default-image

Ευρωπαϊκές Λίγκες: Προς… αξιοποίηση και ο Ιούλιος για αγωνιστική δράση

Ποδόσφαιρο
Ευρωπαϊκές Λίγκες: Προς… αξιοποίηση και ο Ιούλιος για αγωνιστική δράση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσα συζητήθηκαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μια σειρά από «αλυσιδωτές αντιδράσεις» και στον αθλητισμό, όπου υπάρχει συνολική παύση, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση.

Οι φορείς του ποδοσφαίρου είναι σε «ανοιχτή γραμμή» μέσω τηλεδιασκέψεων, όπως έγινε και χθες για την Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών.

Οριστικές αποφάσεις δεν ήταν δυνατόν να παρθούν, αφού αυτή τη χρονική περίοδο γίνονται σχεδιασμοί επί… χάρτου. Το σημαντικό που προέκυψε, έχει να κάνει με την παράταση της αγωνιστικής σεζόν και τον Ιούλιο, αφού η ολοκλήρωση της στις 30 Ιουνίου δε μοιάζει το πιο ρεαλιστικό σενάριο.

Ανεπίσημα (προς το παρόν) φαίνεται ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στα εγχώρια πρωταθλήματα να αξιοποιήσουν και τον Ιούλιο, ενώ σε ότι αφορά τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών, η λύση φαίνεται ότι θα δοθεί κεντρικά από την FIFA με επέκταση ενός μήνα.

Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές λίγκες ψάχνουν έναν κεντρικό τρόπο, μια συνολική λύση, που θα τους αφορά όλους. Όπως, μάλιστα, ειπώθηκε στην σημερινή τηλεδιάσκεψη: «Παγκόσμια η κρίση, παγκόσμια πρέπει να είναι και η λύση»!

Αυτό, βέβαια, θα γίνει ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, όπως το πόσες αγωνιστικές απομένουν στο κάθε πρωτάθλημα και φυσικά σε τι επίπεδο έχει χτυπήσει την κάθε χώρα η πανδημία. Σε αυτό το κομμάτι, η Ελλάδα, φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από άλλες λίγκες, μιας και έχουν απομείνει δέκα αγωνιστικές (συν δύο αγωνιστικές κυπέλλου), ενώ τα κρούσματα είναι ακόμα περιορισμένα.

Η κεντρική ιδέα είναι πλέον ξεκάθαρη: Όλοι μαζί, να βρουν τον καλύτερο τρόπο και να εξαντλήσουν τις πιθανότητες, για να ολοκληρωθούν όλα τα πρωταθλήματα και οι διοργανώσεις.

Σε επίπεδο Ελλάδας, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ή ως το τέλος της, θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ΠΑΕ της Super League, για ενημέρωση, συζήτηση και αξιολόγηση της κατάστασης, και όχι απαραιτήτως για να παρθούν αποφάσεις.

Η Ελλάδα, εξάλλου, έχει και ένα πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 (παράγραφος 2) του ΚΑΠ που τιτλοφορείται «Αγωνιστική περίοδος», προβλέπεται η παράταση της αγωνιστικής περιόδου και η ολοκλήρωση των διοργανώσεων ως τις 10 Ιουλίου! Η Super League, δηλαδή, καλύπτεται και από τον ΚΑΠ για να τραβήξει το πρωτάθλημά της ως τα μέσα του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, το άρθρο αναφέρει: «Σε περίπτωση που αγώνες πρωταθλήματος δεν τελειώσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνου, λόγω εκκρεμοδικίας ενώπιον των αρμοδίων οργάνων, ή οιουδήποτε άλλου λόγου, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η διεξαγωγή των υπολοίπων αγώνων του πρωταθλήματος με παράταση της αγωνιστικής περιόδου όχι πέραν της 10ης Ιουλίου, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News