Μπαρτσελόνα: Ο Γιόχαν Κρόιφ και το περιβραχιόνιο του αρχηγού

Απόψεις
Μπαρτσελόνα: Ο Γιόχαν Κρόιφ και το περιβραχιόνιο του αρχηγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία που συνέδεσε τον Γιόχαν Κρόιφ και με την μετάβαση από τη δικτατορία του Φράνκο στη Δημοκρατία - Την 1η Φεβρουαρίου 1976 σε αγώνα εναντίον της Ατλέτικ Μπιλμπάο, η Μπαρτσελόνα έδειξε την καταλανική της ταυτότητα με το περιβραχιόνιο του Ολλανδού αρχηγού της για πρώτη φορά στην ιστορία

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα «σαν σήμερα» ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της η Μπαρτσελόνα για να φωτίσει και να τιμήσει την ιστορία που κουβαλά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην ομάδα της, με τα καταλανικά χρώματα. Ιστορία που συνδέεται με τους αγώνες ενάντια στη δικτατορία του Φράνκο και εκφράστηκε μέσα από την τόλμη του μαγικού της παίκτη Γιόχαν Κρόιφ, να καθιερώσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή, μέσα από τα χρώματα της Καταλονίας.

Την 1η Φεβρουαρίου 1976, σε μια ιστορική στιγμή για την Μπαρτσελόνα, ​​ο πρώτος αρχηγός της ομάδας ο Γιόχαν Κρόιφ, φόρεσε το περιβραχιόνιο που φέρει τα χρώματα της καταλανικής σημαίας, για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου.

Μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο τον Νοέμβριο του 1975, η χώρα είχε εισέλθει σε μια δύσκολη μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Το διοικητικό συμβούλιο της Μπαρτσελόνα τότε, με επικεφαλής τον πρόεδρο Αγκούστι Μοντάλ Κόστα, αισθάνθηκε την ευκαιρία να εκφράσει τα φιλελεύθερα και καταλανικά συναισθήματα που ήταν πάντα στο επίκεντρο του συλλόγου.

Στις 21 Ιουλίου 1975, με τον Φράνκο να είναι ακόμα ζωντανός, ο Όμιλος είχε επαναφέρει την Καταλανική ως επίσημη γλώσσα του ιδρύματος αλλά στις 28 Δεκεμβρίου από την κρατική τηλεόραση είχαν απαγορευθεί οι καταλανικές σημαίες στο στάδιο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα "κλάσικο"  εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το διοικητικό συμβούλιο όμως δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα να επιτρέψει στον αρχηγό της Μπαρτσελόνα να εκφράσει την εθνική ταυτότητα του συλλόγου, ως φορέας που οκτώ χρόνια προηγουμένως είχε οριστεί ως «κάτι περισσότερο από έναν σύλλογο» από τον τότε πρόεδρο Νάρκισους ντε Καρέρας.

Έτσι, την πρώτη ημέρα του Φεβρουαρίου του 1976 με μια άλλη ομάδα με έντονη αίσθηση εθνικής ταυτότητας, την Ατλέτικο Μπιλμάο, ως αντίπαλο στο Κάμπ Νου, ο Γιόχαν Κρόιφ, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού με την καταλανική σημαία! Η μέρα ολοκληρώθηκε χάρη στη νίκη με 2-1, με έναν ιδιαίτερα ενθουσιώδη Κρόιφ να εμπνέει την ομάδα του στη νίκη. Η ημέρα δεν είχε σχέση με τη δημοσιότητα. Κανείς δεν γνώριζε τη χειρονομία του συλλόγου και την επόμενη μέρα δεν αναφέρθηκε, καθώς η δικτατορία είχε τελειώσει μόνο μήνες πριν.

Η προέλευση του περιβραχιόνιου του Αρχηγού

Το περιβραχιόνιο είναι αυτό που διακρίνει τον αρχηγό από την υπόλοιπη ομάδα και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο ισπανικό πρωτάθλημα στη σεζόν 1974/75 .

Αρχηγός τότε ήταν ο αμυντικός Άντονι Τόρρες  που φορούσε ένα απλό άσπρο περιβραχιόνιο για να το διακρίνει από το πουκάμισο της Μπάρτσα Μπλαουγκράνα.

Την ίδια σεζόν, την 1η Δεκεμβρίου 1974, ο Γιόχαν Κρόιφ ανέλαβε την ηγεσία για πρώτη φορά. Στη συνέχεια, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα ο Ολλανδός έγινε ο πρώτος που φορούσε αυτό που τώρα αναγνωρίζεται ως περιβραχιόνιο του αρχηγού της Μπαρτσελόνα πριν από 45 χρόνια την ημέρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News