FIFA: Αμφιλεγόμενη έρευνα στους φιλάθλους για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Απόψεις
FIFA: Αμφιλεγόμενη έρευνα στους φιλάθλους για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Κορυφής ζητά ο Τσέφεριν - Μετά τα αποτελέσματα μιας έρευνας μεταξύ οπαδών, η FIFA λέει ότι η πλειοψηφία υποστηρίζει τα πολύ επικριμένα σχέδια της, για την καθιέρωση ενός διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια πιο προσεκτική εξέταση ωστόσο δείχνει ότι αυτή η πλειοψηφία αποτελεί μάλλον μια ισχνή αξίωση για να το διακινδυνεύσει.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το γερμανικό πρακτορείο Iris και το YouGov, υπέβαλε σε 15.000 οπαδούς σε 23 χώρες, που επιλέχθηκαν με βάση το μερίδιο αγοράς και την εκπροσώπηση μεταξύ άλλων, το ακόλουθο, ερώτημα: "Αν λάβετε υπόψη σας το προσωπικό σας ενδιαφέρον να δείτε το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA - χωρίς να λάβετε υπόψη οποιαδήποτε άλλη επίπτωση από την αναβολή του τρέχοντος κύκλου, πόσο συχνά θα θέλατε να βλέπετε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο;"

Στις επιλογές των ερωτηθέντων δόθηκε η επιλογή του διετούς Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς και η επιλογή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε χρόνο ή κάθε τρία χρόνια, καθιστώντας την έρευνα κάπως συγκεχυμένη.

Η έρευνα έδειξε ότι το 55% επιθυμεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο πιο συχνά (δηλαδή όχι κάθε δύο χρόνια), αλλά το 45% θέλει να διατηρηθεί το status quo. Το κρίσιμο είναι ότι μόνο το 30% των ερωτηθέντων υποστήριξε ένα Μουντιάλ ανά διετία.

Είναι εντυπωσιακό ότι σε κάθε ηλικιακή ομάδα η πλειοψηφία ήθελε να διατηρηθεί ο σημερινός τετραετής κύκλος. Η FIFA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι "υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών αγορών και των αναπτυσσόμενων ποδοσφαιρικών αγορών" και σημείωσε ότι οι νεότεροι φίλαθλοι ήταν πιο ανοιχτοί στις αλλαγές.

Η παρουσίαση αυτών των αποτελεσμάτων και η υποτιθέμενη έγκριση των φιλάθλων είναι το επόμενο βήμα στη μεγάλη προσπάθεια της FIFA για δημόσιες σχέσεις της ιδέας που ο διευθυντής ανάπτυξης της οργάνωσης (Αρσέν Βενγκέρ) περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Κατάρ, μαζί με 80 θρύλους του ποδοσφαίρου, που έγνεψαν επιδοκιμαστικά στην προτεινόμενη επανάσταση ανά διετία. Και η Ζυρίχη πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διευρυμένη έρευνα στην οποία συμμετέχουν 100.000 άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες.

Αλλά η FIFA, παρά την υποστήριξη της Αφρικής και ορισμένων ασιατικών ενώσεων-μελών, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να περάσει με τον σιδηρόδρομο αυτό που θα αποτελούσε μια δραματική αναμόρφωση του ημερολογίου των διεθνών αγώνων. Η UEFA, η Conmebol, η FIFpro, το World League Forum και τα εθνικά πρωταθλήματα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο "σχέδιο Βενγκέρ", με τις γραμμές μάχης να χαράσσονται.

Παραδόξως, η προσπάθεια δημοσίων σχέσεων της FIFA ήρθε πριν ακόμη ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας των σχεδίων, αλλά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας των φιλάθλων, το αποτέλεσμα της μελέτης φαίνεται να έχει ήδη καθοριστεί.

Συνάντηση κορυφής ζητά ο Τσέφεριν με Ινφαντίνο

Ο Τσέφεριν ζητά τώρα συνάντηση κορυφής με τον Ινφαντίνο για το σχέδιο διετούς διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς ο πόλεμος λέξεων μεταξύ τους εντείνεται.

Σύμφωνα με το The Athletic, ο Τσέφεριν έχει εμπλακεί προσωπικά, στέλνοντας επιστολή στη FIFA ζητώντας μια σύνοδο κορυφής.

Η είδηση έγινε γνωστή αφού η UEFA φέρεται να πραγματοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια μη δημοσιευμένη συνάντηση των 55 ενώσεων μελών της για να συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News