Euro 2020

Μετά το «όχι», η UEFA… στα χρώματα του ουράνιου τόξου των ΛΟΑΤΚΙ!

Αντιδράσεις από τον Μαργαρίτη Σχοινά για την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας προς το Δήμο του Μονάχου – Απειλεί με νομική δράση την Ουγγαρία η ΕΕ – Δεν πάει στο ματς ο Ούρμπαν, αλλά Βρυξέλλες

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρει «οποιαδήποτε λογική δικαιολογία» για την UEFA να απορρίψει τα σχέδια του Μονάχου να εμφανίσει χρώματα ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της Γερμανίας και της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι προσπαθεί να κάνει η UEFA εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας του δημοτικού συμβουλίου του Μονάχου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από τον αποψινό αγώνα. «Ειλικρινά, δεν βρίσκω καμία εύλογη δικαιολογία για αυτό».

Ο Σχοινάς είπε ότι ήταν ακόμη πιο έκπληκτος από την απόφαση, καθώς το κυβερνητικό σώμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει προηγουμένως υποστηρίξει εκστρατείες για ένταξη και κατά του ρατσισμού .

«Υποστήριξαν όλες τις καλές αιτίες. Και ξαφνικά, κάνουν ζήτημα σε αυτό», είπε.

Η UEFA, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο ως διοργανωτής τουρνουά, δήλωσε ότι έπρεπε να απορρίψει το αίτημα από το Μόναχο λόγω του πολιτικού της πλαισίου – «ένα μήνυμα που στοχεύει σε μια απόφαση που έλαβε το ουγγρικό εθνικό κοινοβούλιο».

Η αίτηση του Δήμαρχου του Μονάχου στην UEFA κατέστησε σαφές ότι η πόλη ήθελε να διαμαρτυρηθεί για το νόμο που ψηφίστηκε από τους Ούγγρους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος απαγορεύει την κοινή χρήση με ανηλίκους οποιουδήποτε περιεχομένου που απεικονίζει ομοφυλοφιλία ή αλλαγή φύλου. Ο νόμος έχει καταγγελθεί ως διάκριση κατά των ΛΟΑΤ από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων , οι οποίες λένε ότι συνδέει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία.

Σε δήλωση του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκε να λάβει οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια για να αποτρέψει το νέο νόμο, τον οποίο πρέπει να επικυρώσει ο πρόεδρος της Ουγγαρίας για να τεθεί σε ισχύ.

«Αυτό το ουγγρικό νομοσχέδιο είναι κρίμα», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν.

Το… χρωματιστό λογότυπο της UEFA

Πρώτα το «όχι» της UEFA για το φωτισμό της «Αλιάντς Αρένα» με τα χρώματα του ουράνιου τόξου της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ, μετά το λογότυπο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στα social media με το ουράνιο τόξο.

Η UEFA εξήγησε σε μια ανάρτηση στο Twitter ότι «είναι περήφανη που φέρει τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι ένα σύμβολο που ενσωματώνει τις βασικές μας αξίες, προωθώντας ό,τι πιστεύουμε: μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία, ανεκτική σε όλους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, το δόγμα ή το φύλο τους».

Στην ανάρτηση υπάρχει η εξήγηση της άρνησης στο αίτημα του Μονάχου, τονίζοντας ότι «το ίδιο το αίτημα ήταν πολιτικό, που συνδέεται με την παρουσία της ουγγρικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο γήπεδο για τον αποψινό αγώνα με τη Γερμανία. Για την UEFA, το ουράνιο τόξο δεν είναι ένα πολιτικό σύμβολο, αλλά ένα σημάδι της σταθερής δέσμευσής μας για μια πιο διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι στο Μόναχο και επέλεξε να πάει στις Βρυξέλλες.

Ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ουγγαρία, θα οδηγήσει, σύμφωνα με ΜΚΟ, στην απαγόρευση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαφημίσεων, βιβλίων ή σειρών στις οποίες αναφέρεται η ομοφυλοφιλία.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απειλήσει με νομική δράση κατά της Ουγγαρίας και χαρακτήρισε τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ «ντροπή».

Δέκα έξι μέλη-κράτη της ΕΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» από τις διακριτικές ρυθμίσεις απέναντι στα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και την παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης υπό το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Η δήλωση συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Βελγίου και υπογράφεται από την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Δανία, την Φινλανδία, την Σουηδία, τις τρεις βαλτικές χώρες και την Ελλάδα.

Η Πορτογαλία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς το κείμενο, το οποίο δεν μπόρεσε να υπογράψει, επικαλούμενη την στάση ουδετερότητας που πρέπει να τηρήσει, καθώς ασκεί την προεδρία της Ένωσης.

 

Σχόλια