντα ένας παράγοντας, αλλά το Euro 2020, με τόσες πολλές πόλεις υποδοχής, παρουσίασε μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο. Φαίνεται ότι το πλεονέκτημα της έδρας παραμένει σταθερό όσο ποτέ, καθώς και οι τέσσερις ομάδες που πέρασαν στα ημιτελικά, έπαιξαν ολόκληρη την φάση των ομίλων στη χώρα τους.

Η Ιταλία νίκησε την Τουρκία, την Ελβετία και την Ουαλία στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Στη συνέχεια, χτύπησαν την Αυστρία στο Λονδίνο και το Βέλγιο στο Μόναχο.

Η Ισπανία έπαιξε τα  παιχνίδια  του ομίλου της στη Σεβίλλη (ισοπαλία με τη Σουηδία και την Πολωνία πριν νικήσει τη Σλοβακία). Μέχρι τους «16» ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη και στην Αγία Πετρούπολη.

Η Δανία έχασε από τη Φινλανδία και το Βέλγιο πριν νικήσει τη Ρωσία σε τρία ματς ομίλων στην Κοπεγχάγη. Τα νοκ-άουτ παιχνίδια τους μέχρι στιγμής έγιναν στο Άμστερνταμ και στο Μπακού.

Η Αγγλία είναι η ομάδα που έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια εντός έδρας. Έμεινε στο 0-0 με τη Σκωτία, νίκησε την Κροατία και την Τσεχία στο Γουέμπλεϊ στη φάση των ομίλων πριν νικήσει τη Γερμανία στον ίδιο χώρο για τους «16». Η προημιτελική νίκη της επί της Ουκρανίας στη Ρώμη ήταν για την Αγγλία το πρώτο και το τελευταίο παιχνίδι της μακριά από το Γουέμπλει στο τουρνουά.

Τα τρία εναπομείναντα παιχνίδια του Euro 2020 θα γίνουν όλα στο Γουέμπλεϊ, που σημαίνει ότι αν η Αγγλία φτάσει στον τελικό, θα έχει παίξει έξι από τα επτά παιχνίδια της εντός έδρας, δίνοντάς της το μεγαλύτερο πλεονέκτημα εντός έδρας από όλους τους οικοδεσπότες.

Εκτός από τους ημιτελικούς, μόνο δύο άλλες ομάδες έπαιξαν και τα τρία ομαδικά παιχνίδια εντός έδρας: Γερμανία και Ολλανδία. Και οι δύο έχασαν στο γύρο των «16» στους πρώτους αγώνες τους εκτός της χώρας τους.

 Αβαντάζ τα λιγότερα ταξίδια

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό της έδρας από την υποστήριξη των φιλάθλων και του οικείου περιβάλλοντος, είναι ότι τα ταξίδια ήταν λιγότερα από τις άλλες ομάδες.

Υπάρχει όμως και η αμφισβήτηση, όπως της Δανίας που έχασε δύο φορές στην Κοπεγχάγη, της  Ισπανίας που δυσκολεύθηκε στο ξεκίνημα από τη Σεβίλλη αλλά και ότι η πιο πειστική νίκη της Αγγλίας ήρθε στο μοναδικό της παιχνίδι μακριά από το Γουέμπλει!

Η μορφή της διεξαγωγής του Euro 2020 σε πολλές πόλεις είχε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, με τις αποστάσεις να εμπίπτουν σίγουρα με το δεύτερο. Μπορεί να είναι τυχαίο ότι οι ομάδες που κράτησαν τη μεγαλύτερη διάρκεια -ειδικά μετά από μια κορεσμένη σεζόν που επηρεάστηκε από το COVID-19-  να είναι αυτές που δεν χρειάστηκαν να ταξιδέψουν τόσο πολύ και να ήταν πιο φρέσκες.

Καθώς το τουρνουά εξελίσσεται, ο παράγοντας έδρα δυναμώνει. Το τουρνουά ποδοσφαίρου είναι έντονο με κενά μόλις λίγων ημερών μεταξύ των αγώνων και γίνεται προφανές ότι όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος ταξιδιού σε αυτά τα κενά είναι πολύ επιθυμητό, για ξεκούραση και ανάκαμψη στην προπόνηση και την προετοιμασία για το επόμενο ματς.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση γιατί το Βέλγιο, για παράδειγμα, άρχισε να φαίνεται κουρασμένο μετά από μια εντυπωσιακή έναρξη στο τουρνουά, έχοντας ταξιδέψει περισσότερα μίλια από τις περισσότερες ομάδες.

Η ιστορία των χωρών υποδοχής στο Euro

Πέρα από την κούραση και τους χρόνους ταξιδιού, υπάρχει το γεγονός ότι τα έθνη υποδοχής του Euro, έχουν πάντα ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα. Αυτό συνέβαινε πάντα  όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά στο ποδόσφαιρο γενικότερα.

Στο Euro 2016, η χώρα υποδοχής, η Γαλλία έφτασε στον τελικό, αν και τέσσερα χρόνια προηγουμένως η συνδιοργάνωση της Πολωνίας και της Ουκρανίας δεν απέδωσε να προχωρήσουν οι δυο οικοδέσποινες..

Παρόμοια ιστορία και στο Euro 2008 για τους συμπατριώτες της Αυστρίας και της Ελβετίας, αλλά στο Euro 2004 οι οικοδεσπότες Πορτογάλοι, όπως η Γαλλία το 2016, ήταν οι επιλαχόντες με πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ελλάδα.

Το Euro 2020, όπως είδαμε, είναι μια ελαφρώς διαφορετική πρόταση και έχει αναμφισβήτητα επιτρέψει στις φιλοξενούσες ομάδες ένα ακόμη μεγαλύτερο όφελος, συνδυάζοντας το παραδοσιακό εντός έδρας πλεονέκτημα με το μπόνους λιγότερων ταξιδιών.

Για να δούμε πως θα αποτυπωθεί τώρα στα ημιτελικά και τον τελικό;

Η Αγγλία, φυσικά, είναι η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να επωφεληθεί από το εντός έδρας πλεονέκτημα από εδώ και στο εξής και σύντομα θα δούμε τι είδους ρόλο θα παίξει αυτό στην τελευταία εβδομάδα του τουρνουά.

Πηγές στοιχείων Marca.com, Stats.en Φωτο Συνθεση Youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News