Τόμας Χόλες: Ήρωας από τα "γρανάζια" της Σλάβια Πράγας

Απόψεις
Τόμας Χόλες: Ήρωας από τα "γρανάζια" της Σλάβια Πράγας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mέχρι πριν λίγο καιρό ήταν απλώς ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και τίποτα περισσότερο, αλλά μέσα από τη Σλάβια Πράγας που τον πίστευε, άρχισε να "γράφει"...

Η εθνική Τσεχίας, που προκρίθηκε χθες στα προημιτελικά του EURO 2020, μετά το 2-0 επί της Ολλανδίας στη Βουδαπέστη, είναι βέβαιο ότι δεν διαθέτει το ταλέντο του παρελθόντος. Ο Γιάροσλαβ Σιλχάβι δεν έχει την τύχη να καθοδηγεί παίκτες σαν τον Πάβελ Νέντβεντ, τον Τόμας Ροσίτσκι, τον Μίλαν Μπάρος ή τον Κάρελ Πομπόρσκι (για να θυμηθούμε μόνο μερικά αστέρια της χώρας, μετά τη διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας), κατάφερε όμως να παρουσιάσει ένα καλοδουλεμένο σύνολο, με ποδοφαιριστές που παίζουν στα όριά τους ή και τα ξεπερνούν. Και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική περίπτωση από αυτή του μεγάλου πρωταγωνιστή της νίκης επί των «οράνιε».

Ο Τόμας Χόλες μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν απλώς ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και τίποτα περισσότερο. Δεξί μπακ, γεννημένος το 1993, ξεκίνησε την καριέρα του στη Χράντετς Κράλοβε όπου και παρέμεινε ως την ηλικία των 24 ετών, σε μία ομάδα «ασανσέρ» μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Είχε κάποιες συμμετοχές στην εθνική ελπίδων της χώρας του, αλλά τίποτα δεν προμήνυε σπουδαία καριέρα. Το 2017 μετακόμισε στην πιο δυνατή Γιάμπλονετς, με την οποία την πρώτη σεζόν έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου και την τρίτη θέση του πρωταθλήματος Τσεχίας. Η καλή του χρονιά όμως ήταν η δεύτερη (2018-19), όταν μέτρησε 43 συμμετοχές (έξι γκολ) σε όλες τις διοργανώσεις και «υποχρέωσε» τη Σλάβια Πράγας να ξοδέψει 1,6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Πηγαίνοντας σε μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του τσέχικου ποδοσφαίρου, ο Χόλες βρήκε μπροστά του τον -διεθνή και νυν παίκτη της Γουέστ Χαμ- Βλαντιμίρ Κουφάλ και πέρασε την πρώτη χρονιά μεταξύ... πάγκου και εξέδρας. Ο προπονητής του, Γίντριχ Τρπισόφσκι, τον έπεισε να δοκιμάσει την τύχη του σε μία διαφορετική θέση, αυτή του αμυντικού χαφ, και μάλιστα είχε και ένα... ατράνταχτο επιχείρημα: «Ο Φίλιπ Λαμ άλλαξε θέση στα 28 και έγινε αρχηγός των πρωταθλητών κόσμου. Γιατί όχι κι εσύ;», είχε πει ο Τρπισόφσκι στον Χόλες και, όπως αποδείχθηκε, δεν έκανε πλάκα!

Στα 27 του χρόνια, ο Χόλες άλλαξε θέση, έγινε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της Σλάβια και πανηγύρισε το -αήττητο- πρωτάθλημα, αλλά και την εξαιρετική πορεία ως τα προημιτελικά του Europa League. Μάλιστα, σκόραρε στις καθυστερήσεις το γκολ της ισοφάρισης (1-1) στο «Emirates», απέναντι στην Αρσεναλ, η οποία όμως πέρασε με ένα εμφατικό 4-0 από την Πράγα και σταμάτησε τους Τσέχους.

Παράλληλα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Χόλες κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ανδρών της χώρας του και έκανε το ντεμπούτο του στο ματς του Nations League με την Σκωτία, επωφελούμενος της απουσίας μιας σειράς βασικών στελεχών, λόγω κορονοϊού. Ένα μήνα αργότερα πέτυχε το πρώτο του διεθνές γκολ, σε φιλικό με την Κύπρο, και σιγά-σιγά καθιερώθηκε. Θεωρητικά, κλήθηκε ως εναλλακτική λύση στην αποστολή για το EURO και έπαιξε αλλαγή στην πρεμιέρα με τη Σκωτία, αλλά συμπεριλήφθηκε στο βασικό σχήμα στο ματς με την Κροατία.

Ο 27χρονος παίκτης έζησε το όνειρό του στο χθεσινό νοκ-άουτ ματς με την Ολλανδία. Σκόρερ του πρώτου γκολ και δημιουργός του δεύτερου (που πέτυχε ο Σικ), ο Χόλες αναδείχθηκε MVP του αγώνα, πανηγύρισε την πρόκριση στα προημιτελικά και βλέπει ακόμη ψηλότερα. Καθόλου άσχημα, για έναν ποδοσφαιριστή που πριν πέντε χρόνια έπαιζε στη β΄ κατηγορία, όντας ήδη 23 ετών!

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ - Φωτογραφία: Youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News