Μουντιάλ και «Εuro» κάθε χρόνο εναλλάξ;

Απόψεις
Μουντιάλ και «Εuro» κάθε χρόνο εναλλάξ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρήμα προτιμότερο από τη γοητεία... Η FIFA πιέζει για την εφαρμογή, έχοντας "χτίσει" περιφερειακές συμμαχίες παρά τις πιέσεις της UEFA και της ECA - Λιγότερους αγώνες... το 2028 με τη "συμπύκνωση" των προκριματικών σχεδιάζει ο Βενγκέρ - Θετικός ο Σαουθγκέιτ...

H επιμονή του διευθυντή ανάπτυξης της FIFA Αρσέν Βενγκέρ για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, συνεχίζεται με τον Ινφαντίνο να κάνει τα πάντα για να το επιτύχει. Αλλά το σχέδιο αυτό θέλει και την προσαρμογή του «Euro» να διεξάγεται εναλλάξ επίσης κάθε δύο χρόνια! Προς απάντηση της λογικής επιβάρυνσης των ποδοσφαιριστών και της αίγλης των διοργανώσεων, ο Αλσατός ρίχνει την ιδέα της περικοπής των προκριματικών!

«Η μεγάλη ιδέα είναι να ομαδοποιήσουμε αρχικά τα προκριματικά σε δύο διεθνή παράθυρα, τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο», είπε σε συνέντευξή του στην L'Equipe. «Αυτό παρέχει περισσότερη σαφήνεια για τους συλλόγους και λιγότερα προβλήματα για τις εθνικές ομάδες. Μετά από αυτό, κατ' αρχήν, θα πρέπει να μπορεί να διεξάγεται ένα μεγάλο τουρνουά στο τέλος κάθε σεζόν. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ή ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Ο Βενγκέρ ανέφερε ότι, με το ποδοσφαιρικό ημερολόγιο να είναι καθορισμένο μέχρι το 2024 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 να διοργανώνεται στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά, τα νέα σχέδια θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από το 2028 και μετά». Επιμένει επίσης ότι «δεν θα υπάρχουν περισσότεροι αγώνες από ό,τι πριν και οι παίκτες θα καλούνται λιγότερο συχνά στις εθνικές τους ομάδες».

Οι αντιδράσεις της UEFA και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων είναι σφοδρές, αλλά ο Ινφαντίνο έχει χτίσει συμμαχίες εκτός «γηραιάς ηπείρου», με μικρές κυρίως ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες, αποφασισμένος να το περάσει.

Η κυρίαρχη άποψη στο ποδόσφαιρο είναι ότι η επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια δεν θα αυξήσει τις ευκαιρίες, αλλά μάλλον θα εδραιώσει την αποκλειστικότητα μεταξύ των κορυφαίων εθνών του κόσμου - τα περισσότερα από τα οποία πιθανότατα θα ψήφιζαν κατά της ιδέας αν τους δινόταν η ευκαιρία.

 Σε κάθε περίπτωση οι κύριες αλλαγές θα αφορούν τα μέσα του χειμώνα και του καλοκαιριού: για το χειμώνα η FIFA θέλει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 24 ομάδων, που θα τελείται τον Ιανουάριο, ενώ όπως κάθε καλοκαίρι επιθυμεί Μουντιάλ ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το καλαντάρι για εθνικά πρωταθλήματα και τα ευρωπαϊκά Κύπελλα θα περιλαμβάνει μόλις 53 ημερομηνίες, δέκα λιγότερες από την τρέχουσα σεζόν. Είναι λοιπόν σαφής ο λόγος της σύγκρουσης με την UEFA, η οποία από το 2024 θα ξεκινήσει το νέο Champions League, με τέσσερις ημερομηνίες περισσότερες από το τρέχον φορμάτ και η οποία είναι απλώς ασυμβίβαστη με τον τύπο του ημερολογίου που θέλει να φτιάξει η FIFA.

Θετικός ο Σάουθγκέιτ

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δήλωσε «ανοικτός» στην πρόταση της FIFA για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, αν και πιστεύει ότι το τουρνουά θα μπορούσε να χάσει μέρος της ελκυστικότητάς του, εάν απομακρυνθεί από τον τρέχοντα τετραετή κύκλο.

Ο Σάουθγκεϊτ είπε ότι συναντήθηκε με τον Αρσέν Βενγκέρ, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης της FIFA, για να συζητήσει τις σχετικές προτάσεις.

«Μπορεί να χαθεί λίγη από τη γοητεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου επειδή η έλλειψή του το καθιστά πιο σημαντικό», είπε. «Αλλά καταλαβαίνω επίσης ότι αν είσαι παίκτης που έχει τραυματιστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο, μπορεί να έχεις μόνο μία ευκαιρία κάθε οκτώ χρόνια, και αυτό είναι πραγματικά δύσκολο».

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, σε επιστολή του προς, την ένωση των ευρωπαίων φιλάθλων, Football Supporters Europe(FSE), την περασμένη εβδομάδα ανέφερε τις «ανησυχίες σε όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου» για τις προτάσεις της FIFA.

Ο Σάουθγκεϊτ πιστεύει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να συμμετέχουν στην απόφαση:

«Οι ενώσεις των ποδοσφαιριστών θα μπορούσαν να συλλέξουν τις σκέψεις των παικτών και νομίζω ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούν στο πρόγραμμα. Πρέπει να είναι κάτι συντονισμένο. Αν κοιτάξουμε τόσο μακριά, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι», πρόσθεσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News