FIFA: Μπαίνει στην «κατάψυξη» το διετές Μουντιάλ;

Απόψεις
FIFA: Μπαίνει στην «κατάψυξη» το διετές Μουντιάλ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την βροντώδη προώθηση σε ήπιους καταθλιπτικούς τόνους η πρόταση... Ο Ινφαντίνο εγκαταλείπει την προγραμματισμένη ψηφοφορία για το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν… Κατέληξε ότι δεν γνωρίζει πώς θα είναι το μέλλον.

Μπαίνει το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο στην κατάψυξη, ή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας; Μετά από μήνες επιθετικών δημοσίων σχέσεων και έντονων πιέσεων, ένας καταθλιπτικός Τζιάνι Ινφαντίνο απομακρύνθηκε από τη βροντώδη σταυροφορία του για να περάσει τα σχέδια του και να αναθεωρήσει το ημερολόγιο των διεθνών αγώνων μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της FIFA, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ζυρίχη.

Ο Ινφαντίνο έδωσε έναν πιο διαλλακτικό τόνο, προτείνοντας περαιτέρω διαβουλεύσεις και την ανάγκη για συναίνεση και καταλήγοντας σε ένα σχέδιο για μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής αντί για ένα έκτακτο συνέδριο και ψηφοφορία επί των προτάσεων τον Δεκέμβριο.

Σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο Ινφαντίνο εμφανίσθηκε με το κουραστικό τέμπο ενός ανθρώπου που έχει ηττηθεί αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί.  Για άλλη μια φορά, παρουσίασε την παγκόσμια ομοσπονδία ως έναν μεταρρυθμισμένο οργανισμό, επαινώντας τις δημοκρατικές αξίες της FIFA και την ανοιχτή συζήτηση για την ανά διετία επανάσταση της FIFA, αλλά όσο περισσότερο ο επικεφαλής της FIFA μιλούσε για τις πολλές αξίες που υποστηρίζει ο οργανισμός του, τόσο πιο φανερό ήταν ότι η πρόταση του, η οποία προωθήθηκε από τον Αρσέν Βενγκέρ, είχε πέσει στο κενό μετά την σθεναρή αντίθεση τόσο της UEFA όσο και της Conmebol.

Ως αποτέλεσμα, η FIFA δεν θα διοργανώσει έκτακτο συνέδριο όλων των μελών της τον Δεκέμβριο για να ψηφίσει την πρόταση για το διετές Μουντιάλ. Αντίθετα, ο Ινφαντίνο θα πρέπει να αρκεστεί σε μια παγκόσμια συζήτηση με περαιτέρω συζητήσεις στην ημερήσια διάταξη, δηλώνοντας ότι ενθαρρύνεται "από την υγιή συζήτηση" σχετικά με το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο και το ημερολόγιο διεθνών αγώνων και υποστήριξε ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της δημοκρατικής διαβούλευσης που είναι συνέπεια της εξυγίανσης της FIFA. Αλλά το αφεντικό της FIFA δεν έκανε πολλά για να πουλήσει σκληρά την ιδέα που απασχολεί το ποδόσφαιρο και τους φορείς του εδώ και μήνες, ίσως ήξερε καλύτερα από το να πιέσει σε αυτή τη συγκυρία.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τις διαφορετικές απόψεις των διαφόρων μερών. Πρέπει να εξετάσουμε τα αθλητικά και οικονομικά πλεονεκτήματα, και στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε μια λογική συζήτηση για τα Παγκόσμια Κύπελλα και ίσως για άλλες διοργανώσεις. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε.

Ήταν ένας αχαρακτήριστα διπλωματικός τόνος, καθώς  ισχυρίστηκε ότι "η FIFA δεν είναι συνηθισμένη στις δημοκρατικές διαδικασίες", μια δήλωση της οποίας η ειρωνεία δεν θα έχει χαθεί τόσο από την UEFA όσο και από τη ΔΟΕ, οι οποίες είχαν απαιτήσει ένα πιο ανοιχτό και διαφανές φόρουμ για τη συζήτηση του ημερολογίου των διεθνών αγώνων. 

«Δεν πρόκειται για τη FIFA ή το Παγκόσμιο Κύπελλο - πρόκειται για τα παιδιά μας».

Ετσι, παραδόξως, μετά από μήνες επιβολής της ιδέας του διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, εισήγαγε μια νέα λέξη, τη "συναίνεση", η οποία έγινε επαναλαμβανόμενη χρήση στην συνέντευξή του, τονίζοντας ότι ελπίζει να βρει κοινό έδαφος και, ίσως, επιτέλους, λαμβάνοντας υπόψη την προειδοποίηση της UEFA για πιθανό μποϊκοτάζ.

Ο επικεφαλής της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν προειδοποίησε προηγουμένως για «τρομερές συνέπειες για το ποδόσφαιρο γενικότερα». Πράγματι, υπήρχαν επικίνδυνα λίγοι υποστηρικτές της πρότασης της διετούς διοργάνωσης.

Έτσι ήπιος πλέον ο Ινφαντίνo δήλωσε ότι η FIFA θα προχωρήσει με τα σχέδια «αν όλοι είναι καλύτερα», προτού φτάσει και πάλι σε αυτό το μάντρα της «παγκόσμιας συναίνεσης».  Ο επικεφαλής της FIFA τόνισε τον ρόλο του ως διαμεσολαβητή, αναγνωρίζοντας ότι ο οργανισμός του είχε «δεχτεί κάποια εύλογη κριτική» και ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί|» στα σχέδια.

Ωστόσο, προσέφερε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα σφυρηλατήσει μια συναίνεση σε ένα τόσο εχθρικό κλίμα και με μια τόσο διχασμένη βάση μελών, και όλο και περισσότερο μέσα στους ίδιους τους πιστούς υποστηρικτές του.

«Όλοι έχουν λάβει γνώση της θέσης της UEFA και υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι που λένε "μόνο αυτό ή τίποτα άλλο". Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη μελέτη σκοπιμότητας - και τότε μπορούμε να έχουμε μια ορθολογική συζήτηση και όχι μια συναισθηματική», δήλωσε..

Συνοπτικά, η εκτελεστική επιτροπή της FIFA πρέπει τώρα να βρει μια συγκεκριμένη υπόθεση για την εμμονή της με το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο (σημειώστε, πρόκειται για διετή Παγκόσμια Κύπελλα ανδρών και γυναικών, άρα ουσιαστικά ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε χρόνο), αν θέλει να πείσει τα μέλη της. Το να μπαίνουν μπροστά θρύλοι και λίγοι εν ενεργεία (και μερικοί ακόμη ανενεργοί) προπονητές σε σκηνοθετημένα δημοσιογραφικά σκηνικά δεν αρκεί για να περάσει σιδηροδρομικά μια τέτοια σεισμική αλλαγή στο ημερολόγιο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου - το είδος της αλλαγής που θα ήταν δύσκολο να ανατραπεί αν πήγαινε τρομερά στραβά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News