default-image

ΟΙ Ακαδημίες Ποδοσφαίρου που θριαμβεύουν στην προώθηση παικτών στα πρωταθλήματα

Απόψεις
ΟΙ Ακαδημίες Ποδοσφαίρου που θριαμβεύουν στην προώθηση παικτών στα πρωταθλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η ανάλυση του Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου της CIES σχετικά με τη συμβολή των συλλόγων στην εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν σε αγώνες των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της Ευρώπης (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga και Ligue 1) τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι εξαιρετική. Καταδεικνύει παραστατικά τον μονόδρομο που έχουν οι ομάδες που θέλουν να έχουν παρόν και μέλλον, αναπτύσσοντας κατά προτεραιότητα της υποδομές τους, σε έμψυχο δυναμικό. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αξιοζήλευτα.

Εκπαιδευτικοί σύλλογοι νοούνται εκείνοι στους οποίους οι παίκτες ηλικίας 15 έως και 21 ετών ήταν για τουλάχιστον τρεις περιόδους . Οι βαθμολογίες επεξεργάστηκαν αθροίζοντας τα λεπτά που παίζονται στο "big-5" από την 1η Ιανουαρίου 2014 από όλους τους εκπαιδευμένους ποδοσφαιριστές ανά σύλλογο.

Η Μπαρτσελόνα  οδηγεί αυτή τη συγκεκριμένη ταξινόμηση. 69 παίκτες απελευθερώθηκαν από την Cantera blaugrana οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν - από 55 διαφορετικές ομάδες - στα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, για συνολικά 319.224 λεπτά. Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται πίσω από τους Καταλανούς: 69 παίκτες έχουν μεγαλώσει και χρησιμοποιούνται από 44 διαφορετικούς συλλόγους, για ένα σύνολο 304.052 λεπτών. Το βάθρο συμπληρώνει η Λυών, η οποία έδωσε σε ομάδες 56 παίκτες τα τελευταία πέντε χρόνια, για συνολικά 253.906 λεπτά.

Στις πρώτες δέκα θέσεις υπάρχουν έξι ισπανικές, τρεις γαλλικές και μία αγγλική ομάδα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Σύμφωνα με τον ορισμό που χρησιμοποιείται, οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Παύλος Πόγκμπα είναι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στα καλύτερα κλαμπ από τα μεγάλα πρωταθλήματα είναι ακόμη η Στουτγκάρδη και η Ρόμα. Οι μεγαλύτεροι σύλλογοι εκτός των χωρών που φιλοξενούν τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι η Ρίβερ Πλέιτ, η Σπόρτινγκ Κλαμπ, η Μπόκα Τούνιορς, ο Άγιαξ και η Φέγενορντ. Συνολικά, 1.370 ομάδες είχαν εκπαιδευμένους παίκτες που προέρχονται από το "big-5" κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Τα κορυφαία 10 αυτής της κατάταξης αποτελούνται κυρίως από ισπανικές ομάδες. Εκτός από τη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκουμε τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, την Αθλέτικ Κλαμπ την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Βαλένθια. Αυτή ακολουθείται από τη γαλλικές Ρεν και το Μονακό, εκτός από την Λυών, ενώ μόνο μία ομάδα παίζει στην Premier League:  Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην αναδείχτηκαν ανάμεσα σε άλλους παίκτες  - σύμφωνα με τα κριτήρια της CIES - ο Κριστιάνο Ρονάλντο και Πολ Πογκμπά.

Δεν υπάρχει καμία ιταλική ομάδα στο "top10". Η πρώτη στην κατάταξη είναι η Ρόμα με 37 παίκτες, οι οποίοι έπαιξαν 134.607 λεπτά. Ακολουθεί, βεβαίως και δεν εκπλήσσει, η Αταλάντα, από την οποία βγήκαν πολλοί σημαντικοί παίκτες. Υπάρχουν 36 παίκτες που ξεκίνησαν από τη "Θεά" για 134.410 λεπτά. Μεταξύ των άλλων ιταλικών στην κορυφή επίση με 50 είναι η Μίλαν, και ακολουθούν η Ίντερ, η Έμπολι και οι Φιορεντίνα.

Χωρίς βραζιλιάνους, η μελέτη απαριθμεί τα 50 κλαμπ που αναδεικνύουν μεγάλους παίκτες από τις υποδομές τους

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News