default-image

Copa America: Γιατί συμμετέχουν Ιαπωνία και Κατάρ

Ποδόσφαιρο
Copa America: Γιατί συμμετέχουν Ιαπωνία και Κατάρ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απάντηση στο ερώτημα της συμμετοχής δύο ασιατικών χωρών στην διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής

Το Copa America είναι μία διοργάνωση στην Λατινική Αμερική και σε πολλούς προκαλεί έκπληξη η παρουσία δύο ομάδων της Ασίας, της Ιαπωνίας και του Κατάρ.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουν συμμετοχή στη συγκεκριμένη διοργάνωση χώρες από άλλη ήπειρο, ωστόσο όλες τις προηγούμενες φορές, με εξαίρεση το 1999, όπου είχε προσκληθεί για πρώτη φορά η Ιαπωνία, βλέπαμε χώρες από την Βόρεια Αμερική.

Το πρώτο Copa America διεξήχθη το 1916 και μέχρι τις επόμενες τρεις διοργανώσεις οι ομάδες ήταν τέσσερις. Στη συνέχεια οι ομάδες αυξάνονταν κατά μία μέχρι και το 1975, όπου συμμετείχαν για πρώτη φορά 10.

Οι ομάδες έπαιζαν σε γκρουπ των 5 και οι δύο πρώτοι προκρίνονταν στα ημιτελικά, όμως επειδή οι άνθρωποι της CONMEBOL ήθελαν να μεγαλώσουν το πρόγραμμα της διοργάνωσης και οι χώρες της Νότιας Αμερικής είναι 10, αποφάσισαν να προσκαλούνε δύο χώρες κάθε φορά.

Από το 1993 μέχρι και σήμερα λαμβάνουν μέρος δύο έξτρα χώρες, με εξαίρεση την τελευταία διοργάνωση, όπου αγωνίστηκαν 16 και φιλοξενήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τα 100 χρόνια Copa America.

Το καλοκαίρι του 2020 θα συμμετέχουν η Αυστραλία με το Κατάρ στα γήπεδα της Αργεντινής και της Κολομβίας, ενώ γίνονται συζητήσεις ώστε από το Copa America του 2024 να συμμετέχουν 16 ομάδες. Στο παρελθόν είχαν προταθεί και ομάδες από την Ευρώπη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Οι ομάδες που προσκλήθηκαν

1993 ΗΠΑ, Μεξικό

1995 ΗΠΑ, Μεξικό

1997 Κόστα Ρίκα, Μεξικό

1999 Ιαπωνία, Μεξικό

2001 Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Μεξικό (είχαν κληθεί αρχικά το Μεξικό και ο Καναδάς, όμως η δεύτερη και η Αργεντινή αποσύρθηκαν, με τις Κόστα Ρίκα και Ονδούρα να τις αντικαθιστούν)

2004 Κόστα Ρίκα, Μεξικό

2007 ΗΠΑ, Μεξικό

2011 Κόστα Ρίκα, Μεξικό

2015 Τζαμάικα, Μεξικό

2016 Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Αϊτή, Τζαμάικα, Παναμάς

2019 Ιαπωνία, Κατάρ

2020 Αυστραλία, Κατάρ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News