default-image

"Ημίχρονο - τελικό" και κακός χαμός στη La Liga

Απόψεις
"Ημίχρονο - τελικό" και κακός χαμός στη La Liga

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πανικός στο ισπανικό ποδόσφαιρο από τις αποκαλύψεις της «El Mundo», μέσα από καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην υπόθεση του στημένου αγώνα και  αποδεικνύουν ότι η διαφθορά έλαβε χώρα στο ματς της Ρεάλ Βαγιαδολίδ (ομάδα του Ρονάλντο) με τη Βαλένθια την τελευταία αγωνιστική της σεζόν στη LaLiga.

«Επτά παίκτες δωροδοκήθηκαν...», είπε ο Αράντα σε ένα άτομο στο τηλέφωνο. «Στοιχημάτισε 10.000 ευρώ και θα κερδίσεις 20.000 ευρώ», είπε στην ίδια συνομιλία.

Αυτές οι φράσεις, μαζί με άλλες ενδείξεις, αποδεικνύουν ότι το στήσιμο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα, ο οποίος ήταν κρίσιμος για να αποφασιστεί η τελική θέση του Champions League .

Ο Ραούλ Μπράβο, ο Κάρλος Αράντα και οι Μπόρις Φερνάντεζ έχουν ελευθερωθεί με εγγύηση, αφού εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή, κατηγορούμενοι για διαφθορά στον αθλητισμό και άλλα εγκλήματα.

Η El Mundo αναφέρει επίσης ότι Ραούλ Μπράβο o πήγε να συναντήσει τον Μπόρις Φερνάντεζ στο Βαγιαδολίδ , ενώ υπάρχουν επίσης ενδείξεις μιας συνάντησης μεταξύ των παικτών που φιλοξενήθηκε στο Βαγιαδολίδ στο σπίτι του εξτρέμ Κίκο Γκοντάν Keko Gontan.

Ο Αράντα είπε επίσης σε έναν φίλο για τον αγώνα:

«Κοίτα θα είναι ημίχρονο τελικό, η Βαλένθια κερδίζει το πρώτο και το δεύτερο, εντάξει;»είπε στο τηλέφωνο.

«Ακούστε με, κερδίζουν και το πρώτο και το δεύτερο ημίχρονο, εντάξει;»

«Έτσι κερδίζουν το πρώτο ημίχρονο και τον αγώνα, όχι ότι κερδίζουν, ότι πρέπει να σκοράρουν δύο γκολ σε δύο ημίχρονα, να κερδίσουν το πρώτο και το δεύτερο ...».

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Μπράβο ήταν νευρικός επειδή η Χετάφε φέρεται να προσέφερε στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ ένα οικονομικό κίνητρο για να κερδίσει τον αγώνα αντί να τον χάσει.

Αυτό συνέβη επειδή η Χετάφε ανταγωνίζονταν τη Βαλένθια για να προκριθεί στο Champions League, με τις δύο ομάδες να δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση την τελευταία αγωνιστική.

Ο Εστεμπάν Ουρεϊτιέτα , δημοσιογράφος από την El Mundo που αποκαλύψε ολόκληρη την ιστορία, είπε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Ραούλ Μπράβο πήγε στο Βαγιαδολίδ 48 ώρες νωρίτερα και είπε ότι πήγε να μιλήσει για την πιθανή συνεργασία του με την ακαδημία της ομάδας. Ωστόσο, πληροφορίες από την έρευνα αναφέρουν ότι ο Ραούλ Μπράβο είχε γίνει νευρικός αφού η επιχείρηση είχε ήδη σχεδιαστεί γιατί έμαθε ότι η Χετάφε προσέφερε δύο εκατομμύρια ευρώ στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ για να κερδίσει τη Βαλένθια».

Η φράση που αφορά την δωροδοκία, είναι μια από αυτές που ειπώθηκαν από τον Κάρλος Αράντα, που μαζί με τον Ραούλ Μπράβο φέρονται ως επικεφαλής στην επιχείρηση Oikos με τα «στημένα παιχνίδια» και αποκαλύφθηκαν μετά από υποκλοπές της αστυνομίας.

Εκεί αποκαλύπτονται συνομιλίες, η επαφή μεταξύ των παικτών και αποσπάσματα από τους εμπλεκόμενους, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι, στο οποίο αποφασίστηκε η τέταρτη θέση και η συμμετοχή στο Champions League, ήταν «στημένο».

Οι ποινές από την RFEF

Η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) διαθέτει ποινικό κώδικα που  υπαγορεύει μια ποικιλία των ποινών για τις ομάδες και τα άτομα που έχουν κριθεί ένοχοι για τα στημένα παιχνίδια.

Αρκετοί παίκτες, όπως και ο πρόεδρος της Χουέσκα , συνελήφθησαν την Τρίτη για υποτιθέμενες ενέργειες σχετικά με τον καθορισμό αγώνων στην Ισπανία.

Οι ποινές σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από έξι μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης, σε συνδυασμό με πρόστιμο ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ή ακόμη και με απαγόρευση από ένα έως έξι έτη.

Οι ομάδες που εμπλέκονται στον καθορισμό αγώνων κινδυνεύουν επίσης να τιμωρηθούν με υποβιβασμό, σύμφωνα με το άρθρο 75 του πειθαρχικού κώδικα της RFEF .

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News