default-image

Το γυναικείο ποδόσφαιρο ανθεί στα «Top 5» της Ευρώπης – Στην Ελλάδα;

Απόψεις
Το γυναικείο ποδόσφαιρο ανθεί στα «Top 5» της Ευρώπης – Στην Ελλάδα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γυναικείο ποδόσφαιρο ολοένα διευρύνεται και αυξάνεται στην Ευρώπη με τους οιωνούς να είναι όλο και καλύτεροι για την εξάπλωσή του. Ωστόσο, μερικά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σωματεία δεν έχουν ακόμη γυναικείο τμήμα, αλλά αυτά είναι ελάχιστα. Σε έρευνα της «Marca», παρουσιάζεται ο χάρτης των γυναικείων πρωταθλημάτων με τα σωματεία των πέντε μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ανδρών που έχουν ή δεν έχουν ομάδες γυναικών!

Στην Ελλάδα ωστόσο τα πράγματα είναι αρκετά πίσω στα σωματεία της Σούπερ Λίγκα. Μόνο ο ΠΑΟΚ διαθέτει από τους μεγάλους γυναικεία ομάδα, ενώ μαζί του στην Α’ κατηγορία συμμετέχουν ο Άρης, η Λάρισα και ο Ατρόμητος που έχει και ομάδα νεανίδων στην Γ’ κατηγορία. Τη λίστα κλείνει ο ΟΦΗ που αγωνίζεται στη Β΄κατηγορία. Από τα σημαντικά ονόματα στο χώρο είναι ο Εργοτέλης από τη Football League (με ομάδες στην Α΄ και στη Γ΄κατηγορία

-Δείτε ποιες ομάδες έχουν και ποιες όχι, γυναικεία ομάδα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Από τις 20 ομάδες που αγωνίζονται σήμερα στη LaLiga, μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης , η Θέλτα Βίγκο, η Χετάφε και η Ρεάλ Βαγιαδολίδ δεν έχουν γυναικεία ομάδα. Η τελευταία είχε μια ομάδα μεταξύ του 2009 και του 2011 και ο νέος ιδιοκτήτης Ρονάλντο Ναάριο θέλει να την ξεκινήσει ξανά.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Βαρκελώνη, η Ρεάλ Μπέτις, η Εσπανιόλ, η Λεβάντε, η Ράγιο Βαγιεκάνο, η Ρεάλ Σοσιάδαδ, η Σεβίλλη και η Βαλένθια μεττέχουν στην Liga Iberdrola,  ενώ οι Βιγιαρεάλ, Αλαβές και Εϊμπάρ έχουν ομάδες στη δεύτερη κατηγορία και Ουέσκα, η Τιρόνα και η Λεγκανιές έχουν ομάδες στα χαμηλότερα πρωταθλήματα

Κάθε σύλλογος της Premier League έχει και μια γυναικεία ομάδα. Η Μάντσεστερ Σίτι, η Άρσεναλ, η Τσέλσι, η Λίβερπουλ, η Γουέστ Χαμ και η Έβερτον βρίσκονται στην κορυφή, ενώ η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λέστερ και το Κρίσταλ Πάλας αγωνίονται στη δεύτερη κατηγορία.Οι άλλοι σύλλογοι εκπροσωπούνται στα χαμηλότερα πρωταθλήματα.

Η έλλειψη μιας γυναικείας ομάδας στη Μπορούσια Ντόρτμουντ είναι η πιο αισθητή απουσία στους συλλόγους της Γερμανίας. Οι Μπάγερν Λεβαρκούζεν, Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Μονχενγκλάντμπαχ, Ντούισμπουργκ, Φράιμπουργκ, Χόφενχαϊμ, Βέρντερ Βρέμης και Βόλφσμπουργκ έχουν όλες  ομάδες γυναικών στο μεγάλο πρωτάθλημα, ενώ άλλες μεγάλες ομάδες όπως η Λειψία και η Χέρτα Βερολίνου αγωνίζονται περιφερειακά.

Η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη βρίσκεται στη Γαλλία, με τη Λιόν να έχει κερδίσει τις τρεις τελευταίες περιόδους το Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών.

Παρί Σεν Ζερμέν, Μονπελιέ, Μπορντό, Γκινγκάμπ, Ντιζόν, Σοσό, σογιάξ, Μετζ, Λίλ και Ροντέζ Guingamp, Dijon, Soyaux, Metz, Lille και Rodez ανταγωνίζονται με τους ευρωπαίους πρωταθλητές στην κορυφαία κατηγορία, ενώ Μαρσέιγ, Νανσί και Τουλούζη είναι στη δεύτερη κατηγορία.

Η έντονη απουσία στον γαλλικό χάρτη είναι αυτή της  Μονακό, πρωταθλήτρια της Ligue 1 στο ποδόσφαιρο ανδρών μόλις πριν από μερικές περιόδους.

Η Γιουβέντους οδηγεί τα πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών στην Ιταλία. Επίσης στη  Serie A είναι η Φιορεντίνα, η Μίλαν, η Ρόμα, η Αταλάντα, το Σασουόλο και το Κιέβο. Η Ίντερ, η Έμπολι  η Λάτσιο  και η Γένοβα βρίσκονται στη Serie B, η Τορίνο, η Μπολόνια και η Νάπολι είναι στη Serie C και η Σαμπντόρια, η Σπάλ SPAL, η Κάλιαρι και η Ουντινέζε, η Φροσινόζε και η Πάρμα έχουν ομάδες ακαδημιών.

-Κοιτάζοντας έξω από τα κορυφαία πρωταθλήματα, η Πόρτο είναι ο μεγαλύτερος άλλος σύλλογος που στερείται γυναικείας ομάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News