Η Πορτογαλία στα κορυφαία 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης – Έκτη η Γαλλία του Μέσι

Απόψεις
Η Πορτογαλία στα κορυφαία 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης – Έκτη η Γαλλία του Μέσι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει όμως πραγματικά καλείται να το επιβεβαιώσει (με τους νέους κανονισμούς της) η UEFA, αφού η αλλαγή συνέβη στην αρχή της τρέχουσας σεζόν και η κατάταξη (λογικά) ισχύει στο τέλος της. Το κυνήγι του Χρυσού Παπουτσιού δίνει συντελεστή επί 2 στα top 5 πρωταθλήματα και επί 1,5 στην έκτη θέση. Ο Μέσι μπορεί να έχει θέμα…

Το πορτογαλικό πρωτάθλημα προσπέρασε τη Ligue 1 στους συντελεστές της  UEFA καταλαμβάνοντας στο ranking την 5η θέση, «κλωτσώντας» την Γαλλική League 1 στην έκτη. Σημαίνει όμως ότι ο Λιονέλ Μέσι δεν παίζει πια στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος και θα διεκδικήσει το χρυσό παπούτσι με 1,5 πόντους ανά γκολ αντί για δύο που «αμείβεται» στο top 5;

Όλα αυτά συνέβησαν μετά τους τελευταίους αγώνες της προκριματικής φάσης των ομίλων του Champions League της σεζόν 2021/22 με τη νίκη της Μπενφίκα , επί της Αϊντχόβεν στα πέναλτι αυτή την Τρίτη.

Μάλλον έχει δημιουργηθεί λάθος αντίληψη μετά την κατάταξη συντελεστών UEFA Leagues, ότι η Ligue 1 δεν είναι τώρα στα 5 καλύτερα πρωταθλήματα. Η τρέχουσα κατάταξη αλλάζει κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα. Αλλά το σύστημα σημείων ή βαθμολογίας δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά γιατί το Γαλλικό πρωτάθλημα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο top 5; Φταίει το σύστημα βαθμολόγησης με τους νέους κανόνες της UEFA: Αν ένα πρωτάθλημα κλείσει τη σεζόν ως κορυφαίο, τότε  παραμείνει ως κορυφαίο πρωτάθλημα για την επόμενη σεζόν. Αλλά αν οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα έξω από το τοπ 5, ολοκληρώσει τη σεζόν στο τοπ "5" στο τέλος της επόμενης σεζόν, τότε το πρωτάθλημα θα πάρει μια θέση στο τοπ 5 της επόμενης σεζόν και όχι στην πρώτη σεζόν μετά τη δημοσίευση της κατάταξης.

Σημαίνει ότι η Ligue 1 τελείωσε τη σεζόν 2020/21 στα κορυφαία πρωταθλήματα, οπότε θα θεωρηθεί ως κορυφαία, στα πρωταθλήματα για την επόμενη σεζόν (21/22 και 22/23).

Αν όμως η Πορτογαλική Λίγκα μπορεί να τελειώσει στο τοπ 5 στο τέλος της φετινής σεζόν (21/22) σύμφωνα με τους πόντους, τότε θα πάρει μια θέση στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα της σεζόν 23/24 και όχι 22/23.

Όπως καταλαβαίνουμε το επικρατέστερο είναι ότι δεν ισχύει για την τρέχουσα σεζόν 2021/22. Με αυτό τον τρόπο ο Μέσι δεν έχει κανένα πρόβλημα στον αγώνα για το Χρυσό Παπούτσι για τη φετινή σεζόν. Κάθε ένα από τα γκολ του, θα υπολογιστεί με 2 πόντους και όχι με 1,5 αν το γαλλικό πρωτάθλημα ήταν στην 6η . Έτσι ο Μέσι εξακολουθεί να βρίσκεται και τώρα σε Top 5 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Μένει να το διευκρινίσει η UEFA, γιατί έχει προκληθεί σύγχυση στον διεθνή τύπο με το τι ακριβώς ισχύει αυτή τη στιγμή, καθώς φέρεται η Πορτογαλία στην πέμπτη και η Γαλλία στην έκτη θέση…

Πάντως σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Uefa , η Πορτογαλία είναι τώρα πέμπτη με 44.216 πόντους με τη Γαλλία να ακολουθεί με 43.498. Τα σημεία λαμβάνουν υπόψη τις επιδόσεις τις τελευταίες πέντε σεζόν, από το 2017-18 έως τη νέα καμπάνια.

Η Αγγλία είναι στην κορυφή του σωρού με 87.926 - με τη βοήθεια της δόξας του Champions League για τη Λίβερπουλ και την Τσέλσι, καθώς και τις τελευταίες εμφανίσεις για τους Κόκκινους, την Τότεναμ και τη Μάντσεστερ Σίτι. Στο Europa League, η Τσέλσι κέρδισε την Άρσεναλ στον τελικό του 2019, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η δεύτερη θέση την περασμένη σεζόν.

Η Ισπανία είναι δεύτερη με 80.570 - βοηθημένη σε μεγάλο βαθμό από το διπλοπώλιο του Europa League με την Premier League.

Η Ιταλία έρχεται τρίτη με 63.616, μόλις ξεπερνώντας τη Γερμανία με 61,427.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Μπάγερν Μονάχου κέρδισε την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων το 2020, νικώντας την Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό. Την ίδια χρονιά η Iντερ έφτασε στον τελικό του Europa League.

Στην κατάταξη των συλλόγων, η Μπάγερν προηγείται με 116 βαθμούς με την Μάντσεστερ Σίτι (111), τη Λίβερπουλ (105), την Μπαρτσελόνα (103) και την Τσέλσι (102) να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Η Ρεάλ Μαδρίτης (98), η PSG του Μέσι (97), η Γιουνάιτεντ (91), η Γιουβέντους (91) και η Ατλέτικο Μαδρίτης (90) βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News