default-image

Η Μπαρτσελόνα ανακαλεί τα μετάλλια, που απένειμε στον δικτάτορα Φράνκο!

Απόψεις
Η Μπαρτσελόνα ανακαλεί τα μετάλλια, που απένειμε στον δικτάτορα Φράνκο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δικτάτορας της Ισπανίας Φρανσίσκο Φράνκο έλαβε δύο μετάλλια από τη Μπαρτσελόνα στη δεκαετία του '70, ένα αναμνηστικό χρυσό μετάλλιο για το άνοιγμα του «Παλάου Μπλαουγκράνα» το 1971 και ένα χρυσό μετάλλιο για τα γενέθλια της Μπαρτσελόνα το 1974, αλλά και τα δύο πρέπει να ανακληθούν. Ο δικτάτορας Φράνκο πέθανε λίγο αργότερα το 1975 και τώρα, μετά από 45 χρόνια αργότερα, αυτές οι τιμές θα ακυρωθούν μεταθανάτια από τη καταλανική ομάδα, μετά από διαρκές αίτημα των μελών της.

Αυτή την απόφασή πήρε το Δ.Σ. της Μπαρτσελόνα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Γιόσεπ Βίβες. «Υπήρχε σχετικό αίτημα εδώ και χρόνια από μέλη και φιλάθλους και η διοίκηση το ενέκρινε. Πρόκειται για δύο χρυσά αναμνηστικά μετάλλια και για τιμές που είχαν δοθεί στον Φράνκο μέσα σε ένα δικτατορικό πλαίσιο».

Είπε ακόμη: "Το γεγονός ότι είχε τιμηθεί δεν γράφτηκε ποτέ σε καμία επίσημη πράξη, αλλά υπήρχαν εικόνες αυτού".

Ο εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιόσεπ Βίβες, εξήγησε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου ότι οι διακρίσεις για τον Φράνκο είναι μια περίεργη "υπόθεση. "Ορισμένα μέλη ζήτησαν από το σύλλογο να αφαιρέσει τα μετάλλια, αλλά δεν υπήρξε κανένα αρχείο σε καμία πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου που να λέει ότι είχαν λάβει μετάλλια, αλλά ένα γραφικό αρχείο", εξήγησε.

"Το κέντρο τεκμηρίωσης εργάστηκε για να μάθει πώς συνέβη, ποιο ήταν το πλαίσιο, τι είχε οδηγήσει το Διοικητικό Συμβούλιο εκείνη την περίοδο για να το κάνει αυτό ... Τα μετάλλια όμως υπήρχαν και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μεταβιβάσει το θέμα στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων, που θα ψηφίσει για την απόσυρση τους", υποστήριξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News