Ο Μεσαρίτης Μιχ.Σπυριδάκης, η Ολλανδία και η ζωή με τον κορωνοϊό

Ποδόσφαιρο
Ο Μεσαρίτης Μιχ.Σπυριδάκης, η Ολλανδία και η ζωή με τον κορωνοϊό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ποδοσφαιριστής της Go Ahead Eagles Μιχάλης Σπυριδάκης μιλά στη «Νέα Κρήτης» για την ζωή του στο εξωτερικό τις μέρες του κορωνοϊού

Από τους ποδοσφαιριστές που κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία στο εξωτερικό είναι ο Μεσαρίτης Μιχάλης Σπυριδάκης. Έχοντας πλέον εντρυφήσει απόλυτα στην ολλανδική σχολή ποδοσφαίρου, o 19χρονος μεσοεπιθετικός (δεξί-αριστερό χαφ και δεκάρι), αγωνίζεται στην ομάδα Νέων U19 της Go Ahead Eagles, έχοντας αλματώδη εξέλιξη και χτυπά πλέον την πόρτα της πρώτης ομάδας.

Γι’ αυτό άλλωστε δεν σταματά να δουλεύει, έστω και αυτή την περίοδο της καραντίνας, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα της ομάδας από το σπίτι, περιμένοντας την επανεκκίνηση των προπονήσεων. Ο Μιχάλης Σπυριδάκης, που ζει στο Ζούτφεν, μια πόλη κοντά στο Άρνεμ, μαζί με την οικογένειά του, μίλησε στη «Νέα Κρήτη» για τη ζωή του στην Ολλανδία τις μέρες του κορωνοϊού και για τους προσωπικούς του στόχους, καθώς ήδη κάνει προπονήσεις με την U21, την δεύτερη ομάδα της Go Ahead Eagles.

-Πώς είναι η ζωή τώρα στην Ολλανδία, που είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό

«Η ζωή τώρα στην Ολλανδία είναι διαφορετική σε σχέση πριν από τον κορωνοϊό. Δεν πηγαίνω στη σχολή, ούτε στην προπόνηση και μένω στο σπίτι. Παρακολουθώ κάθε μέρα τις εξελίξεις με το κορωνοϊό. Και όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο»

-Πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν φωτεινό παράδειγμα την Ελλάδα για τα μέτρα που έχει λάβει. Εσύ το έχεις αντιληφθεί αυτό, δηλαδή οι Ολλανδοί μιλούν για τους Έλληνες;

«Ειλικρινά, η Ολλανδία βλέπει πιο πολύ τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, παράδειγμα την Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Και την Κίνα κοιτάζει πολύ επειδή εκεί ξεκίνησε όλη η ιστορία με τον κορωνοϊό. Τις τελευταίες δύο ευρωπαϊκές χώρες που ανάφερα, η ολλανδική κυβέρνηση κοιτάζει πιο προσεκτικά, γιατί εκεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι χειρότερη σε σχέση με άλλες χώρες στον κόσμο. Οι Ολλανδοί δηλαδή δεν μιλούν πολύ για τους Έλληνες»

-Έχεις αντιμετωπίσει το τελευταίο διάστημα δύσκολες καταστάσεις στην ζωή σου, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ ή στην κυκλοφορία να υπάρχουν περιορισμοί;

«Εγώ βλέπω πως οι Ολλανδοί ακούνε την κυβέρνηση και οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους και παρακολουθούν τις εξελίξεις. Στα σούπερ μάρκετ βλέπεις ότι κάθε άνθρωπος που μπαίνει μέσα είναι υποχρεωμένος να κρατάει ένα καλάθι ή καρότσι αγορών και έτσι κρατάει την απόσταση του 1,5 μέτρου. Η κυκλοφορία έχει περιοριστεί. Πριν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι πήγαιναν με το τρένο ή με το αυτοκίνητο στην δουλειά. Τώρα οι μόνοι που πάνε στην δουλειά είναι αυτοί που δουλεύουν στον ζωτικό τομέα. Οι άνθρωποι που μπορούνε να δουλεύουν από τα σπίτια τους, μένουν στα σπίτια τους».

 

-Πως περνάς αυτή την περίοδο στην καραντίνα, τι οδηγίες έχει λάβει από την ομάδα σου;

«Αυτή την περίοδο έχω μάθημα μέσω Ίντερνετ κάθε μέρα δύο ώρες. Οι καθηγητές μας δίνουν ασκήσεις που πρέπει να κάνουμε. Η κυβέρνηση μας δεν έχει εισάγει απαγόρευση κυκλοφορίας. Απλά μας λέει ότι μπορούμε να βγαίνουνε έξω σε ορισμένες περιπτώσεις. Η κυβέρνηση δίνει υπευθυνότητα στον κάθε άνθρωπο, όμως μας συμβουλεύει να μείνουμε σπίτι. Αν θες να πηγαίνεις έξω να περπατήσεις λίγο, ή να πάρεις καθαρό αέρα, υπάρχουνε κάποιοι κανόνες. Αν πηγαίνεις με κάποιον άλλο, θα πρέπει να κρατήσεις 1,5 μέτρο απόσταση. Επίσης, δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται πάνω από τρία άτομα. Το πρόστιμο για παραβιάσεις είναι €400. Η ομάδα μου έχει δώσει ένα πρόγραμμα για προπόνηση μέσα στο σπίτι και για προπόνηση έξω από το σπίτι. Το πρόγραμμα αυτό είναι ατομικό. Δηλαδή αν πηγαίνεις για τρέξιμο, πρέπει να το κανείς μόνος σου».

-Θεωρείς ότι αν ήσουν τώρα στην πατρίδα σου θα ήσουν πιο ασφαλής ή θεωρείς ότι στην Ολλανδία τηρούνται όλα τα μέτρα προφύλαξης;

«Θεωρώ ότι στην Ολλανδία είμαι ασφαλής. Το σύστημα υγείας στην Ολλανδία είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Στην Ολλανδία οι κάτοικοι τηρούν από την αρχή τα μέτρα προφύλαξης. Εγώ πάω μόνο έξω από το σπίτι για να κάνω τρέξιμο και τίποτα άλλο. Δεν πλησιάζω ανθρώπους όταν είμαι έξω. Πιστεύω ότι η γρήγορη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εισάγει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα ήταν σωστή».

-Σε έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είσαι στην Ολλανδία μαζί με την οικογένεια σου;

«Τώρα είμαι στο σπίτι με την οικογένεια μου. Η μητέρα μου δουλεύει στην εφορία και τώρα δουλεύει μέσω Ίντερνετ από το σπίτι. Ο πατέρας μου βγαίνει δύο φορές την εβδομάδα για ψώνια. Και η αδερφή μου ακολουθεί από το σπίτι τα μαθήματα της για το πανεπιστήμιο. Αισθάνομαι πιο ασφαλής που όλοι είναι σπίτι και περνάμε αυτές τις δύσκολες μέρες μαζί».

 

-Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εσένα, καθώς προέκυψε ένας τραυματισμός αλλά κατάφερες να το ξεπεράσεις. Μίλησε μας γι’ αυτό το γεγονός…

«Την ποδοσφαιρική σεζόν 2018-2019 την τερμάτισα με ένα σοβαρό τραυματισμό στον οπίσθιο χιαστό. Όλο το καλοκαίρι του 2019 πέρασα δύσκολα. Έκανα κάθε μέρα προπόνηση για να είμαι έτοιμος για την προετοιμασία της καινούριας σεζόν. Δυστυχώς δεν πρόλαβα και έχασα την αρχή της προετοιμασίας με την ομάδα. Με σκληρή δουλειά όμως επέστρεψα πιο γρήγορα από ότι είπανε οι γιατροί. Οι γιατροί μου είχανε πει ότι σε 6 μήνες θα είχα επιστρέψει. Τελικά επέστρεψα μέσα σε 4 μήνες. Μέσα Σεπτεμβρίου ήμουν στην αποστολή για το πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος. Στο τρίτο αγώνα ήμουνα ήδη βασικός και από τότε έπαιξα όλους τους αγώνες για την ομάδα μέχρι πρόσφατα».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον, καθώς μαθαίνουμε ότι πλέον έχεις πάρει προαγωγή για την U21 του συλλόγου σου

«Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Θέλω να συνεχίζω να βελτιώνομαι για να γίνω καλύτερος. Φέτος ο στόχος μου είναι να παίζω πάλι βασικός και να έχω όσα το δυνατόν περισσότερα λεπτά συμμετοχής».

Ποιος είναι ο Μιχάλης Σπυριδάκης

Ο Μιχάλης Σπυριδάκης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 2001 στο Ζούτφεν της Ολλανδίας. Ο πατέρας του, Μανόλης, κατάγεται από το Καμηλάρι του δήμου Φαιστού και είναι παλιός παίκτης του ΑΟΤ ενώ η μητέρα του είναι Ολλανδέζα. Για λίγο διάστημα επέστρεψαν οικογενειακώς στην Κρήτη αλλά στη συνέχεια πήραν την απόφαση να γυρίσουν στην Ολλανδία, διατηρώντας όμως επαγγελματικές ασχολίες στον τόπο τους και συχνά επισκέπτονται το Καμηλάρι.

Η οικογένειά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο. Πέρα από τον πατέρα του, στον ΑΟΤ έχουν αγωνιστεί και οι θείοι του, Αλέκος και Γιώργος ενώ ο ξάδερφός του και συνονόματός του, Μιχάλης, αγωνίζεται στην Κ17 του ΟΦΗ. Σε μικρή ηλικία, όταν ζούσε στο Καμηλάρι, ο 19χρονος παίκτης της Go Ahead Eagles, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Ακαδημία του ΑΟΤ με προπονητή τον Γιάννη Νικολιδάκη. Στην Ολλανδία αγωνίστηκε αρχικά στην FC Zutphen και στη συνέχεια αποδέχτηκε την πρόταση της Go Ahead Eagles παίζοντας στην U17, στην συνέχεια αγωνίστηκε στην U19 και όντας ένα από τα ταλέντα που ξεχωρίζουν, επόμενος σταθμός του θα είναι η U21 και θα βρίσκεται ένα βήμα πριν την πρώτη ομάδα του συλλόγου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News