Γκατούζο: Τι κρύβεται πίσω από τον σάλο στη Βαλένθια

Απόψεις
Γκατούζο: Τι κρύβεται πίσω από τον σάλο στη Βαλένθια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απόλυτη στήριξη της “Repubblica” στον Ρίνο - Οι διοικητικές αντιμαχίες στην ισπανική ομάδα και το παραλήρημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Το ξέσπασμα του πρώην τεχνικού του ΟΦΗ...

Ο σάλος που έχει ξεσπάσει από οπαδούς της Βαλένθια, με παλιές δηλώσεις του Τζενάρο Γκατούζο που θέλουν να τον συνδέσουν με κατηγορίες για σεξισμό, ομοφοβία και ρατσισμό, δεν ευσταθούν για αυτό το παραλήρημα. Ο πρώην προπονητής του ΟΦΗ μπροστά σε μια ψευδή αφήγηση, ζει μια επίθεση στα όρια του λιντσαρίσματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από πολλά ΜΜΕ.

Έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ως ποδοσφαιριστής ήταν κλαδευτήρι. Ένας διεθνής παίκτης με 636 επαγγελματικούς αγώνες, 73 εκ των οποίων με την εθνική ομάδα, δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, δύο Σκουντέτο και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, όλα κατακτημένα ως βασικός παίκτης. Τώρα που είναι προπονητής,  τον στιγματίζουν ως ρατσιστή, σεξιστή, ομοφοβικό, βίαιο και ακόμη και λίγο μάγο. Εντελώς παράλογα... Η ιταλική εφημερίδα repubblica, αναλύει κάθε τι… ισπανικό, που έχει προκύψει σε βάρος του Γκατούζο:

Ο Μέντες

Αναμασώντας με τον δικό τους τρόπο παλιές δηλώσεις του Γκατούζο τον χαρακτηρίζουν ακατάλληλο για τη δουλειά του. Σίγουρα όποιος διαβάσει ξανά τις "περιβόητες" δηλώσεις, αντιλαμβάνεται ότι δεν υπήρξε ποτέ ρατσιστής, σεξιστής, ομοφοβικός ή βίαιος.

Αρκεί να ανατρέξει στην ιστορία της ρήξης του με τη Φιορεντίνα με απλό χρονολογικό πνεύμα για να σταματήσει με την φάρσα των δήθεν οικόσημων του στις αγοραίες συμφωνίες του μάνατζερ Χόρχε Μέντες.

Μέχρι στιγμής ο Γκατούζο έχει προπονήσει ουσιαστικά δύο παίκτες του Πορτογάλου ατζέντη: τον Αντρέ Σίλβα στη Μίλαν και τον Γκουλάμ στη Νάπολι, και αν πούμε ότι τους έχει προτιμήσει, θα χαμογελάσει κανείς.

Η Τόττεναμ

Όταν η Τότεναμ επρόκειτο να τον προσλάβει, ο Γκατούζο βρέθηκε στη μέση μιας διοικητικής αντιμαχίας στην οποία η μία πλευρά, προκειμένου να νικήσει την άλλη, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να χρησιμοποιήσει τους οπαδούς και τα ισχυρά κοινωνικά κανάλια τους στην Αγγλία: το να τον παρουσιάσει ως τρωγλοδύτη και να τον εμποδίσει να εγκατασταθεί στο Λονδίνο ήταν πολύ εύκολο.

Βαλένθια: Οι εσωτερικές κόντρες

Τώρα, στη Βαλένθια, διεξάγεται μια άλλη εταιρική μάχη, μεταξύ της παλιάς διοίκησης και αυτής που εκπροσωπείται από τον Πίτερ Λιμ, τον επιχειρηματία από τη Σιγκαπούρη που δεν είναι αρεστός στην αντιπολίτευση. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Γκατούζο δεν ανησυχεί καθόλου. Ποτέ δεν υπήρξε ένας άνθρωπος που λέει ναι στο έλεος του αφέντη, ούτε ζήτησε ποτέ προηγούμενη επιείκεια από τους οπαδούς.

Στη Μίλαν έχασε τον τίτλο του Πρωταθλητή για έναν βαθμό με μια πολύ πιο αδύναμη ομάδα από τη σημερινή στο Σκουντέτο, και στη Νάπολι, μετά την κατάκτηση του Coppa Italia, έχασε και πάλι το Πρωτάθλημα για τον μοιραίο βαθμό, αλλά χωρίς τον Όσιμεν για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μια εντυπωσιακή αλυσίδα πισωγυρισμάτων. Τώρα ο Ρίνο περιμένει -και αξίζει- να κρίνεται μόνο από το πώς παίζει η Βαλένθια και τα αποτελέσματα, όχι από άλλες ανοησίες.

Ο «εικονικός κόσμος

Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική εξέταση, το αδικαιολόγητο λιντσάρισμα των μέσων ενημέρωσης έχει μια σαφή εξήγηση. Σε αντίθεση με τον κόσμο του αθλητισμού και του θεάματος, ο Γκατούζο έχει επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, ως εκ τούτου, δεν απαντά ποτέ στις ψευδείς ειδήσεις που διαδίδουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξήγησε τον λόγο γι' αυτό στη συνέντευξη που έδωσε -στην Repubblica- μετά το περσινό λιντσάρισμα: επειδή ο εικονικός κόσμος, που όλο και πιο επικίνδυνα αντικαθιστά τον πραγματικό, δεν τον ενδιαφέρει.

Οι συνεντεύξεις Τύπου πριν και μετά τους αγώνες είναι πολύ αληθινές, ειλικρινείς και ποτέ κοινότυπες. Αλλά τους τελευταίους πέντε μήνες στη Νάπολι, η σιωπή του Ντε Λαουρέντις στον Τύπο τις απέτρεψε.

Όσον αφορά τις υποθέσεις της Φιορεντίνα, η ρήτρα εχεμύθειας με τον Ρόκο Κομίσο έχει τηρηθεί μόνο από τον ίδιο, ο οποίος απέφυγε κομψά τις αντιπαραθέσεις με έναν σύλλογο που σέβεται και με μια πόλη που εκτιμά από τις ημέρες που φοιτούσε στο τεχνικό κέντρο του Κοβερτσιάνο ως παίκτης των μπλε.

Γι' αυτόν τον λόγο, επίσης, η φάρσα για τον Ρίνο Γκατούζο είναι ένας παραλογισμός. Η προσγείωσή του στην ισπανική La Liga θα βάλει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό. Τότε όλοι, αρχής γενομένης από τους οπαδούς της Βαλένθια, θα μπορέσουν να καταλάβουν πόσο αληθινό είναι το αγανακτισμένο tweet με το οποίο ο Μπακαγιόκο -αυτός που γνωρίζει πραγματικά τον Ρίνο και όχι από φήμες- χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη θέση του πρώην προπονητή του και απάντησε στα fake news που τον αφορούν.

Υπάρχει μια φωτογραφία με τους δύο τους να δίνουν τα χέρια στον αγωνιστικό χώρο. Και υπάρχει ένα στεγνό σχόλιο: «Αυτός ο τύπος είναι ρατσιστής; Πραγματικά οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί. Ελάτε, κύριε. Ακριβώς. Ελάτε προπονητή. Ακριβώς…»

Ξέσπασε ο Γκατούζο για όσα τον κατηγορούν

Εξοργισμένος ο Τζενάρο Γκατούζο  για το σάλο που έχει ξεσπάσει στην Βαλένθια με την οποία έχει συμφωνήσει να αναλάβει τη τεχνική της ηγεσία. Οι οπαδοί της ομάδας, ως γνωστόν, δεν το θέλουν και τον κατηγορούν για ρατσιστικές απόψεις. Αυτό -και δικαίως- τον έβγαλε από τα ρούχα του:

«Η ιστορία μιλάει από μόνη της. Είμαι ρατσιστής; Είμαι ομοφοβικός; Είμαι ξενοφοβικός; Είμαι σεξιστής; Έχουμε τρελαθεί; Είναι ώρα να ηρεμήσετε. Είμαι ρατσιστής; Τότε γιατί πήρα τον Μπακαγιόκο όταν ήμουν στη Νάπολι; Δεν είχα ποτέ τίποτα εναντίον μαύρων παικτών, πολλοί από τους οποίους ήταν συμπαίκτες και φίλοι μου. Έχω χτίσει την καριέρα μου με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ιδρώτα. Κανείς δεν μου έχει χάρισε τίποτα. Και δεν θα επιτρέψω πλέον σε κανέναν, με αυτές τις τρομερές και αναληθείς κατηγορίες να εμποδίσει τη δουλειά μου».

Ο πρώην τεχνικός του ΟΦΗ, δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα. Όπως έχουμε επισημάνει, οι βασικές του αρχές πηγάζουν από τη Καλαβρία. Όχι όμως και ρατσιστής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News