Διεθνές Ποδόσφαιρο

Τσεφερίν: «Θα αναδυθούμε πιο δυνατοί και σοφοί»

Εξαιρετικά ενθαρρυντική η συνέντευξη του προέδρου της UEFA στο «Direct» για την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, που ούτε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν σταμάτησε πραγματικά στο ποδόσφαιρο

Ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν παίζει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και του διοικητικού του σώματος εν μέσω της κρίσης του COVID-19.

Σε  συνέντευξη του για το περιοδικό της UEFA «Direct» , μιλάει για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές και εξηγεί γιατί το πνεύμα αλληλεγγύης και θυσίας που δείχνουν οι  ποδοσφαιρικοί φορείς προσφέρει ένα θετικό μάθημα για το μέλλον, θεωρώντας ότι «οι άνθρωποι θα βγουν περισσότερο δυνατοί και σοφοί, από την πανδημία του κορωνοϊού».

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν προφανώς μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας για όλους. Όσον αφορά την οικογένειά μου και τον εαυτό μου, μας φέρνει ακόμη πιο κοντά» τόνισε ο Τσεφερίν που, ως πρόεδρος της UEFA, έζησε τη μακρύτερη περίοδο «αδράνειας» του ποδοσφαίρου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν σταμάτησε πραγματικά το ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με την κρίση της COVID-19. Από επαγγελματική άποψη, υπήρξε μεγάλη πίεση και σκληρή δουλειά, αλλά εγώ είμαι χαρούμενος και ανακουφισμένος που το ποδόσφαιρο επιστρέφει σε όλη την Ευρώπη. Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι έπρεπε να θυσιάσουν κάτι. Η UEFA έχει θυσιάσει μέρος της σεζόν της για να καταστήσει δυνατή την ολοκλήρωση των συνεχιζόμενων εγχώριων πρωταθλημάτων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με την UEFA να ολοκληρώνει τη δική της σεζόν αγώνων συλλόγων 2019/20 τον Αύγουστο. Οι λίγκες συμφώνησαν σε αυτό, και η αλληλεγγύη των συλλόγων θα είναι εξίσου σημαντική για ημερομηνίες για αγώνες εθνικών ομάδων τον Σεπτέμβριο. Η αλήθεια είναι ότι διαπιστώσαμε μεγάλη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ UEFA, ομοσπονδιών, συλλόγων και λιγκών. Αυτό ήταν κάτι που μπορείτε να δείτε στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Υπήρξε μια πραγματική συνολική προθυμία για επίτευξη συμβιβασμών», πρόσθεσε ο Τσεφερίν.

-Αρκετές ακόμη από τις τοποθετήσεις του σε αυτή τη συνέντευξη παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Για τη χρηματοδότηση: «Όλες οι ομοσπονδίες αντιμετωπίζουν μια ποικιλία προκλήσεων. Η σχέση της UEFA μαζί τους είναι ένας κρίσιμος ακρογωνιαίος λίθος των δραστηριοτήτων μας. Μας υποστήριζαν πάντα σε αυτό που κάνουμε και τις υποστηρίζουμε πάντα. Έτσι, διαθέσαμε μια προκαταβολή ύψους 236,5 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του προγράμματος HatTrick της UEFA που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία. Επιπλέον, οι ομοσπονδίες μπορούν φυσικά να είναι σίγουρες ότι θα μπορούν να βασίζονται στην αδιάλειπτη υποστήριξή μας στο μέλλον», συμπλήρωσε, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πίστη του, από την πρώτη στιγμή, για την ολοκλήρωση των διοργανώσεων της UEFA.

( Από το 2004, το πρόγραμμα HatTrick της UEFA διοχετεύει έσοδα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA σε εθνικές ομοσπονδίες για την υποστήριξη έργων ανάπτυξης ποδοσφαίρου. Παρά την αναβολή του EURO 2020, η UEFA θα τιμήσει τον πέμπτο κύκλο χρηματοδότησης HatTrick, επενδύοντας συνολικά 775,5 εκατομμύρια ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα επόμενα τέσσερα χρόνια).

 Χωρίς θεατές μέχρι νεωτέρας: «Πρέπει πάντα να είσαι αισιόδοξος και αν συμβεί κάτι σαν αυτήν την κρίση, πρέπει να έχεις ένα σχέδιο έτοιμο. Προς το παρόν, θα παίζουμε αγώνες χωρίς θεατές μέχρι νεωτέρας. Δεν θα αναλάβουμε κανένα ρίσκο. Εμείς, ως διοικητικό όργανο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να φροντίσουμε όλο το ποδόσφαιρο, όχι μόνο τις διοργανώσεις της UEFA. Κατά συνέπεια, προσπαθήσαμε να ηγηθούμε στην Ευρώπη και νομίζω ότι το κάναμε με επιτυχία. Πιστεύω ότι η απόφαση αναβολής του EURO 2020 για το επόμενο έτος ήταν σε μια κρίσιμη στιγμή, επειδή ελήφθη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Όλοι καταλάβαιναν ότι το κάναμε αυτό για να βοηθήσουμε τους άλλους ενδιαφερόμενους και, για άλλη μια φορά, πρέπει να υπογραμμίσω το πνεύμα της απόλυτης ενότητας και αλληλεγγύης.

Υγεία και προστασία: Έχουμε εστιάσει στην προστασία του ποδοσφαίρου της βάσης σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ποδόσφαιρο της βάσης θα είναι πάντα ζωτικό μέρος της αποστολής μας. Λαμβάνοντας υπόψη τα ιατρικά πρωτόκολλα και τις διατάξεις που θα ισχύουν, θα είναι σημαντικό πρώτα απ' όλα ότι κανείς δεν θα αναλάβει περιττά ρίσκα. Και πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τα παιδιά», τόνισε.

 Η εμπειρία: «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να μιλήσουμε σε αυτό το στάδιο σχετικά με το μάθημα για την UEFA και τον κόσμο για το μέλλον. Σίγουρα όλοι θα μάθουμε ότι είμαστε πολύ ευάλωτοι και ότι ένας ιός μπορεί πραγματικά να θέσει τον κόσμο σε ακινησία... και αυτό αφορά επίσης το ποδόσφαιρο. Όμως, όλοι θα περάσουμε από αυτήν την κρίση και είμαι σίγουρος ότι θα αναδυθούμε πιο δυνατοί και σοφοί από πριν. Η ποδοσφαιρική κοινότητα δεν έχει δείξει μόνο ενότητα και αλληλεγγύη, αλλά και φιλία και σεβασμό. Επικοινωνούμε καθημερινά μεταξύ μας και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες, φυσικά, αλλά όσο επικοινωνούμε και είμαστε όλοι έτοιμοι να θυσιάσουμε κάτι, τότε θα είμαστε στο σωστό δρόμο. Σίγουρα θα ένιωθα ακόμα καλύτερα αν οι φίλαθλοι ήταν στα γήπεδα. Αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και η μεγάλη μου ελπίδα είναι ότι θα μπορούν να επιστρέψουν στους αγώνες το συντομότερο δυνατό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια