Ελευθερώστε τον Ρούι Πίντο

Απόψεις
Ελευθερώστε τον Ρούι Πίντο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκατό και πλέον προσωπικότητες ζητούν με ψήφισμά τους την απελευθέρωση του Πορτογάλου χάκερ, που οδήγησε στην αποκάλυψη των οικονομικών σκανδάλων στο ποδόσφαιρο

Περισσότεροι από εκατό προσωπικότητες που σχετίζονται με την πολιτική, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη δημοσιογραφία και την παιδεία ζήτησαν, με ψήφισμά τους, την απελευθέρωση του Ρούι Πίντο, δημιουργού των διαρροών του ποδοσφαίρου και συγγραφέα των αποκαλύψεων της υπόθεσης (Football) Luanda Leaks.

Το ψήφισμα που ζητά το «τέλος της προδικαστικής κράτησης» αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «εξαιτίας του Ρούι Πίντο ήλθε το αποτέλεσμα των αποκαλύψεων υπέρ του δημόσιου συμφέροντος που οδήγησε σε δημοσιογραφικές έρευνες που διεξάγονται από διεθνείς κοινοπραξίες, (όπως οι διαρροές ποδοσφαίρου και η διαρροή "Luanda", για ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Οι πορτογαλικές αρχές, και άλλων χωρών, αναγνωρίζοντας τη σημασία των πληροφοριών που προσφέρονται στο κοινό και επιδιώκουν τη συνεργασία του Ρούι Πίντο, αποδεικνύει ότι η Πορτογαλία είναι πραγματικά αφοσιωμένη στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων ποινικών αδικημάτων»

Στις 17 Ιανουαρίου, το δικαστήριο της ποινικής εντολής της Λισαβόνας αποφάσισε να προσαγάγει τον Ρούι Πίντο σε δίκη για 90 εγκλήματα παράνομης πρόσβασης, ακατάλληλης πρόσβασης, παραβίασης αλληλογραφίας, σαμποτάζ υπολογιστών και απόπειρας εκβιασμού, απαλλάσσοντας τον σε 57 από τα 147 εγκλήματα για τα οποία ο κατηγορούμενος κατηγορήθηκε από την Εισαγγελία.

Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, το Εφετείο της Λισαβόνας απέρριψε την υπεράσπιση του δημιουργού των διαρροών του ποδοσφαίρου και κράτησε τον Ρούι Πίντο υπό κράτηση.

Ο 30χρονος Ρούι Πίντο  συνελήφθη στην Ουγγαρία στις 16 Ιανουαρίου 2019 και παραδόθηκε στις πορτογαλικές αρχές βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης το οποίο κάλυπτε μόνο την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα πληροφορικής.

-Ήδη μετά την προχθεσινή τους έφοδο οι φορολογικές αρχές της Πορτογαλίας, αξιώνουν 21 εκατομμύρια ευρώ και πιέζουν την Πόρτο (3,9 εκατ. ευρώ μόνο από τον βραζιλιάνο Ντανίλο). Αλλά και στους ελέγχους της Μπενφίκα βρήκαν συμβάσεις με τρύπες...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News