default-image

Η Premier League και... τα δίχτυα του Brexit!

Απόψεις
Η Premier League και... τα δίχτυα του Brexit!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι απόψεις Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και Πρέμιερ ΛιγΚ, δεν ταυτίζονται για την επόμενη μέρα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Σπάνε κόκκινο οι αναλύσεις των βρετανικών μέσων για όλο νέο φάσμα που απλώνεται πάνω από τη χώρα...

H σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον, στις εκλογές του Ηνωμένου Βασίλειου, σημαίνει ότι το Brexit βρίσκεται επί θύραις… Κι αν όχι με την καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου, ο χρόνος καλπάζει.

Η Premier League, με τη χώρα εκτός ΕΈ, θα πρέπει να απορροφήσει μεγάλες αλλαγές. Όσο και αν το καλύτερο για πολλούς πρωτάθλημα, έχει προετοιμαστεί για εναλλακτικές, δύσκολα θα ισοφαρίσουν τα ευρωπαϊκά προνόμια και την ανταγωνιστικότητα.

Τίθεται μάλιστα εμφατικά το ερώτημα για τη στάση που θα κρατήσουν οι ξένοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο της Αγγλίας και έχουν επενδύσει σε αυτό.

Από την αρχή της σεζόν, έγινε συζήτηση με θέμα τους εγχώριους ποδοσφαιριστές. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να ανοίξει περισσότερους ορίζοντες στους Άγγλους παίκτες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα και αυτό θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη εθνική ομάδα.

Το 1992, υπήρχαν συνολικά 70% εγχώριοι παίκτες και το 2019 το ποσοστό έχει μειωθεί στο 33%. Αλλά το 2018 πιστεύεται ότι είναι η πιο επιτυχημένη χρονιά για την εθνική Αγγλίας που είναι σήμερα στην 4η θέση της κατάταξης της FIFA.

Προφανές ότι οι στόχοι της Premier League και της FA δεν είναι στην ίδια σελίδα.  Η διοργανώτρια θέλει να είναι το καλύτερο πρωτάθλημα παγκοσμίως, ενώ η Ομοσπονδία χρειάζεται την καλύτερη εθνική ομάδα. Έτσι, θα ήταν σημαντικό να δούμε για ποιον θα φέρει το Brexit καλύτερες μέρες.

Ένα από τα σημεία που προβάλλεται στον αγγλικό τύπο είναι οι περιπτώσεις αρκετών διάσημων παικτών, όπως Μέσι, Μαρσέλο, Ντιέγκο Κόστα ή και ο Κριστιάνο Ρονάλντο που είτε έχουν καταδικαστικές αποφάσεις ή ανασταλτικές ποινές για φοροδιαφυγή και μετά το Brexit, πιθανόν να μην είναι σε θέση να εισέλθουν στην Αγγλία (δεδομένου ότι θα αντιμετωπίζονται σαν πολίτες εκτός ΕΕ). Μέχρι τώρα μπορούν με διαβατήρια στην ΕΕ.

Σύμφωνα με νομικούς: «Εάν είσαι πολίτης της ΕΕ και έχεις καταδικαστεί ή σου έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης ακόμη και με αναστολή, απαγορεύεται να εισέλθεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ποδοσφαιριστές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το Brexit δεν έχουν πλέον τα προνόμια των κοινοτικών, έτσι η Π. Ο. της Αγγλίας ετοιμάζει νέο κανονισμό, προκειμένου να προσαρμοστεί.

Ήδη απαιτεί από τους μη κοινοτικούς ποδοσφαιριστές των δέκα πρώτων χωρών στην κατάταξη της FIFA ποσοστό 30% παρουσίας τους στην εθνική ομάδα της χώρας τους, για να μπορούν να μεταγραφούν σε σύλλογο της χώρας.

Σύμφωνα με τη «Daily Telegraph»,  αναμένεται πτώση στη μεταγραφική αγορά από τα μισά της επομένης σεζόν, όταν τον Ιανουάριο του 2021 η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει το νέο σύστημα εισόδου και παραμονής στη χώρα αλλοεθνών με βάση μοριοδότηση που θυμίζει το αντίστοιχο σύστημα στην Αυστραλία, και δεν ευνοεί τους νέους και άπειρους ποδοσφαιριστές.

(Φυσικά είναι θέμα για το πως θα διαχαιριστούν τις κορυφαίες προπονητικές προσωπικότητες της γηραιάς ηπείρου, όπως ο Κλοπ, ο Γκουαρδιόλα, ο Μουρίνιο και τόσοι άλλοι)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News