default-image

Η Πορτογαλική επιχείρηση "Μαμούθ" για ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο

Απόψεις
Η Πορτογαλική επιχείρηση "Μαμούθ" για ξέπλυμα χρήματος στο ποδόσφαιρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 76 έφοδοι, οι 9 εισαγγελείς, οι 7 δικαστικοί, οι 101 φορολογικοί επιθεωρητές και οι 181 αστυνομικοί της GNR, δείχνουν την έκταση του κουβαριού, μετά τις αποκαλύψεις του χάκερ Ρούι Πίντο

Να είναι καλά οι αποκαλύψεις που έκανε ο χάκερ Ρουί Πίντο ή αλλιώς ο περιβόητος o μετρ των Football Leaks με την κωδική ονομασία «John», στην υπόθεση Football Leaks που ξεσήκωσε τις έρευνες και διάφορες διαδικασίες επιθεώρησης από το 2015, που υποστηρίχτηκαν από ισπανικές, γαλλικές και αγγλικές φορολογικές αρχές.

«Η ποδοσφαιρική μαφία είναι παντού», είχε υποστηρίξει σε συνέντευξή του για την οποία κάναμε εκτεταμένη αναφορά, πέρυσι τον Φεβρουάριο, μετά τις αποκαλύψεις που είχε υποστηρίξει και αναδείξει το γερμανικό Der Spiegel. Κακός χαμός στην Πορτογαλία με το ποδοσφαιρικό χρήμα να μην το ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας.

Τόσο πολύ, όσο και η επιχείρηση «Μαμούθ» με ονομασία «Out of Game» και «Fora de Jogo», που πραγματοποιούν οι διωκτικές αρχές για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Μετρήθηκαν 76 έφοδοι σε γραφεία ομάδων όπως οι «μεγάλοι» Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ αλλά και οι Γκιμαράες, Μαρίτιμο, Εστορίλ, Πορτιμονένσε, καθώς και σε εταιρείες που σχετίζονται με τις ομάδες ή τα διοικητικά στελέχη τους, σε δικηγορικά γραφεία και σε εταιρείες μάνατζμεντ, αλλά και στα σπίτια ποδοσφαιριστών και προέδρων.

Ανάμεσα τους, φυσικά και η εταιρεία του πανίσχυρου αυτοκράτορα Ζορζ Μέντες! Του «Μίδα» μάνατζερ που κινεί τα περισσότερα χρήματα στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά. Η εταιρεία του (Gestifute) κατέχει 536 εκατομμύρια ευρώ σε δικαιώματα παικτών. Εκπροσωπεί συνολικά 83 παίκτες και προπονητές, ανάμεσα τους ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Μαμούθ πράγματι, η επιχείρηση: Εννέα εισαγγελείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, 7 δικαστικοί, 101 φορολογικοί επιθεωρητές και 181 στρατιωτικοί της Μονάδας φορολογικής δράσης της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς (GNR)!

Το έχουν παρακάνει με τα τρελοποσά και αυτό είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα καθρέπτης οικονομικής διαφθοράς στον πλανήτη, που το πληρώνουν ακριβά οι λαοί. Σε αυτόν τον κόσμο της οικονομικής και μαζί παράνομης ολιγαρχίας, μερίδιο της οποίας αποκαλύφτηκε μέσα από 70 εκατομμύρια έγγραφα, που προσκόμισε ο Πίντο, το σύστημα είναι όπως ένα «βαθύ κράτος».

«Οι ερευνητές σχεδόν ποτέ δεν διείσδυσαν ποτέ τη ρίζα του κακού. Μάνατζερ, δικηγόροι, τραπεζίτες, είναι αυτοί που κινούν τα νήματα. Οι πολιτικοί και οι άπληστοι επιχειρηματίες κατέστρεψαν μια επιτυχημένη χώρα», είχε πει (από τις Ουγγρικές φυλακές με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε Πορτογάλος εισαγγελέας, κατηγορώντας τον για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο) για την μάστιγα της οικονομικής κρίσης. Σκεφτείτε, μιλάμε για το ποδόσφαιρο.

Το πιο απογοητευτικό (αλλά αναμενόμενο από τον πεντοζάλη των χρημάτων που ρέουν στην Ελβετία), είναι σ' αυτή η επισήμανσή του: «Ούτε η FIFA, ούτε η UEFA επεδίωξαν να έλθουν σε επαφή μαζί μου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News