default-image

Το όχι της UEFA στη European Premier League και η Μπαρτσελόνα

Απόψεις
Το όχι της UEFA στη European Premier League και η Μπαρτσελόνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντίθετη η UEFA σε ευρωπαϊκή Super League, μετά τις αποκαλύψεις του παραιτηθέντα προέδρου της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπερτομέου

Η UEFA λέει όχι στο σχέδιο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League. Η αντίδραση αυτή ήλθε ως απάντηση στη χθεσινή επιβεβαίωση του παραιτηθέντα προέδρου της Μπαρτσελόνα, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου, για την ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο ευνοεί τους μεγάλους συλλόγους της ηπείρου.

Ο αμφιλεγόμενος αξιωματούχος ανέφερε ότι μία από τις τελικές του πράξεις ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα ήταν να εγκρίνει την ένταξη του συλλόγου στο νέο πρωτάθλημα. Όμως ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, «έχει ξεκαθαρίσει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η UEFA αντιτίθεται σθεναρά σε μια Super League», όπως δήλωσε αξιωματούχος της UEFA, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Μπαρτομέου ανακοίνωσε μετά τη χθεσινοβραδυνή παραίτησή του ότι η Μπαρτσελόνα αποδέχθηκε την πρόταση να μετάσχει σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την ονομασία European Premier League, επισημοποιώντας την ύπαρξη του σχεδίου για μια λίγκα κλειστή ή ημι-ανοιχτή, η οποία προορίζεται για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

Αυτή η παλιά ιδέα, η οποία θα επέτρεπε στους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης να περιορίσουν τους αθλητικούς κινδύνους και να μοιραστούν την «πίτα» από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ανταγωνίζεται άμεσα το Champions League και το Europa League που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της UEFA με βάση την αξιοκρατία και την ευρωπαϊκή πρόκριση μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων.

«Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ανόδου, του υποβιβασμού και των ανοιχτών λιγκών είναι αδιαπραγμάτευτες. Αυτό κάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να λειτουργεί και το Champions League είναι η καλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο» απάντησε η UEFA.

Έτσι κι αλλιώς, η δήλωση Μπαρτομέου δεν αποτελεί εγγύηση, καθώς, απαιτείται έγκριση από τα μέλη του συλλόγου πριν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της ομάδας.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Premier League δεν είναι ακόμη κάτι επίσημο, το φημολογούμενο γεγονός τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει ντόρο, μετά από την αποκάλυψη της Sky News ότι ένα πακέτο 6 δισεκατομμυρίων λιρών δολλαρίων συγκεντρώνεται από την τράπεζα της Wall Street JP Morgan για να ενισχύσει την δημιουργία της.

Η διοργάνωση - η οποία θα αντικαταστήσει το Champions League - είναι πιθανό να ξεκινήσει το 2022 και θα περιλαμβάνει είτε 16 είτε 18 ομάδες, με τα κλαμπ να παίζουν τουλάχιστον 30 αγώνες κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Αντιδράσεις επίσης υπάρχουν και στην Αγγλία...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News