Ρατσισμός και διακρίσεις στιγματίζουν το Euro 2020

Απόψεις
Ρατσισμός και διακρίσεις στιγματίζουν το Euro 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η UEFA ερευνά την ομοφοβική προπαγάνδα και τις ναζιστικές συμπεριφορές στη Βουδαπέστη – Ποιος θα σταματήσει τον εθνικιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν;

Ο συμβολισμός είναι παραστατικός και γεμάτος αντίθεση στο ματς της Γερμανίας με την Ουγγαρία

Το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου ζήτησε να φωτιστεί η «Allianz Arena» με χρώματα ουράνιου τόξου για το παιχνίδι της Γερμανίας με την Ουγγαρία.

Το δε κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε πρόσφατα νομοθεσία που απαγορεύει το περιεχόμενο στα σχολεία που θεωρείται ότι προωθεί την ομοφυλοφιλία ή την αλλαγή φύλου.

Η Βουδαπέστη μπορεί αναμφισβήτητα να είχε την καλύτερη ατμόσφαιρα στο Euro 2020 ως το μοναδικό γήπεδο στη διοργάνωση, με φουλ χωρητικότητα, αλλά η επιλογή της πόλης ως μία από τους οικοδέσποινες έχει πληγεί από μια έρευνα της UEFA για «πιθανά περιστατικά μεροληψίας» που θεωρείται ότι αναφέρονται σε ρατσιστικά συνθήματα και ομοφοβική προπαγάνδα.

Η UEFA αναφέρει ότι «έχει διοριστεί επιθεωρητής δεοντολογίας και πειθαρχίας» για τη διεξαγωγή της έρευνας χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα περιστατικά.

Η ομάδα καταπολέμησης των διακρίσεων Fare, η οποία παρακολουθεί αγώνες με εκδηλώσεις ρατσισμού και άλλων μορφών διακρίσεων, έστειλε έκθεση στην UEFA και συζήτησε το θέμα με αξιωματούχους.

Οι δεξιές και αυτοαποκαλούμενες ναζί ομάδες συγκαταλέγονται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουγγαρίας και το Σάββατο, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ουγγαρίας - Γαλλίας που έληξε με ισοπαλία 1-1, οι οπαδοί μπήκαν στην Αρένα Πούσκας, δείχνοντας ένα πανό που καλούσε τους παίκτες να σταματήσουν να γονατίζουν να διαμαρτύρονται για τον ρατσισμό.

Οι Γάλλοι ποδοσφαιριστές στη συνέχεια κακοποιήθηκαν, με πολλές αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης να επισημαίνουν τα τραγούδια των ρατσιστών που απευθύνθηκαν στους Πολ Πογκμπά, Ενγκολό Καντέ και Κίλιαν Μπαπέ.

Κατά τον εναρκτήριο αγώνα της Ουγγαρίας με την Πορτογαλία, εικόνες στα κοινωνικά μέσα έδειξαν πανό με μηνύματα «αντί-ΛΟΑΤΚΙ» - την ουγγρική συντομογραφία για λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ και Queer (LGBTQ).

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, υποστηριζόμενο από τον σκληροπυρηνικό εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, εξέδωσε πρόσφατα νομοθεσία που απαγορεύει την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και της αλλαγής φύλου στα σχολεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News