Νιόπλιας για Euro-2020: Πολλές οι καλές ομάδες, γεμάτες με "αστέρια"

Ποδόσφαιρο
Νιόπλιας για Euro-2020: Πολλές οι καλές ομάδες, γεμάτες με "αστέρια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξος ότι θα δούμε ποιοτικό και θεαματικό ποδόσφαιρο -Θα λάμψουν και άλλοι παίκτες αυτό το καλοκαίρι - Τι λέει για τα φαβορί

Σε μια συνέντευξη που διεισδύει στα βάθη του Euro 2020 ο Νίκος Νιόπλιας, μίλησε στον Βασίλη Νικολόπουλο στον Ελεύθερο Τύπο, με τις γνωστές εδώ και πολλά χρόνια ικανότητες του να αναλύει τα διεθνή ποδοσφαιρικά γεγονότα. Ο προπονητής του ΟΦΗ μας προϊδεάζει ότι θα είναι ένα από τα καλύτερα Euro της ιστορίας θα παρακολουθήσουμε. Στη συνέντευξη του λέει:

«Το πρώτο πράγμα που έχω να παρατηρήσω γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι ότι πρόκειται για μια διοργάνωση γεμάτη καλές και ποιοτικές ομάδες. Ισως περισσότερες από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη ιστορία», τονίζει ο Νιόπλιας και συνεχίζει: «Αν θέλουμε να μιλήσουμε ειδικότερα, θα δούμε ότι ομάδες όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, ακόμα και η Γερμανία που δεν είχε καλά αποτελέσματα πρόσφατα, διαθέτουν πολύ ποιοτικά σύνολα».

Φαβορί

Σε ένα τόσο ποιοτικό πρωτάθλημα ποιος μπορεί να βρει τα φαβορί; Ο Νίκος Νιόπλιας πάντως δεν μπορεί να διαλέξει: «Είναι το δυσκολότερο πράγμα να βρεις 1-2 ομάδες και να πεις ότι αυτές μπορούν να το πάρουν. Απλούστατα γιατί είναι πολύ περισσότερες. Διαβάζω ότι η Αγγλία έχει περισσότερες πιθανότητες επειδή ο τελικός θα διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ. Αν φτάσει μέχρι εκεί, μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες, αλλά το θέμα είναι να φτάσει. Δεν θα είναι εύκολο και δεν θα έχει ανοιχτό δρόμο. Παίζουν σημαντικό ρόλο τα σταυρώματα μετά τους ομίλους, αλλά οι Αγγλοι έχουν πολύ καιρό να πανηγυρίσουν μια σπουδαία επιτυχία και δεν μπορεί να τους εμπιστευτεί κανείς. Το μέταλλο του πρωταθλητή, το οποίο έχουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, έχει τη σημασία του».

Το Euro 2020 (λέγεται ακόμα έτσι για διαφημιστικούς λόγους) είναι το Euro της πανδημίας. Οι ποδοσφαιριστές προέρχονται από μια χρονιά όπου αγωνίστηκαν με πιεσμένο πρόγραμμα λόγω των περσινών αναβολών και ελάχιστες διακοπές, ενώ και η περσινή καλοκαιρινή προετοιμασία ήταν πλημμελής. Θα δούμε άραγε… κουρασμένα παλικάρια στα ευρωπαϊκά γήπεδα σε λίγες μέρες;

«Δεν το πιστεύω αυτό», λέει ο Νιόπλιας και εξηγεί: «Οι ομάδες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από άλλες χρονιές. Σε κάθε τιμ υπάρχουν τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η κούραση που πάντα υπάρχει τέτοια εποχή. Νομίζω ότι οι παίκτες θα πάρουν τις ανάσες που πρέπει και θα τα δώσουν όλα στο γήπεδο. Μην ξεχνάμε ότι θα είναι μεγαλύτερα φέτος τα ρόστερ λόγω της πανδημίας και της πιθανότητας κρουσμάτων, οπότε οι προπονητές θα έχουν περισσότερες επιλογές.

Ποδοσφαιριστής που μπαίνει στο γήπεδο για να παίξει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι έτοιμος για όλα. Ισως να παίξει ρόλο το γεγονός ότι οι αγώνες θα γίνουν σε διαφορετικές χώρες και όχι μόνο σε μία. Αποκτούν προβάδισμα οι ομάδες που φιλοξενούν ομίλους στις χώρες τους».

Κόσμος στις εξέδρες

Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες θα έχουν και οπαδούς στο γήπεδο, όχι με πληρότητα 100%, αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του Euro. Οι παίκτες θα έχουν κίνητρο. Γι’ αυτό και λέω πως θα παίξουν καλό ποδόσφαιρο. Θα δουν πάλι κόσμο στις εξέδρες μετά από πολύ καιρό. Θα έχουν για ποιον να παίξουν και να πανηγυρίσουν. Δεν θα είναι σαν να παίζουν φιλικά προετοιμασίας. Γιατί έτσι είναι όλα τα παιχνίδια χωρίς οπαδούς. Αλλάζει η φύση του παιχνιδιού με άδειες εξέδρες».

Ο Νιόπλιας είναι ξεκάθαρος και συνεχίζει να αναλύει τα καλά του Euro 2020.

«Οι ομάδες είναι γεμάτες από παίκτες-αστέρια και δεν αναφέρομαι μόνο σε πασίγνωστους άσους, τον Ρονάλντο ή τον Εμπαπέ ή τον Λεβαντόφσκι. Θα λάμψουν και άλλοι παίκτες αυτό το καλοκαίρι. Και μέσα σε όλα αυτά, οι πιο πολλές χώρες με σημαντικές προσδοκίες στη διοργάνωση έχουν εντυπωσιακή ομαδικότητα. Θα έλεγα ότι από αυτό το Euro δεν λείπει τίποτα για να είναι ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών».

Υπάρχει και ένας όμιλος που ξεχωρίζει, ο 6ος, που έχει χαρακτηριστεί όμιλος του… θανάτου. Μετέχουν η τελευταία πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία, η πιο πρόσφατη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η Γερμανία και η Ουγγαρία. Προκρίνονται οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο και οι 4 από τους 6 καλύτερους τρίτους. Ο λόγος στον Νιόπλια: «Θεωρητικά μπορεί να περάσουν και οι τρεις. Κανείς όμως δεν θέλει να περάσει ως τρίτος. Επειτα, μπορεί να φαγωθούν μεταξύ τους και ο τρίτος να μαζέψει λίγους βαθμούς σε σχέση με άλλους πιο βατούς ομίλους. Οπότε προβλέπω μεγάλες μάχες εδώ».

Η Ολλανδία

Μπορούμε να δούμε μια μεγάλη έκπληξη άραγε; Ισως όχι σαν την Ελλάδα του 2004, αυτό μάλλον δεν θα το ξαναδούμε ποτέ, αλλά πόσο πιθανό είναι να έρθει μια ομάδα από το πουθενά και να κάνει εντυπωσιακή πορεία;

«Οταν υπάρχουν τόσες πολλές καλές ομάδες, η αλήθεια είναι πως το στοιχείο της έκπληξης ατονεί. Ακόμα και να βρεθεί κάποια και να περάσει από τον όμιλο, θα πέσει πάνω σε άλλα μεγαθήρια. Εχω όμως την αίσθηση πως η Ολλανδία μπορεί να εμφανιστεί καλύτερη από ό,τι την περιμένουμε. Διαθέτει το υπόβαθρο, έχει καλό προπονητή, αλλά και τη δίψα να επιστρέψει στις επιτυχίες. Ο όμιλός της είναι βατός, με αντιπάλους Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία και Ουκρανία και αν δεν την υπολογίσουν οι υπόλοιποι όσο πρέπει, θα βρεθούν προ εκπλήξεων..

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News