Πως επιβιώνει το ποδόσφαιρο με τους Ταλιμπάν

Απόψεις
Πως επιβιώνει το ποδόσφαιρο με τους Ταλιμπάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μπάλα συνεχίζει να κυλά στο Αφγανιστάν – Το γήπεδο των εκτελέσεων και η ποδοσφαιρική εμπειρία από το 1996 έως και το 2001

Αν και έχει υποστηριχθεί ότι το εγχώριο ποδόσφαιρο απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν από το 1996 ως το 2001, μια πιο προσεκτική ματιά στις σύγχρονες μαρτυρίες δείχνει ότι αυτό δεν συνέβαινε.

Ο Κάρλος Ιγκουάλαντα, στο βιβλίο του «Τρομοκρατία και Αθλητισμός», επιβεβαιώνει ότι δεν ισχύει ο μύθος ότι το ποδόσφαιρο απαγορεύεται από τους Ταλιμπάν. Αντιθέτως «το ποδόσφαιρο ήταν ένα από τα αθλήματα που χρησιμοποιήθηκαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001 για να προσελκύσει πολίτες και κατά κάποιο τρόπο έγινε ένα χρήσιμο εργαλείο για να μεταδώσει το μήνυμά τους στην κοινωνία».

Αφγανική Πρέμιερ Λιγκ

Ωστόσο, οι αγώνες γίνονταν σύμφωνα με τους κανόνες των Ταλιμπάν και οι παίκτες που τους παραβίασαν τιμωρήθηκαν. Το 2000, μια ομάδα από το Πακιστάν πήγε στο Αφγανιστάν σε μια καλοκαιρινή περιοδεία, αλλά τους συνέλαβαν και τους ξύρισαν τα κεφάλια τους επειδή φορούσαν σορτς.

Ως αρχηγός της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν τότε, ο Μοχάμαντ Ισάκ μίλησε για το πώς οι ηγεσίες των Ταλιμπάν χρηματοδοτούσαν τις ομάδες τους. «Οι Ταλιμπάν έδιναν έναν μισθό για κάθε παίκτη και χρηματοδότησαν όλα τα έξοδα που αφορούν τη διατήρηση του συλλόγου. Συνολικά αγωνίστηκαν 12 ομάδες, όλες από την Καμπούλ».

Το γήπεδο των εκτελέσεων

Οι αγώνες του συγκεκριμένου πρωταθλήματος έγιναν στο Στάδιο Γάζι, το οποίο είχε χωρητικότητα 26.000, και εκεί οι Ταλιμπάν φιλοξενούσαν επίσης δημόσιες εκτελέσεις! Το στάδιο ανακαινίστηκε πριν από την επαναλειτουργία του το 2011 και έκτοτε έγινε το εθνικό αθλητικό κέντρο, αν και η εθνική ομάδα του Αφγανιστάν έχει παίξει εκεί μόνο τρεις αγώνες.

«Μερικοί λένε ότι οι ψυχές των εκτελεσθέντων είναι ακόμα εδώ. Πολύ αίμα έχει κυλήσει σε αυτό το γήπεδο, οπότε έπρεπε να βάλουμε ένα επιπλέον στρώμα γης για να κρύψουμε τα πάντα», είχε δηλώσει στο Reuters το 2008 ο Μοχάμαντ Νασίμπου που ήταν υπάλληλος.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, η μπάλα συνεχίζει να κυλά στο Αφγανιστάν, καθώς το ποδόσφαιρο επιβιώνει για άλλη μια φορά από τους Ταλιμπάν… Σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής που αφαιρέθηκαν από τους πολίτες αυτής της χώρας από τότε που τέθηκε ξανά υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, αυτό δεν συνέβη με το ποδόσφαιρο. Τέσσερις ημέρες μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η απόφαση για τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατα ανακαινισμένο στάδιο Χεράτ μπροστά σε ένα πλήθος εκατοντάδων υποστηρικτών. Τον κατέκτησε η Attack Energy Club με νίκη 1-0 (πέναλτι) επί της Herat Money Changers.

Το πρωτάθλημα που έγινε ριάλιτι

 Η Αφγανική Premier League ιδρύθηκε πριν από τη σεζόν 2012/13, η οποία αποτελούνταν από οκτώ ομάδες - μία ομάδα για κάθε περιοχή της χώρας. Χωρίς επαγγελματική δομή, κάθε ομάδα θα μπορούσε να επιλέξει τους 18 παίκτες της σε ένα εθνικό ριάλιτι που ονομάζεται «Green Field».

Εκατοντάδες νέοι εγγράφηκαν στον διαγωνισμό, ο οποίος περιορίστηκε σε 30 άτομα από κάθε περιοχή, από μια κριτική επιτροπή αποτελούμενη από μέλη της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν που αποφάσιζε για τους τελικούς 18. Η πιο διακοσμημένη ομάδα ήταν η Shaheen Asmayee, καθώς  εκπροσωπούσε την Καμπούλ και διεκδίκησε τον τίτλο πέντε φορές σε οκτώ σεζόν. Το 2017, έγιναν η πρώτη αφγανική ομάδα που αγωνίστηκε στο AFC Cup, το ασιατικό ισοδύναμο του Europa League.

Το σχέδιο περιλάμβανε αναδιαμόρφωση το 2021 για την κορυφή, που θα είχε ως αποτέλεσμα τις τέσσερις πρώτες ομάδες από δύο ομίλους των τεσσάρων να παλέψουν στον ημιτελικό, πριν ο γενικός νικητής σηκώσει τον τίτλο της Super League, αλλά η αρχή το τουρνουά δεν έχει καθοριστεί ακόμη.

=Με πληροφορίες από την Marca.com, βιβλίο Κάρλος Ιγκουάλαντα – Φωτογραφική σύνθεση από το youtube

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News