Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τις offshore των Γκουαρδιόλα και Αντσελότι

Απόψεις
Pandora Papers: Αποκαλύψεις για τις offshore των Γκουαρδιόλα και Αντσελότι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όι ιστορίες των προπονητών της Μάντσεστερ Σίτι και της Ρεάλ Μαδρίτης και πως... την έβγαλαν με τις φορολογικές αρχές...

Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα ονόματα πολιτικών, επιχειρηματιών, και ανθρώπων του ποδοσφαίρου που καταφεύγουν σε υπεράκτιες εταιρείες για να γλυτώσουν φόρους, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers που δημοσιεύουν σήμερα κορυφαία ΜΜΕ.

Θα μείνουμε σε δύο πρόσωπα του ποδοσφαίρου, τους προπονητές της Μάντσεστερ Σίτι Πεπ Γκουαρδιόλα και της Ρεάλ Μαδρίτης Κάρλο Αντσελότι καθώς και οι δύο είχαν δραστηριότητες σε φορολογικούς παραδείσους. Ο τελευταίος μάλιστα παραδέχτηκε στον δικαστή ότι εξαπάτησε την εφορία κατά την πρώτη του θητεία στη «Βασίλισσα».

Όταν η Μπαρτσελόνα έφτανε στο απόγειο του ποδοσφαιρικού της μεγαλείου στη χρυσή εποχή υπό τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο προπονητής της διατηρούσε ανοιχτό λογαριασμό στην Ανδόρα που συνδεόταν με την Repox Investments, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στον Παναμά. Αυτό επιβεβαιώνει η La Sexta μετά την έρευνα για τα έγγραφα της Πανδώρας, από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Η κατάσταση είχε ξεκινήσει χρόνια πριν, όταν ο Πεπ φορούσε ακόμη τη φανέλα της Αλ Αχλί στο Κατάρ, στην οποία αγωνίστηκε από το 2003 έως το 2005. Τότε ήταν που άνοιξε τον λογαριασμό στην Ανδόρρα για να εισπράττει τον μισθό που έφτανε τα δύο εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν, αποφεύγοντας να τον δηλώσει στην Ισπανία υπό τον φόβο πιθανής εντολής πληρωμής φόρων, παρά το γεγονός ότι διέμενε στη χώρα της Μέσης Ανατολής την περίοδο εκείνη.

Επιπλέον, ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν ο πληρεξούσιος της εταιρείας στον φορολογικό παράδεισο και, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πηγές, ήταν μια πρωτοβουλία της τράπεζας της Ανδόρρας για να “διαφυλάξει την ταυτότητά του".

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2012, πολύ κοντά στην προθεσμία που είχε θέσει η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, απαιτώντας τη διάλυση όλων των υπεράκτιων δομών πριν από το τέλος του έτους, προκειμένου να επωφεληθούν από τη φορολογική αμνηστία που ίσχυε εκείνη την εποχή. Αυτό του επέτρεψε να πληρώσει φόρο 10% για το μισό εκατομμύριο ευρώ που νομιμοποιήθηκε.

Ο Αντσελότι ερευνάται από τις ισπανικές φορολογικές αρχές επειδή διατηρεί επίσης εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την έρευνα.

Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη παραδεχθεί την ενοχή του και ότι είχε κατασχεθεί από την εθνική υπηρεσία πάνω από ένα εκατομμύριο, η καινοτομία εμφανίζεται στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, όταν οι διαχειριστές του δεν ήξεραν αν έπρεπε ή όχι να χαρακτηρίσουν τον πελάτη τους ως πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο:

«Ο πελάτης μας, δεν συμπλήρωσε αυτό το τμήμα, καθώς, αν και έχει υψηλό προφίλ, δεν εμπλέκεται στην πολιτική και δεν τηρεί τα παραδείγματα του εντύπου. Θα εκτιμούσα τη συμβουλή σας για το πώς θα πρέπει να το συμπληρώσω». Τελικά, το τμήμα συμπληρώθηκε με το χέρι και δεν δηλώθηκε ως τέτοιο.

Η δημοσιογραφική έρευνα για τα Pandora Papers αποκαλύπτει ότι 35 νυν και πρώην ηγέτες - μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο μονάρχης της Ιορδανίας Χουσεΐν και ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα - έχουν καταφύγει σε υπεράκτιες εταιρείες….

Τα έγγραφα που διέρρευσαν προέρχονται από 14 παρόχους υπηρεσιών για offshore εταιρείες. Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers, που αποκαλύφθηκαν το 2016, προκαλώντας αίσθηση σε όλον τον κόσμο, προκαλώντας ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, για παράδειγμα στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Πληροφορίες από Pandora Papers, El Mundo, Posivitenews.gr / Φωτογραφία: Σύνθεση από Youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News