Ιταλία: Σαν έργο τέχνης από την «Αναγέννηση»

Απόψεις
Ιταλία: Σαν έργο τέχνης από την «Αναγέννηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δουλειά του «αρχιτέκτονα» Ρομπέρτο Μαντσίνι, εμπνέει τους φίλους του ποδοσφαίρου και ανεβάζει τους δείκτες ενθουσιασμού για το Euro 2020 που τρέχει…

Η πορεία της Ιταλίας από τα προκριματικά έως το τσεκάρισμα του εισιτηρίου από την τρέχουσα φάση των ομίλων του Euro 2020, ανέβασε εκρηκτικά το ενδιαφέρον για την μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση που φιγουράρει πλέον ελκυστικότερα με τη μοναδική ιταλική φινέτσα ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί.

Μια ισχυρή απόδειξη για το φίλαθλο κοινό, ότι η συνέχεια του τουρνουά, θα αποζημιώσει πληθωρικά τους θαυμαστές του, μέσα από παραδοσιακές δυνάμεις και με ποδόσφαιρο ουσίας. Η Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι έχει ήδη κάνει τα πράγματα πλουσιότερα και το Euro 2020, θα μπορεί να αγγίξει με την ζωντανή Ιταλία, τα όρια της μαγείας…

Από τους τίτλους «Τέλους» και… «Αποκάλυψης του Ιωάννη» μετά την αποτυχία εισόδου της στο Μουντιάλ του 2018, η Ιταλία αναγεννήθηκε από τις στάχτες της, βγαίνοντας πολύ δυνατή και αλλιώτικη.

Η επιλογή του Μαντσίνι να χρησιμοποιήσει υλικά «αναγέννησης» άρχισε με την αποδόμηση του συντηρητικού αντιεπιθετικού στυλ που βοήθησε τη χώρα να σηκώσει τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα.

Η τολμηρή προσέγγιση του σε ένα ρευστό σχηματισμό 4-3-3, είδε την Ιταλία να σκοράρει 53 γκολ στα 17 προηγούμενα παιχνίδια της και να δέχεται μόλις τρία.

Οι Ατζούρι, δύο χρόνια μετά τον αποκλεισμό τους από το Μουντιάλ της Ρωσίας, άλλαξε τόσο πολύ, το παιχνίδι της έγινε τόσο ελκυστικό, όσο και η νοοτροπία της και φυσικά τα ρεκόρ έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Ο τεχνικός ηγέτης έδωσε μεγάλη έμφαση σε παίκτες από τις νεανικές εθνικές, με έξι από την ομάδα που έφτασαν στα ημιτελικά του Euro κάτω των 21 το 2017, σε συνδυασμό με έμπειρους παίκτες όπως ο Τζόρτζιο Κιελίνι, ο οποίος ήταν εντυπωσιακός ενάντια στην Τουρκία και ο Λεονάρντο Μπονούτσι.

Ο Μαντσίνι δεν φοβήθηκε να προσπεράσει τους παραδοσιακούς ιταλικούς γίγαντες στην αναζήτησή του για παίκτες, δίδοντας το ντεμπούτο του στον τότε 21χρονο Νικολό Μπαρέλα, πολύ πριν ο μέσος πάει από την Κάλιαρι στην Ίντερ.

Πιο πρόσφατα, ο 21χρονος επιθετικός της  Σασουόλο  Τζάκομο Ρασπαντόρι - ο οποίος έχει συγκριθεί με τον Πάολο Ρόσι - έκανε το 35ο ντεμπούτο μεταξύ 67 παικτών για να παίξει κατά τη διάρκεια της θητείας του Μαντσίνι, αντιπροσωπεύoντας την αξιοκρατία της συναρπαστικής Ιταλίας, όπως είδαμε και με τα δύο του γκολ επί της Ελβετίας.

Ο Τσίρο Ιμόμπιλε, προσφέρει γκολ και εμπιστοσύνη στην δυναμική επίθεση  και μέσος ο Φεντερίκο Κιέζα είναι ικανός να γυρίσει ένα παιχνίδι μόνος του.

Παρόλο που δεν είναι καθολικά δημοφιλές, η Ιταλία παρήγαγε ακόμη και ένα ειδικό κιτ πράσινης «αναγέννησης» τον Οκτώβριο του 2019, σχεδιασμένο για να γιορτάσει τα πολλά αναδυόμενα ταλέντα της.

Κάτι που έδειξε απλά τη δύναμη που διαθέτει σε βάθος και την ποιότητα της νέας καλλιέργειας παικτών που έχουν περάσει από τις ομάδες Under-21 και στη Serie A.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News